Üniversitemizde “Fizyoterapistine Danış, Ayağınla Tanış” Etkinliği Yapıldı

22.06.2022
Nezahat Keleşoğlu Sağlık Bilimleri Fakültesi
 

Üniversitemiz Nezahat Keleşoğlu Sağlık Bilimleri Fakültesi, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü akademisyen ve öğrencileri, fakülte bahçesinde “Ayak Analiz ve Değerlendirme” etkinliği yaparak ayak deformitelerinde erken rehabilitasyon farkındalığı oluşturdu.

Öğrenciler kampüs içerisindeki sivil vatandaşa, öğrencilerine ve memurlara değerlendirmeler yaparak egzersiz önerilerinde bulundu. 

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Neslihan Altuntaş Yılmaz “Dekanlığımızın da desteğini alarak gerçekleştirdiğimiz ‘Fizyoterapistine Danış, Ayağınla Tanış’ etkinliği kapsamında ayak deformitelerinin erken dönemde fark edilmesini ve egzersiz desteğiyle ilerlemesinin önüne geçilmesi konusunda farkındalık geliştirmeyi amaçladık” dedi.

Fakülte bahçesinde tarama yapılan kişilere konuyla ilgili hazırlanan bilgilendirme broşürü dağıtıldı.



Fizyoterapi ve Sağlıklı Yaşam Topluluğu tarafından hazırlanan broşürde şu ifadeler yer aldı: “Vücudumuzun tüm ağırlığını taşıyan ayaklarımızın duruş, denge ve destek bakımından vücudun temelini oluşturduğu biliyoruz. İşte tam da bu sebeple aktif bir yaşam için ayak sağlığımız son derece önemlidir diyoruz!

Ayak bölgesinde yaşanabilecek ağrılar, günlük yaşamımıza devam etmemizi zorlaştırabilir. Bu yakınmalar; merdiven çıkma, yürüyüş yapma gibi yaşamın gerektirdiği en basit aktivitelerde bile bizleri kısıtlayabilir. Hiç aklınıza gelir miydi? Belki de geçmeyen baş ağrılarınızın veya çene ağrınızın sebebi ayak anatominizin bozukluğu olabilir. Ya duruş bozukluğunuz? Jenga oyununu bilirsiniz, temel sağlam gitmezse kulemiz dik durmayacaktır. O halde temeli atlamıyoruz, ayak ve postür değerlendirmelerimizi ve vücut farkındalığımızı yüksek tutuyoruz.

Ayak iskeletimiz 26 kemikten oluşmaktadır. Kemik, eklem, kas ve ligamentler dışında ayak arklarımızda da değerlendirmede önem taşır. Düşük taban ismiyle adlandırılan klinik durum elbette erken dönemde egzersizlerle tedavi edilebilir. Ayrıca Pes Cavus, Çekiş Parmak, Halluks Valgus, Ön Ayağın Arka Ayağa Göre Abdüksiyon / Addüksiyonunun,  parmak ucu yürüme bozukluğu veya yürümede itme fazı yetersizliği ve pek çok duruş ve yürüyüşü etkileyen sorunlar erken dönemde yapılacak değerlendirmeler sonrasında, farkındalık ile birlikte en doğru egzersiz programı ile tedavi edilebilir. Ayrıca destekleciyi ortezler, uygun ayakkabılar, kişiye özel tasarlanmış tabanlıklar ve uzman tarafından yatılan bantlama teknikleri de egzersiz tedavisine ek olarak kullanılmaktadır.

Biz fizyoterapi öğrencileri olarak biliyoruz ki ayak dizi, diz kalçayı, kalça omurgayı, omurga çene ve baş pozisyonunu etkilemektedir. Vücut zincirinin hiç bir halkası değersiz değildir. Lütfen vücudumuzu tanıyalım, fizyoterapistimizle tanışalım.”
Paylaş
HABERLER