"TÜBA-İnsan ve Hayvan Sağlığında Akılcı Antibiyotik Kullanımı ve Antibiyotik Dirençlilik Sempozyumu" Gerçekleştirildi

03.06.2016

TÜBA’nın bilim temelli rehberlik ve danışmanlık işlevi çerçevesinde düzenlenen “TÜBA-İnsan ve Hayvan Sağlığında Akılcı Antibiyotik Kullanımı ve Antibiyotik Dirençlilik Sempozyumu” gerçekleşti.

Sempozyum; TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, TÜBA Asli Üyesi Prof. Dr. Kazım Şahin, TÜBA Konsey Üyesi ve TÜSEB Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Prof. Dr. İrfan Şencan, YÖK Üyesi Doç. Dr. Zeliha Koçak Tufan ve Tarım Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Durali Koçak’ın açılış konuşmalarıyla başladı.

TÜBA Konsey Üyesi ve Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker ile birlikte Türkiye’nin farklı üniversitelerinin rektör ve dekanların yanı sıra tıp fakülteleri enfeksiyon hastalıkları ve tıbbi mikrobiyoloji; veteriner fakülteleri mikrobiyoloji ve beslenme; sağlık bilimleri fakülteleri beslenme ve diyetetik bölümü öğretim üyeleri, fen fakültelerinin ilgili öğretim üyeleri, konu ile ilgili kamu ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri, ilgili dernek yöneticileri davetli konuşmacılar ve katılımcılar arasında bulunuyor.

Prof. Dr. Acar, “TÜBA olarak özellikle çalışma gruplarımız marifetiyle durum tespiti ve politika önerileri konusunda çalışmalar yapıyoruz. TÜBA, özellikle konsey ve akademi üyelerimizle birlikte özellikle bir şeyi gerçekleştirmeye gayret ediyoruz; olabilecek bütün paydaşları etkinliklerimizde görmek istiyoruz, farklılıklarımızın zengin kılınarak değerlendirilmesine bu yolla da katkı sağlamaya çalışıyoruz. Ben ülkemiz bakımından da çok önemli olan antibiyotik kullanımı ve antibiyotik dirençlilik ile ilgili sorunları ele alacağımız bu toplantıya katkınız için hepinize kalbi şükranlarımı sunuyorum.” ifadelerini kullandı.

TÜBA Gıda ve Beslenme Çalışma Grubu Yürütücüsü Prof. Dr. Kazım Şahin ise “Antibiyotik direnci geleceğimizi tehdit ediyor. Biz de Gıda ve Beslenme Çalışma Grubu olarak bu Sempozyumun bir ihtiyaç olduğu ve bu konuların mutlak suretle bilimsel bir platformda tartışılması gerektiği kanısına vardık ve bu anlamda konusunda uzman olan arkadaşlarımızın kimi konuşmacı kimi de davetli katılımcı olarak Sempozyum’da yer alıyor. Her davetli ve katılımcı arkadaşımızın söylediği her şey hazırlayacağımız raporda yer alacak bu ciddi konuyla ilgili objektif bir rapor ortaya koyacağız.” dedi.

TÜSEB Olarak 100 Bin Kişiyi Kapsayan Bir Çalışma Yapmayı Planlıyoruz

TÜBA Konsey Üyesi ve TÜSEB Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı’nın (TÜSEB) teşkilatlanmasının devam ettiğini söyledi. Keleştemur “TÜSEB olarak, sağlık bilimleri ile ilgili konularda Ar-Ge yapmak ve Ar-Ge’ye teşvik etmek ve finansal olarak destekleme programlarına eğilmeye başlayacağız. Biyoteknoloji enstitümüz ilaçların özellikle aşı plazma ürünlerin ve Türkiye’nin acil ihtiyacı olan ilaçların uzun vadede Türkiye’de üretilmesi için alt yapının geliştirilmesi konusu da TÜSEB’in amaçlarından birisi. Antibiyotikleri de ilgilendiren bir alan GENOM Projesi 2003’te tamamlandı. TÜSEB olarak da 100 bin kişiyi kapsayan bir çalışma yapmayı planlıyoruz. Bu da bizim toplumsal olarak genetik yapımızı ortaya koyacak ve ilaç geliştirmeye dair bilginin ortaya çıkartılmasına yardımcı olacak.” dedi.

Aşırı Antibiyotik Kullanımı Meselesi Irak ve Suriye Savaşı Kadar Kritik Bir Mesele

Türkiye Halk Sağlığı Başkanı İrfan Şencan ise, “Amerika’da Obama’nın Almanya’da Angela Merkel’in doğrudan sahiplendiği bir konu antibiyotik kullanımı. Irak ve Suriye Savaşı kadar kritik bir mesele. Antibiyotikleri ister biz kullanalım, ister üretip kullanmayıp atalım istersek de hayvanlarda kullanalım; toprakla ya da suyla bize mutlaka dönüyor. Bu yüzden TÜBA’nın bu girişimi elbette çok önemli bunu biz Sağlık Bakanlığı olarak da gündemimizde tutuyoruz ama daha çok ve daha üst düzeyde sahiplenmeliyiz ki bitirme sürecini yavaşlatalım ve yeni keşiflere fırsat tanıyalım.”

Sempozyum devam eden farklı sunumlarla tamamlandı.

Paylaş
HABERLER