Sırçalı Medrese Dersleri Başladı

10.10.2014

Üniversitemiz Uluslararası Rumi Medeniyetler Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin faaliyetleri kapsamında Fıkıh derslerinin ilki Sırçalı Medrese’de gerçekleştirildi.

Anadolu Selçuklular döneminde de dershane olarak kullanılan Kubbealtı dershanesindeki ilk Fıkıh dersini Selçuk Dini Yüksek İhtisas Merkezi eğitim görevlisi Rıfat Oral verdi.

Rıfat Oral, Ebü'l-Berekat en-Nesefi'nin (ö. 710/1310) fıkıh usulüne dair eseri Menarü'l-Envar’ının okunmaya başlandığı bu açılış dersine, İslam fıkhının medeniyetimizdeki yeri, fıkhın kitaplar halinde tedvin edilmesi, diğer medeniyetlerle ilişkisi ve usulü’l-fıkh ilminin ortaya çıkışına dair bir girişle başladı. Menâr’ın asırlarca Osmanlı medreselerinde ders kitabı olarak okutulduğuna dikkat çeken Oral, Menâr metninin bütün fıkıh usulü konularını özet halinde veren kullanışlı bir metin olduğunu ancak öz olması sebebiyle bir açıdan da zor bir metin olduğunu, bu sebeple üzerine çok sayıda şerh ve haşiyenin yazıldığını, bunlardan en kullanışlısının ise İbn Melek’in şerhi olduğunu ifade etti. Allah’a hamd ve Peygamber (s.a.) ve ashâbına salât ile başlayan eser, İslam hukukunun temeli olan delillerin kitap, sünnet ve icma olmak üzere üç tane olduğunu, bunların delil niteliğinin icma ile sabit olduğunu; dördüncü delil olan kıyasın ise ulemanın çoğunluğu tarafından kabul edildiğini; diğer delillerin ise çeşitli mezheplerce kabul edildiğini ifade etmektedir. Kur’anın Hz. Peygamber’e (s.a.) gönderilmiş ve Mushaflarda yazılı ve Hz. Peygamberden şüphesiz bir şekilde (tevâtür yoluyla) nakledilmiş bir metin olduğunu ifade eden Oral, Kur’an’ın lafız (nazım) ve manasıyla birlikte ancak Kur’an olabileceğine dikkat çekerek, günümüzde yazılan meallerin doğrudan Kur’an olmadığını, bunların neşrinde de son derece dikkatli olunması gerektiğini hatırlattı. Açılış dersi, katılımcıların okunan kısma dair sorularının cevaplanmasıyla tamamlandı.

Etkinliğe, Konya Valisi Muammer Erol, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan, İl Müftüsü Prof. Dr. Ali Akpınar, Selçuk Dini İhtisas Yüksek Eğitim Merkezi Müdürü Durmuş Ali Karabacak, Rektör yardımcımız Prof. Dr. Tahir Yüksek, Uluslararası Rumi Medeniyetler Uygulama Merkezimiz Müdürü Prof. Dr. Bilal Kuşpınar, İlahiyat Fakültemiz öğretim üyelerinden Prof. Dr. Ahmet Yaman, Prof. Dr. Orhan Çeker, Prof. Dr. Hayri Erten, Doç. Dr. Fikret Karapınar, Yrd. Doç. Dr. Necmettin Güney,  araştırma görevlisi Mehmet Bahattin Alphan, çok sayıda lisans, yüksek lisans, doktora öğrencileri ve davetli şehir eşrafı katıldı.

Paylaş
HABERLER