Üniversitemizde “3. Uluslararası Bilgisayar Bilimleri ve Teknolojilerinde İslami Uygulamalar - IMAN 2015” Konferansı Başladı

01.10.2015

Üniversitemizde “3. Uluslararası Bilgisayar Bilimleri ve Teknolojilerinde İslami Uygulamalar – IMAN 2015” konulu konferans gerçekleştiriliyor. Konferansa Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, İl Müftüsü Prof. Dr. Ali Akpınar, Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Ürdün Üniversitesinden Prof. Dr. Mohammed Zeki Khedher, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Tahir Yüksek ve Prof. Dr. M. Emin Aydın, Konferansın Organizasyon Komitesi Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ali Osman Çıbıkdiken, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Celalettin Vatansev, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Altıntaş, AKEF Dekanı Prof. Dr. Mehmet Kırbıyık, pek çok yerli ve yabancı akademisyen, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.

Konuşma ve sunumların tamamının İngilizce yapıldığı konferansın açılışında konuşan Konferansın Yerel Komite Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ali Osman Çıbıkdiken bilgisayar teknolojilerinin hayatımızın her alanında olduğunu söylerken konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Üç gün sürecek olan konferansa 30 ülkeden katılımın sağlandı ve 110 sunum gerçekleşecek. Pek çok alanda biz bu uygulamaları programları kullanıyoruz fakat İslami odaklı program ve uygulamalar yetersiz. Bu konferansın amacı Müslümanların kullanabileceği ne tür uygulamalar olabilir bunlar nasıl geliştirilebilir bunları anlatmak.  Bu konularda insanları bir araya getirip güzel çalışmalara başlangıç yapmak istiyoruz. Bize daima destek olan Rektörümüze de teşekkürlerimi iletiyorum umarım başarılı bir konferans olur.”

Ürdün Üniversitesinden Organizasyon Komitesi Başkanı Prof. Dr. Mohammed Zeki Khedher ise konuşmasında bilgisayar teknolojilerinin yaşamımızı her yönden etkilediğini belirtirken; “Geçen yıllarda internet kullanımı yaygınlaşarak bilgi iletişimi için yeni araçlar sundu, bu nedenle uzak bilgilere erişim son derece kolaylaştı. İslami uygulamalar aracılığıyla Kuran’ı Kerim, Hadis, Fıkıh sunumu ve eğitimi verilmeye başlandı. Mevcut teknolojiyi iyi kullanabilirsek bunun İslam’a büyük katkıları olacaktır” ifadelerini kullandı.

Khedher, İslam âlimlerinin de bu alanın önemini kavradığını belirtirken, İslami uygulamaların sayısının artmasına rağmen bilgi teknolojileri ve İslami âlimler arasındaki iletişimin hala zayıf olduğunun altını çizdi. Bu tarz konferansların insanlar için eğitici olduğunu dile getiren Khedher,  konferansın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.

Eğer Bir Şeyler Batıdan Geliyorsa Bu Konuda Dikkatli Olmak Zorundayız

Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker ise yaptığı konuşmada teknolojinin gelişmesiyle yaşanan hızlı sürece ve Müslüman dünyasının bu süreçte yapması gereken şeylere dikkat çekti. Teknolojinin gelişmesiyle bilgiye ulaşmanın kolaylaştığının altını çizen Şeker, teknolojiyi doğru kullanmanın ve onu yönetmenin toplum için faydalı olacağını kaydetti. Teknoloji ve teknoloji kullanımını Batı dünyasının elinde tuttuğunu hatırlatan Rektör Şeker sözlerine şöyle devam etti: “Batı elindeki teknolojiyle bizim değerlerimizi elimizden alıyor, sonra kendi değerlerini bize empoze etmeye çalışıyor. Biz onlardan gelen teknolojiyi kontrol etmeden kullanıyoruz ve bu toplumuzda inşa edilemez problemlere yol açıyor. Eğer bir şeyler Batıdan geliyorsa bu konuda dikkatli olmak zorundayız. Oradan aldıklarımızı okullarımızda, eğitim sistemimizde veya toplumumuzda herhangi bir kontrolden geçirmeden kullanmamalıyız. Bu durum Müslüman dünyası için fevkalade büyük bir sorundur. Batı bunu yaparken sosyal medyayı, bilgisayar oyunlarını kullanıyor ve biz eskiden buna maalesef engel olamıyorduk. Ancak artık Müslüman alimler bu tarz konferanslarla bir araya gelerek ortaya çıkan önemli sorunlara birlikte çözüm arıyorlar. Bizim bilim adamlarımızın görevi onlardan almak değil kendi disiplinlerimizi geliştirmektir aynı zamanda bu Yüce Allah'ın da emridir. Bu sadece Türkiye için değil tüm İslam aleminin içinde olması gereken bir süreçtir. Malezya, Mısır, Arabistan, Ürdün ve daha pek çok Müslüman ülke kendi teknolojisini üretmeli ve kendi pazarını geliştirmelidir.”

Sorunlarımızın Çözülmesi İçin Bir Araya Gelmeliyiz

İslam âleminin akademisyeninden sıradan vatandaşına kadar herkesin kullanabilecek her türlü teknolojiye hâkim olması gerektiğini vurgulayan Şeker, ancak o zaman ümmet olarak bir araya gelinebileceğini, İslam gücünün ve kimliğinin kaybedilmeyeceğini ve arzu edilen şeylerin gelecek nesillere aktarılabileceğini kaydetti. Düzenlenen bu uluslararası konferansın sorunları konuşmak, tartışmak için önem arz ettiğini dile getiren Şeker, İslam âleminin sorunlarının çözümü için bir araya gelinmesi gerektiğini ve ümmet bilincinin gelecek nesillere de aktarılması gerektiğini kaydetti. Sorunların çözüldüğü zaman büyümeye devam etmeyeceğini söyleyen Şeker, konferansa katkısı olan herkese ve davetlilere teşekkür ederken konferansın başarılı olmasını diledi.

Program onurluk takdimlerinin ardından sona ererken oturumlar da devam etti. Oturumlarda Qassim Üniversitesinden Doç. Dr. Mohamed Tahar Ben Othman, NEÜ’den Doç. Dr. Kemal Argon ve İngiltere EPromaG Danışmanlıktan Professor Ali Alao sunumlar yaptılar.

Dünyanın farklı yerlerinden gelen konuşmacılar, konferans süresi boyunca Kuran-ı Kerim ve Bilimi Hizmetinde Bilgisayar Bilimleri, Hadis ve Sünnet Hizmetinde Bilgisayar Bilimleri, İslami Hukuk ve Bilimi Hizmetinde Bilgisayar Bilimleri, İslami Tarih ve Medeniyeti Hizmetinde Bilgisayar Bilimleri, İslam Bilimi ve Müslüman Düşünürleri Hizmetinde Bilgisayar Bilimleri, İslami Açıdan Bilgisayar Bilimleri, İslami Veri tabanları, İslami Yazılımların Değerlendirilmesi, Arap Dili ve Bilgisayar İle Tercüme Hizmetinde Bilgisayar Uygulamaları, Arap Dili Doğal Dil İşlemesi, İslam Hizmetinde Bilgisayar Teknolojileri ile ilgili diğer konularda da sunumlar yapacaklar.

 

Paylaş
HABERLER