Sürdürülebilir Su ve Atıksu Yönetimi Projesi Koordinasyon Toplantısı Ürdün’de Yapıldı

11.02.2016

Almanya Eğitim ve Araştırma Bakanlığı tarafından desteklenen, 11 farklı ülkeden 35 ortağı olan, 2010 yılında başlayan ve 5 yıldır devam eden Sürdürülebilir Su ve Atıksu Yönetimi Projesi kapsamında Ürdün’de düzenlenen toplantıya Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mehmet Emin Aydın da katıldı.

Atıksuyu sulama alanlarında kullanmak için yürütülebilecek çalışmaların gerekliliğini bildiklerinden bu projenin içinde yer aldıklarını söyleyen Aydın, “Üniversite olarak ortağı olduğumuz projenin nasıl ilerleyeceğine yönelik bir toplantı yapmış olduk. Almanya’dan 3, Ürdün’den 2, Mısırdan 1 ve Türkiye’den iki hoca olarak katıldık. Oldukça verimli geçen bir toplantı oldu” ifadelerini kullandı.

2019 yılının sonuna kadar projenin devam edeceğini hatırlatan Aydın, projenin Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölgesi koordinatörlüğüne bağlı olduklarını dile getirdi. 5 bölge koordinatörlüğünün olduğunu kaydeden Aydın şunları söyledi: “Nisan ayında Ürdün’de bir de çalıştay yapacağız.  Hem projelerin nasıl devam ettiğiyle ilgili görüşmeler yapacağız hem de Sürdürülebilir Su ve Atıksu Yönetimi ile ilgili herkes kendi çalışmalarıyla ilgili bilgi paylaşımında bulunacak. Proje desteklenir ve projeyi gerçekleştirirsek Türkiye’deki çeşitli şehirlerde kanalizasyon sistemlerindeki takibin yürütülmesi için sürekli ve ekonomik bir yöntem olacak. Eğer bunu Türkiye’de geliştirebilirsek kaçak detarj konusunun da önüne geçilebilecektir. Vatandaşlar da cezai yaptırımları olacağı için bunu yapmayacaktır. Deniz, akarsu ve doğada çevre hasarlarını önlemiş olacağız.”

Sistemin Almanya’da kanalizasyon sisteminin takibinde başarılı şekilde yürütüldüğünün altını çizen Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mehmet Emin Aydın, Türkiye’de de bu sistemin yürütülmeye başlandığında önemli ölçüde faydalarının görüleceğini de hatırlattı. 

Toplantı sonunda Ürdün Üniversitesi Rektörü Profesör Ekhleif Tarawneh’i ziyaret ettiklerini de belirten Prof. Dr. Mehmet Emin Aydın, ziyaretleri esnasında Üniversitemizi temsilen hediye takdiminde bulunduklarını da kaydetti. 

Paylaş
HABERLER