Üniversitemiz ve İl Sağlık Müdürlüğü Organ Bağışı İçin Seferber Oldu

08.11.2017

3 – 9 Kasım Organ Bağışı Haftası kapsamında Tıp Fakültesi ve Konya İl Sağlık Müdürlüğü, bir taraftan halkı bilinçlendirerek farkındalık oluşturuyor diğer taraftan da organ bağışı topluyor.

Konya’nın en merkezi noktasında olan İl Sağlık Müdürlüğü önünde kurulan standı ziyaret eden Tıp Fakültesi heyetinden Başhekim Prof. Dr. Ahmet Tekin burada bağışın neden önemli olduğu konusunda bilgi verdi. Son dönem organ yetmezliğinin olduğu durumlarda tek tedavinin nakil olduğunu vurgulayan Tekin: “Ülkemizde ve Konya’da dünya standartlarında organ nakli yapılıyor. Yapılan nakillerin büyük kısmı maalesef canlı nakiller... Esasen kadavra nakillerini artırmamız gerekiyor. 2015 yılına göre 2016’da ciddi bir ivmelenme olmuş, beş yüz yetmiş civarında kadavra nakil yapılmıştı. 2017’de nedense birazcık düşüş oldu. Ancak iki ayımız daha var ve o sürede geçen yılın rakamlarını bulmayı umut ediyoruz. Canlı vericili nakillerin olmasını istemiyoruz ama çaresizlik içerisinde insanların yaşamını kaybetmemesi için yapıyoruz.” dedi.

Kornea Naklinde Tıp İki Defa Teşekkür Mektubu Aldı

Yılda ortalama Türkiye’de beş bin civarında organ nakli yapıldığını söyleyen Tekin: “Tıp Fakültesi Hastanesi olarak biz de çok başarılı operasyonlar gerçekleştiriyoruz. Özellikle karaciğer, böbrek, kornea ve kemik iliği nakilleri başarılı şekilde yapılmakta... Kornea naklinde bu sene çok güzel gidiyoruz. İki defa Sağlık Bakanlığından teşekkür mektubu aldık. 224 tane kornea temini çok büyük rakam. Ortalama yıllık 25 civarında böbrek, karaciğer nakli yapmaktayız. Ama maalesef yüzde doksanı canlı ağırlıklı olarak gerçekleştiriliyor. Kadavra bağışının artması gerekmektedir.” dedi.

Organ Bağışında Konya’yı En Üst Seviyelere Çıkarmayı Hedefliyoruz

Konya İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Koç ise ülkemizde sağlık alanında geldiğimiz noktanın çok iyi olduğunu organ nakli konusunda da önemli bir gelişmenin kat edildiğini belirtti. Konya’da da bu hizmetin gerçekten iyi standartlarda kaliteli ve başarılı bir şekilde verildiğini vurgulayan Koç sözlerini şöyle sürdürdü: “Tabi tek eksiğimiz verici problemi... İnşallah bu kampanyalarla bu verici oranlarımızı artıracağız. Bu kampanyamızda 2 günlük verilerimiz gayet yüz güldürücü. Konya olarak Türkiye’de 16. sıradayız organ bağışında... Biz bunu daha yukarı seviyelere çekeceğiz. Daha doğrusu en zirveye doğru ulaştırmaya çalışacağız. Konya potansiyeli olarak hem hastane hem nüfus olarak Türkiyemizin güzide şehirlerinden biri... İnşallah bu organ nakli konusunda da zirvelere doğru tırmanmaya çalışıyoruz. Buradaki bu hafta boyunca sürecek etkinliğin amacı da organ nakli farkındalığını artırmak ve bu işin önemini kavratmak ve organ bağışını artırmak...”

Tıp İlmini Geliştirmek İçin Kadavra Bağışı da Gerekiyor

Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Celalettin Vatansev de tıp ilmini geliştirmek için insanların vücutlarını da bağışlayabileceğini ve bunun için çeşitli etkinlikler gerçekleştirdiklerini söyledi. Vatansev: “Sadece organ bağışından öte tıp ilminin gelişmesine katkıda bulunmak amacıyla öldükten sonra vücut bağışı da söz konusu... Yani kadavra bağışı da söz konusu... Geçmiş senelerde Konya’da 3 kadavra bağışı aldık ama hali hazırda iki veya üç tane daha vücut bağışı bekliyoruz. Bunun da farkındalığını ortaya koymak için anatomi bölümü ve fakültemizdeki transplantasyon ünitesi ile birlikte toplantılar planlamaktayız. Organ bağışı güzeldir. Bağış yapmakla insanın gönlü rahatlar ama yapılacak iş zordur. Bu zor işin sonrasında bağış alan insanın hayatta kalma süresini uzattığımız için bence kutsal bir görev yapıyoruz.” şeklinde konuştu.

Konya İl Sağlık Müdürlüğü önündeki stantta hafta boyunca vatandaşlar bilgilendirilecek ve bağış toplanacak.

Paylaş
HABERLER