Üniversitemiz Engelli Öğrenci Birim Koordinatörlüğü liderliğinde Selçuklu Otizmli Bireyler Eğitim Vakfı (SOBE), Meram Down Sendromlu Bireyler Yaşam Destek Merkezi (DOSD) ve Engelsiz Yaşam Topluluğu iş birliğinde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle “Gönül Deryaları Kadınlarımız” programı düzenlendi.
Üniversitemiz Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Erol Güngör Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen programa, Üniversitemiz Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ayşegül Derman, Üniversitemiz Engelli Öğrenci Birim Koordinatörü Prof. Dr. Hakan Sarı, SOBE ve DOSD yöneticileri ile çok sayıda akademisyen, öğrenci ve vatandaş katıldı.
Kadın ve Erkek Bir Bütünün İki Eşit Yarısıdır
Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Üniversitemiz Engelli Öğrenci Birim Koordinatörü Prof. Dr. Hakan Sarı, “Bizler, kadın ve erkeğin bir bütünün iki eşit yarısı olduğuna inanan bir gelenekten geliyoruz. Cinsiyetler arası adaleti şiar edinen bir dinin mensupları olarak kadın ve erkeğin karşılıklı adalet ve hakkaniyet içerisinde yeryüzünü birlikte imar edeceğine inanıyor ve bunun için çabalıyoruz. Ülkemizde, bu temel prensibi hayata geçiren güzel gelişmeler yaşanmaktadır. Hükümetimiz öncü çalışmaları ile, kadına karşı şiddet sorunu ile etkin bir mücadele gerçekleştirmektedir. Kadın istihdamının önündeki engeller kaldırılmakta ve en önemlisi toplumumuzun huzuru, geleceğimizin teminatı için aile birliğinin güçlenmesi yönünde politikalar yürütülmekte. Hem kadını hem erkeği ailenin koruması için seferberliğe davet eden projeler geliştirilmektedir. Sözlerimi tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlayarak bitirmek istiyorum. Anne, eş, kardeş ve evlat olarak, hepsinden önce ve en önemlisi nisa olarak, yani insan olarak hayatımızın ayrılmaz bir parçası kadınlarımızı temsilen katılımcılarımıza teşekkür ediyorum” dedi.
Atatürk, Türk Kadınları İçin Vizyonu Üst Düzeyde Belirlemiştir
8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün anlam ve öneminden bahseden Üniversitemiz Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ayşegül Derman ise, “Birleşmiş Milletler tarafından resmi olarak 1877’de kabul edilen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, cinsiyet eşitliği, kadınların siyasal ve sosyal haklarının geliştirilmesinin yanı sıra, konu ile ilgili farkındalık oluşturmak açısından da önemli bir gündür. Bu noktada biz Türk kadınları olarak, bize çizdiği vizyon açısından Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün bir sözü ile konuşmama devam etmek istiyorum. “Kadınlarımız ilim ve fen sahibi olacaklar ve erkeklerin geçtikleri bütün öğretim basamaklarından geçeceklerdir. Kadınlar toplum yaşamında erkekler ile birlikte yürüyerek birbirlerinin yardımcısı ve destekçisi olacaklardır. Ey kahraman Türk kadını, sen yerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde göklerde yükselmeye layıksın” diyerek Atatürk, biz Türk hatta dünya kadınları için vizyonu üst düzeyde belirlemiştir. Bütün Türk kadınlarının da vizyonu bence bunun altına düşmemeli ve günümüzde de bu vizyonu koruyan güzel gelişmeler oluyor. Eğitim öğretim, insan hakları anlamında da güzel gelişmeler oluyor. Bizler de bunlara tanık oluyor, bazılarının içerisinde yer alıyoruz. Bu açıdan mutluyuz. Daha güzel gelişmelerin olması için de umut ediyoruz. Canı gönülden tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyorum” diye konuştu.
Konuşmaların ardından gerçekleştirilen panelde, engelli evlatları bulunan anneler hayat hikayelerini anlattı ve soruların soruları yanıtladı.