Türkiye Açık Bilim Zirvesi Yapıldı

10.09.2018

Sabancı Üniversitesi'nin düzenlediği Türkiye Açık Bilim Zirvesine, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Sabancı Holding CEO'su Mehmet Göçmen, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, YÖK Başkan Danışmanı Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu, Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Sabancı Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Zehra Sayers ile İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Gültekin Gürdal katıldı.

Zirvede konuşan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Türkiye'nin cari açık noktasında yüksek teknolojili ürün ihracatına bakıldığı zaman sonucun iç açıcı olmadığına dikkati çekerek; "Sonuç yüzde 4'lerde. Kendimizi referanslandırdığımız diğer ülkelere baktığımızda bu rakam Çin'de yüzde 25, Güney Kore'de yüzde 27, Avrupa Birliği'nin ortalaması yüzde 16 civarında. Eğer gerçekten yüksek teknoloji olarak bir bilgi üretimine geçilecekse o zaman işbirliğine ve bununla ilişkilendirilmiş açık inovasyona ihtiyaç var. O zaman tersten gelip açık bilime ve açık erişime ihtiyaç sadece akademi anlamında değil, iş dünyası anlamında da bir değer zincirinde yerini bulacaktır. Türkiye'deki açık erişim kapsamında ulaşılabilir verileri toplamaya çalışıyoruz. Şu anda 62 kurumdan 500 binin üzerinde eser topladık. Üniversitelerimiz bu sürece kuvvetli bir şekilde başladı." dedi.

Sabancı Holding CEO'su Mehmet Göçmen ise, zirvede yaptığı konuşmada, hiçbir şeyin önceki gibi olmadığı süreçleri yaşadıklarını ifade ederek, "Herkesin herkesle rekabet ettiği, sigorta şirketlerinin çimento satabildiği, otomobil şirketlerinin aynı şekilde sigorta satabildiği, bankacılık, sağlık ve enerji sektörüne kadar dünyadaki tüm gelişmelerin sorgulandığı ve tekrar tanımlandığı, rekabet koşullarının değiştiği bir dönem yaşıyoruz." dedi.

Türkiye'de bir değişime ihtiyaç olduğunu dile getiren Göçmen, şunları kaydetti: "Aynı zamanda teknoloji her 5-7 yılda bir değiştikçe yatırımlarınıza nasıl bir dönüş sağlayacaksınız? Dolayısıyla yaptığınız yatırımın çağ dışı kalma ihtimali var. Türkiye, bir taraftan gelişen dünyada kendisine rekabet avantajı yaratmaya çalıştığı gibi tekrar üretmeye, katma değerli üretime dönme ihtiyacı olduğu... Aynı zamanda yaş ortalamasının 29,7 olduğu bir toplumuz. Bulunduğumuz jeopolitik ortam bize rekabet avantajları yaratıyor. Her şeyin ayrıldığı bir coğrafyada yaşıyoruz. Dünyayı doğu ile batı olarak ayırırsanız bu coğrafyadan görürsünüz. Dünyayı Müslüman ve Hristiyan olarak ayırdığınız zaman gene bu coğrafyadan görürsünüz. Bu çeşitliliğin yarattığı bir rekabet avantajımız var."

Mehmet Göçmen, kendi bünyelerinde çalışanların yaş ortalamasının 33'ün altına düştüğünü belirtirken katkılarından dolayı tüm katılımcılara teşekkür etti.

Konuşmaların ardından, Güler Sabancı, konuşmacılar ve oturum başkanları ile katılımcılar hatıra fotoğrafı çektirdi. Açılış programının ardından sunumlara geçildi. “Avrupa’da Açık Bilim Politikaları, Altyapıları ve İnovasyona Etkisi”, “Açık Bilimin Temelleri ve Ortak Kaynak Olarak Bilgi”, “Sürdürülebilir Açık Kaynak Temelli Araştırma Veri Altyapısı Oluşturmak İçin Çok Üniversiteli Bir Proje” gibi konularda sunumlar yapıldı.

Program genel değerlendirmenin ardından sona erdi.

                   

Paylaş
HABERLER