Üniversitemiz-İl Sağlık Müdürlüğü İşbirliğiyle Simülasyon Eğitimi Düzenlendi

03.03.2015

Üniversitemiz ve Konya İl Sağlık Müdürlüğü işbirliği ile geçen yıl hizmete açılan Konya Simülasyon Merkezinde (KONSİMERK) yine Üniversitesitemiz ve Konya İl Sağlık Müdürlüğünün ortaklaşa düzenledikleri “Temel ve İleri Yaşam Desteği Medikal Simülasyon Eğitimi” konulu program  gerçekleştirildi. 

Programa Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker, İl Sağlık Müdürü Yardımcısı Dr. Bahattin Akyürek, Tıp Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Ahmet Özkağnıcı, Tıp Fakültesi Dekan Yardımcılarımız Prof. Dr. Rahmi Örs ve Prof. Dr. Ayşe Saide Şahin, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Bilal Kuşpınar, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Mehmet Gürbilek, Diş Hekimliği Dekan Yardımcımız Prof. Dr. Nimet Ünlü, KTO Karatay Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Neyhan Ergene, Üniversitemiz Tıp, Diş Hekimliği ve Sağlık Bilimleri Fakültelerinden Öğretim Üyelerimiz, doktorlar, hemşireler ve sağlık personelleri katıldı.

Programda bir konuşma yapan Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Simülasyon eğitiminin önemine dikkat çekti. Bir merkezi kurmanın kolay ancak, ondan istifade etmenin zor olduğunu hatırlatan Şeker; kurulan merkezlerden faydalanmanın daha önemli olduğunu kaydetti. Rektörümüz Şeker; daha öncesinde personele verilen eğitimin kalitesinin önem arz ettiğini söylerken bu eğitimlerin pratik hayata büyük katkısının olduğunu vurguladı. Simülasyon Merkezinde düzenlenen eğitimlere katılıp sorumlu olan ekiplerin gösterdiği çabayla, geçmiş deneyimlerini kullanarak daha yetkin olacaklarını ifade eden Şeker, Üniversitemiz ve İl Sağlık Müdürlüğü arasındaki işbirliğinin diğer bütün kurumlara da örnek olmasını dilerken emeği geçenlere teşekkür etti.

Dr. Yavuz Üçkuyu ise programda Medikal Simülasyon Eğitimi Projesinin amaçlarına değinen bir sunum yaptı. Üçkuyu; simülasyonla beceri kazandırmak istediklerini söyledi. Bir becerinin önce anlatılarak sonra hedeflenen kişinin o beceriyi bizzat yapmasıyla öğretileceğini vurgulayan Üçkuyu şunları kaydetti: “Simülasyon aslında bir çeşit taklittir. Gerçekte var olan görevleri, insan ilişkilerini, davranışları taklit ediyorsunuz.  Simülasyon denildiği zaman alt, orta ve ileri düzey çalışmaları var. Mesela ileri düzey bir simülasyon üst düzey beceri eğitimlerine yöneliktir. Parçalı bilgilerin bütünlüklü bilgiye dönüşmesini sağlayan modellerdir.” Öncelikle simülasyonla ilgili bir anlatım faaliyetinin olması gerektiğini söyleyen Üçkuyu, herhangi bir konuda bilgisi olmayan bir kişinin simülasyon eğitiminden bir şey kazanmasının mümkün olmadığının altını çizdi.

Gerçeğe uygun senaryolar hazırlayıp senaryolara uygun mekânsal düzenlemeler yaptıktan sonra kişilere mevcut senaryoyu oynamalarını sağladıklarını söyleyen Üçkuyu senaryoyu kaydettikten sonra yeniden izleyerek değerlendirme yapıldığını ifade etti.

Dr. Sema Soysal ise Konya Simülasyon Merkezinde verilen kurslara değinerek: “Kursta medikal simülasyon eğitimi konusunda deneyimli eğitmenler, eğitmen, hasta ve diğer rollerde görev alıyorlar. Temel olarak senaryolarımızda da manken ve canlı modelleri kullanıyoruz ve örneğin mankenleri kursa başlamadan önce kursa gelen arkadaşlarımıza tanıtıyoruz.” dedi.

Dr. Defne Dündar, Arş. Görevlisi Yeşim Anık, Arş. Görevlisi Ayfer Karaaslan, Asistan Dr. Tamer Çolak, Asistan Dr. Alpay Tunca, Int. Dr. Muhammed Said Meke, Int. Dr. Özge Göktürk’ün oluşturduğu 6 kişilik bir ekibin hazır olan bir simülasyon senaryosunu göğüs ağrısı şikâyetiyle hastaneye gelen bir hasta maketi üzerinden canlandırmalarının ardından program sona erdi. 

Paylaş
HABERLER