“TÜBA-Klinik Araştırmalarda Faz Çalışmaları ve Etik Kurallar Çalıştayı” Gerçekleştirildi

18.01.2017

“TÜBA-Klinik Araştırmalarda Faz Çalışmaları ve Etik Kurallar Çalıştayı” 13 - 14 Ocak tarihleri arasında yapıldı.

Çalıştaya Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Tıp Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Nazmi Zengin, Prof. Dr. Saim Açıkgözoğlu, Prof. Dr. Selçuk Duman, Prof. Dr. Tahsin Murat Aktan, Prof. Dr. Mehmet Artaç ve Doç. Dr. B. Cem Soner de katıldılar.

Türkiye’de klinik araştırmaların ilgili kurallara uygun şekilde yürütülmesine katkı sağlamayı, Türkiye’nin dünyadaki bilimsel etkisinin artırılmasını, milli ilaç sanayinin gelişmesini, biyobenzer ürün üretimi ve Türkiye’nin uluslararası araştırma fonlarından yararlanma oranının artırılmasını amaçlayan ve bu anlamda büyük önem taşıyan çalıştay iki gün sürdü.

Hasta ve kamu farkındalığı, hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, hücresel tedavi ve rejeneratif tıp, biyobenzer ilaçlarla yapılan çalışmalarda etik kurallar, ilaç dışı klinik araştırmalar dahil 12 farklı konunun, yaklaşık 200 bilim insanı ve yöneticinin katılımıyla masaya yatırıldığı çalıştayda; Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK), üniversitelerin yanı sıra dernekler de yer aldı.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Hasan Ali Çelik çalıştayın açılış konuşmasında; bilimin temel amacı olan “bir şeyi aramak, bulmak ve keşfetmenin” çok zevkli olduğunu ifade etti ve “ne, nasıl, niçin?” sorulanın cevaplarını aramanın çok değerli olduğunu dile getirdi.

Ülkemizde, bilimin insanlık yararına yapılması ve sürdürülebilmesi adına önemli çalışmalar yürütüldüğünü hatırlatan Çelik, şöyle konuştu: "Bilimsel verilere ulaşırken verdiğimiz uğraşta, mücadelede nasıl bir yol izleyeceğiz? Her devirde tartışılan bu sorunu cevabı oldukça karmaşıktır. Cevabı bulmaya yönelik bugün yaptığımız çalıştay gibi dünyanın her tarafında çalıştaylar, toplantılar, sempozyumlar yapılmakta ve yapılmaya devam ediyor. Şu hiçbir zaman unutulmamalıdır “Bilimin temeli dürüstlüğe ve erdeme dayanmalıdır.”

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar da Türkiye'nin yenilikçi ekonomiler arasına girmesi için, özellikle ilaç ve sağlıkla ilgili alanlarda da yenilikçi bir düzeye ulaştırılması gerektiğini belirtti.

TÜBA Konsey Üyesi ve Kanser Çalışma Grubu Yürütücüsü Prof. Dr. Taner Demirer ise, “TÜBA Kanser ve Kök Hücre Çalışma Gruplarının ortak çalışması olan bu çalıştayla konu hakkında çok önemli bir rapor hazırlanacak. Bu alanda çalışanlara; Sağlık Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına, üniversitelerde konu hakkında çalışmalarını yürüten bilim insanlarına önemli bir referans kaynak olacak.” dedi.

Çalıştayda ayrıca; Prof. Dr. Taner Demirer, “Klinik Araştırmalarda Faz Çalışmaları ve Ülkemizde Yaşanan Problemler”, Klinik Araştırmalar Daire Başkanı Nihan Burul Bozkurt, “TİTCK Etik Kurullar Çalıştayı’nın Sonuçlarının Değerlendirilmesi” ve Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği Temsilcisi (AİFD) Hülya Demirel, “Farmasötik Sektör Gözüyle-İnsan Üzerinde Yapılan İlaç Araştırmalarında Yaşanan Problemler” adlı sunumlarını gerçekleştirdiler.

Paylaş
HABERLER