Sare Davutoğlu: “İlerlemenin Devamı İçin Sağlıklı Nesillere İhtiyaç Var”

04.05.2016

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu, Konya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğinin düzenlediği, "Sağlıklı Doğum Sağlıklı Yaşam" sempozyumunun açılışında, konuşmasına Gaziantep ve Diyarbakır'da meydana gelen terör saldırılarında şehit düşen güvenlik güçlerine rahmet dileyerek başladı.

Konya'da tıp alanındaki gelişmelerin ve normal doğumun konuşulmasından büyük mutluluk duyduğunu aktaran Davutoğlu, sağlıklı yaşamın sağlıklı doğum ve gebelikle başladığını vurguladı.

Davutoğlu, son yıllarda ortaya konulan ilerlemenin devamı için sağlıklı nesillere ihtiyaç duyulduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Sağlıkla ilgili her unsurun, kadınların, annelerin, sağlık politikalarını üreten bürokratlarımızın ve sağlık personelinin dayanışma içerisinde bu programı gerçekleştirmesi çok önemli. Bu salonda bu unsurların buluşmasından büyük memnuniyet duydum. İyileşen sağlık göstergelerimizin, iyi, daha daha iyi olması için önünde hiçbir engelin bulunmadığını düşünüyorum. Türkiye'de anne ölüm hızı 2015'te binde 13,7'ye, bebek ölüm hızı ise binde 7,6'ya geriledi. Dünya üzerinde, öncesinde çok yüksek olan bu oranlarımızı bizim kadar kısa sürede ve az sağlık harcamasıyla, çok az sağlık çalışanıyla gerçekleştirebilmiş ikinci ülke yok. Elbette bu konuda sağlık çalışanlarımıza çok teşekkür ediyorum. Sağlıklı yaşam, sağlıklı gebelik ve doğumla başlar."

Türkiye'de, hastanede doğum oranının yüzde 98'e ve bebek izleme oranının da yüzde 99'a çıktığına değinen Davutoğlu, 71 ildeki 234 sağlık tesisinde riskli gebelikler için anne oteli hizmetinin verilmeye başlandığını hatırlattı.

“Akılcı İlaç Kullanımı” Sempozyumu Gerçekleştirildi

Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yanlış ve gereksiz ilaç kullanımının halk sağlığı üzerindeki etkisi üzerine Konya’da “Akılcı İlaç Kullanımı” sempozyumu gerçekleştirildi. Programa Konya İl Sağlık Müdürü Hasan Küçükkendirci, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Tahir Yüksek, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Gökhan Darılmaz ve alanda uzman kişiler katıldı.

Akılcı olmayan ilaç kullanımının hastaların tedaviye uyumunun azalmasına, hastalıkların tekrarlanmasına ya da uzamasına neden olabileceğini aktaran Küçükkendirci, insanların bilinçsiz bir şekilde birbirlerine ilaç tavsiye etme yarışında olduklarını ifade etti. Sağlık Bakanlığının Türkiye'de ilaç kullanımı verilerini açıkladığını belirten Küçükkkendirci, şu bilgileri aktardı: "Türkiye'de 2015'te hastalar, 2 milyar 46 milyon kutu ilaç içti. Kişi başına düşen ilaç tüketimi yaklaşık 27 kutu. İlaçlara yaklaşık 20 milyar lira ödeme yapıldı. 2014'te 1 milyar 969 milyon kutu ilaç içilirken geçen yıl bu rakam 2 milyar 46 milyona ulaştı. Bakanlığın hazırladığı projeksiyonda 2016'da 2 milyar 89 milyon ilaç içilmesi bekleniyor. Türkiye 2014'te ilaçlara 18 milyar 931 milyon lira ödendi. Bu rakam 2015'te 19 milyar 349 milyon lira oldu ve 2016'da ise 20 milyar 286 milyon lira ödenmesi bekleniyor."

Akılcı ilaç kullanımında doktorların ilaç gerekmeyecek vakalarda "kötü doktor" damgası yememek için ilaç yazdığını anlatan Küçükkendirci, doktorların bunu gelenek haline getirdiğini savundu.

Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Gökhan Darılmaz da sempozyumun akılcı ilaç kullanımında mücadelenin bir başlangıç olmasını diledi, akılcı olmayan ilaç kullanımının sorumlusunun sadece halk olmadığını sağlık çalışanlarının da bunda payının olduğunu aktardı.

Paylaş
HABERLER