Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker TÜBİTAK ULAKBİM EKUAL Lansman Toplantısına Katıldı

30.03.2018

Ülkemiz akademik bilgi alt yapısının güçlendirilmesi, Ar-Ge faaliyetlerinin temel girdisi olan bilgi ihtiyaçlarının ulusal düzeyde karşılanması amacıyla yürütülen ve Kalkınma Bakanlığı desteği ile geliştirilen TÜBİTAK ULAKBİM Elektronik Kaynaklar Ulusal Akademik Lisansı (EKUAL) Proje faaliyetlerinin tanıtılması amacıyla lansman toplantısı düzenlendi. 210 davetlinin katıldığı toplantıya Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker de katıldı.

Toplantıda EKUAL projesi faaliyetlerinin yer aldığı tanıtım filmi izletildi. Ardından ULAKBİM Müdürü Mehmet Mirat Satoğlu, Kalkınma Bakanlığı Sosyal Sektörler ve Koordinasyon Genel Müdürü Emin Sadık Aydın ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal birer konuşma yaptılar.

3 milyon Araştırmacı, Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi Elektronik Kaynaklar Ulusal Akademik Lisansı'ndan Yararlanıyor

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, konuşmasında, EKUAL Projesi kapsamında uluslararası e-bilgi kaynakları için lisans anlaşmaları yapıldığını ifade ederek, "Ülkemizdeki ve KKTC'deki tüm devlet ile vakıf üniversiteleri başta olmak üzere, Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastaneleri de dahil toplam 257 kurum ve yaklaşık 3 milyon araştırmacı, Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi Elektronik Kaynaklar Ulusal Akademik Lisansı'ndan yararlanıyor." diye konuştu.

Mandal, söz konusu çalışmaya Kalkınma Bakanlığının 85 milyon lira destek sağladığını, bu sayede projenin önemli oranda geliştirildiğini belirtti.

EKUAL Projesiyle 18 e-veri tabanına, 2 intihal analiz programına, 1 referans yönetim aracına, 30 bin elektronik dergiye, 100 milyon bibliyografik veriye, 3 milyon konferans bildirisine, 2,1 milyon yüksek lisans ve doktora tezine erişim sağlandığına işaret eden Mandal, "EKUAL hizmetlerini, daha da geliştirme arzusu ve kararlılığındayız. Bilgiye erişimi artırmalıyız, rekabeti artırarak araştırmacıların önünü açmalı ve sayısını artırmalıyız ki ülkenin ortak hedeflerine daha kolay varalım." dedi.

Kalkınma Bakanlığı Sosyal Sektörler ve Koordinasyon Genel Müdürü Emin Sadık Aydın, EKUAL projesinin “Bilgi güçtür.” ifadesinden yola çıkarak bilginin önemi ve erişiminde, Ulusal Akademik ve AR-GE faaliyetlerinin güçlenmesinin sağlanmasına her zaman olanak tanıyacaklarını belirtti.

Program sonunda Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker ULAKBİM çalışanlarından Ömer Büyükçınar'a TEMA Sertifikası takdim etti. 

Rektör Şeker Emeği Geçenlere Teşekkür Etti 

Konu ile ilgili bir açıklama yapan Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker: "Türkiye’deki akademik ve bilimsel araştırmaların etkin ve verimli paylaşımı için EKUAL projesinin bir ihtiyaç olduğunu ve bu konuda yapılması gerekenleri değişik yerlerde ve platformlarda ifade etmiştik. Projenin hayata geçmiş olmasından büyük memnuniyet duydum. Emeği geçen tüm paydaş kurum ve kişilere teşekkür eder, başarılı çalışmalarının devamını dilerim" dedi.

TÜBİTAK ULAKBİM EKUAL (Elektronik Kaynaklar Ulusal Akademik Lisansı) Projesi Nedir?

TÜBİTAK ULAKBİM EKUAL Projesi; ülkemiz araştırma kurumlarının akademik içerikli elektronik bilgi kaynaklarına etkin ve yaygın erişimlerinin sağlanması, ulusal ve uluslararası bilimsel yayın üretiminin etkinleştirilmesi amacıyla dünyanın önde gelen yayınevleri ve veri tabanı üreticileri ile yapılan ulusal lisans anlaşmaları ve çalışmalarını kapsamaktadır.

TÜBİTAK ULAKBİM EKUAL Türkiye’deki akademik ve bilimsel araştırmaları desteklemek amacıyla elektronik bilgi hizmetleri sunarak yüksek oranda ve kalitede akademik bilgi kullanımını teşvik etmektedir.

Paylaş
HABERLER