Tıp’ta Yanlış Tedaviler ve Yaşanan Hukuki Sorunlar Tıp’ta Konuşuldu

18.03.2013

Tıp Fakültesinde gerçekleşen konferansla “Hekimlik ve Malpraktis” konusu adli tıpçı gözüyle, klinisyen gözüyle ve hukukçu gözüyle incelendi.

Üniversitemiz Tıp Fakültesi’nde “Hekimlik ve Malpraktis” isimli panele Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Tahir Yüksek, Tıp Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Ahmet Özkağnıcı, öğretim üyeleri, asistanlar ve öğrenciler katıldı.

Moderatörlüğünü Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazmi Zengin ve Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şerafettin Demirci’nin yaptığı panele konuşmacı olarak, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Bilge, Gazi Üniversitesi Radyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Işık ve Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Usulü Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Onursal Cin katıldı.

Programda ilk olarak konuşan Prof. Dr. Yaşar Bilge, Hekimlik ve Malpraktis konusunu adli tıpçı gözüyle değerlendirdi.

Prof. Dr. Sedat Işık klinisyen gözüyle, Yrd. Doç. Dr. Mehmet Onursal Cin ise hukukçu gözüyle Tıp’ta yanlış tedaviler ve yaşanan hukuki sorunları anlattı.

Hekimlerin kasıtlı bir yanlış yapmayacağı ifade edilirken asıl sorunun yaşanan komplikasyonların Malpraktis olarak algılanması olduğu ifade edildi. 

Panel’de Yrd. Doç. Dr. Mehmet Onursal Cin savcıların ve hâkimlerin kararlarını hekimlerden oluşan bilirkişilerin verdikleri raporlar doğrultusunda oluşturduklarını ifade ederek, hekimlerin asıl sorununun bir birleri ile dayanışmada eksikliklerin olduğunu ifade etti.

Onursal Cin hekimlerin yatıkları küçük bir yanlışta ya da hastanın yanlış anlayarak hekimi şikâyet etmesi durumunda bir hekimin bir problemden dolayı dört farklı dava ile karşı karşıya kaldığını ve bununda hekimlerimizi ciddi anlamda mağdur ettiğini söyledi.

Bütün hastaların hekim gözünde eşit olduğunu belirten panelistlerin ortak görüşü yaşanan hekim hatalarının temelinde yetersiz eğitim ve tıp fakültelerinin artması ile birlikte eğitimde standardın düşmesi var. 

Tıp Fakültelerinde de hukuk dersinin olması gerektiğini ifade eden panelistler, sağlık alanında alınan kararların hukukçular ve tabiplerin ortak oluşturacakları komisyonlarla belirlenmesi gerektiğini kaydettiler.

Hekimlerin bu kadar fazla dava ile uğraşmasının hekimleri ciddi operasyonlardan kaçar hale getirdiğini kaydeden panelistler bu durumda asıl mağdur olanında hastalar olduğuna işaret ettiler.

Konuşmacılar değerlendirmelerin ardından katılımcıların sorularını cevaplandırdı. İki oturumdan gerçekleşen programın sonunda, moderatörlere ve konuşmacılara Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Tahir Yüksek tarafından plaket verildi.

Paylaş
HABERLER