“SÛFİSİN - Sufi Sinema Günleri” Tanıtım Toplantısı Gerçekleştirildi

26.04.2018

Hazreti Mevlana ve ailesinin Konya'ya gelişinin 790. yıldönümü dolayısıyla 3-5 Mayıs tarihleri arasında çeşitli etkinliklerle gerçekleştirilecek olan “SÛFİSİN - Sufi Sinema Günleri”nin tanıtım toplantısı yapıldı.

Tanıtım programında konuşan İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, “Konya'da yapmayı planladığımız SÛFİSİN - Sufi Sinema Günleri şimdiye kadar tasavvufun kurumları, kavramları, kişileri ile ilgili sinema ürünleri film, kısa film, belgesel, klip, reklam-tanıtım gibi 3-5 Mayıs tarihlerinde farklı salonlarda izleyicisiyle ve ilgisiyle buluşturmayı, söz konusu tarihlerde tasavvufun sinema ve senaryo dilinde daha doğru anlaşılması için çeşitli bilimsel çalışmalar yapmayı, tasavvuf ve sinema bağlamlı çalışmalardan öz nitelikli olanları değerlendirmeyi ve derecelendirmeyi düşünmektedir. Bu açıdan bakılırsa SÛFİSİN, Konya'nın ve Anadolu'nun tasavvufi birikiminin dünya insanlığına sinema sanatı aracılığıyla ulaştırılmasında senaryo ve yaklaşım desteği ile yönlendirici olmayı, bu alanda bir lobi gücüne ulaşmayı hedeflemektedir.” dedi.

Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker ise etkinliklerin Konya’ya yakışacağını söyleyerek, “Daha önce yapmamız gerekirdi ama nasip bugüneymiş. Bu konunun elbette birçok yönü konuşulabilir. Sanatsal, ticari, kültürel, dini, tarihi alanları etkileyen bir başlık sufi sinema. Sufi sinemanın bize yapacağı en büyük katkı kendi kültürümüzü sağlıklı bir şekilde sinemaya nasıl yansıtabileceğimizi görmemiz olacaktır. Sufi sinemanın bundan sonraki dönemlere yapacağı katkı çok daha önemli. Geçmiş dönemlerde çıkan eserlere haksızlık etmek istemiyorum. Elbette bir birikim var ama İslam dünyasının önemli bir damarı olan tasavvuf alanı ile ilişkili sinema eserlerinin bu kadar az olmaması gerekirdi. Bundan sonra bu alana farklı başlıklarla hem Türkiye'nin hem diğer ülkelerin de katkı vereceğini ümit ediyorum.” şeklinde konuştu.

Konya Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Konya Büyükşehir Belediyesi, Üniversitemiz, Selçuk Üniversitesi, KTO Karatay Üniversitesi, Konya Turizm Tanıtım ve Eğitim Vakfı, Uluslararası Mevlana Vakfı ve İrfan Medeniyeti Araştırma Merkezi’nin ortaklığı ile düzenlenecek SÛFİSİN – Sufi Sinema Günleri kapsamında 6'sı belgesel, 1'i animasyon, 6'sı da uzun metrajlı olmak üzere 13 eser gösterimi, söyleşi ve panel programları gerçekleştirilecek.

Paylaş
HABERLER