Üniversitemizde Konya Yüksek İslam Enstitüsü’nün İlk Müdürü Olan Veli Ertan'ı Anma Programı Gerçekleştirildi

02.12.2015

Konya Yüksek İslam Enstitüsü İlk Müdürü Merhum Veli Ertan’ı Anma Programı Üniversitemiz İlahiyat Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Programa İl Müftüsü Ali Akpınar, Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Türk Anadolu Vakfı Başkanı Mustafa Yayla, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Altıntaş, Türk Anadolu Vakfı Temsilcileri, Öğretim Üyeleri, öğrenciler ve diğer misafirler katıldı.

Veli Ertan Bir Ahlak Abidesiydi

Program İlahiyat Fakültesi hocalarından Ahmet Çalışır’ın Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Ardından açılış konuşmalarına geçilen programda ilk konuşmayı İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Altıntaş yaptı. Altıntaş yaptığı açılış konuşmasında 1991 yılında vefat eden Veli Ertan’ı rahmetle anmak için böyle bir programı tertip ettiklerini ifade edip programın başarılı, bereketli ve feyizli geçmesini temenni etti. “Birbirimizin değerini bilmek kardeşlik hukukudur.” diyen Altıntaş, Konya’da geniş bir çevresi bulunan ve öğrencileri tarafından çok sevilen Veli Ertan Hoca’nın öğrencileri arasında bir baba gibi görüldüğünü de belirtti. Merhumun ahlak abidesi olduğunu söyleyen Altıntaş, programa katılan herkese ve birbirinden değerli katılımcılara, teşekkürlerini iletti.

Türk Anadolu Vakfı Başkanı Mustafa Yayla ise konuşmasında Türk Anadolu Vakfının faaliyetlerinden ve yürütülen çalışmalardan bahsederek vakıfları tarafından inşa edilen kurumlar hakkında dinleyenleri bilgilendirdi. Yayla vakfın bu güne gelmesinde büyük emekleri olan pek çok önemli ismin olduğunu söyleyerek kendilerinden desteklerini esirgemeyen hayırseverlere de teşekkür etti. 

Allah Bu Ülkeyi Büyüklerimizin Hizmetinden Mahrum Bırakmasın
Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker de, vefa, kadirşinaslık ve takdir edilmenin insanoğlunun birbirine yapabileceği en güzel değerlerden olduğunu ifade ederek konuşmasında şunları söyledi: “Ülkenin üzerinde kara bulutları dolaştığı dönemlerde, azimle, sebatla bu günler için çalışmış, çabalamış olan büyüklerimizi hatırlayıp, onları gelecek kuşaklara da tanıtmamız önemli bir vazifemizdir. Veli Ertan Hocamızı anmak için şehir dışından da aramıza katılan muhterem büyüklerimize de bize göstermiş oldukları destekten dolayı şükranlarımı arz ediyorum. Allah bu ülkeyi büyüklerimizin hizmetinden mahrum bırakmasın.”

Türk Anadolu Vakfının Konya sivil toplum kuruluşları içerisinde bir yıldız gibi parladığının altını çizen Şeker, katkılarından dolayı tüm temsilcilere ve programda emeği geçen herkese teşekkür etti.

Necmettin Erbakan Üniversitesi Vefa Yokuşunu Tırmanmak İstiyor

Türkiye’de Yüksek Din Öğretimindeki Gelişmeler “Konya Örneği”konulu bir konuşma yapan Marmara Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halis Ayhan ise konuşmasının başında Akif ve hocası Ali Şevki Efendi arasında geçen bir diyaloğu dinleyenlerle paylaştı. Ayhan, “Akif merhum, kızının nikâh akdine Ali Şevki Efendi'yi de dâvet etmişti. Yaşlı Hoca Efendi bu dâvete biraz geç geldi ve gecikme sebebi olarak da, Vefa Yokuşu’ndan çıktığını söyledi. Merhum Akif de, bu yerinde mazereti, yerinde bir hakikatle mezcederek mütebessim ve manidar bir şekilde şöyle dedi: ‘Hangi Vefa Yokuşu'ndan bahsediyorsun Hoca Efendi? Nesl-i hâzır (şimdiki nesil) o yokuşu çoktan düzledi...’Ama Necmettin Erbakan Üniversitesi vefa yokuşunu tırmanmak istiyor.” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Halis Ayhan, Yüksek İslam Enstitülerinin dün büyük görevler gördüğünü, bugünün gençlerinin de bu geçmişe sahip çıkmalarının önemine değindi. Programda kıymet verdiği insanları görmenin kendisini memnun ettiğini söyleyen Ayhan, Veli Ertan gibi değerlerin unutulmamasının ve bu tarz programlarla anılmalarının sevindirici olduğunu belirtip Rektör Prof. Dr. Muzaffer Şeker başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür etti.

Konuşmaların ardından geçilen Panelin moderatörlüğünü Prof. Dr. Mustafa Uzunpostalcı yaptı. Uzunpostalcı da Merhum Veli Ertan’ın döneminde göstermiş olduğu gayretin önemine dikkat çekti, panelde öğrencilerinden Veli Ertan’ı dinleyecek olmanın da dinleyicilere farklı bir tecrübe yaşatacağını kaydetti. 

Panelistlerden Yrd. Doç. Dr. Hasan Özönder de fazilet yüklü bir programı kendilerine armağan eden ekibe teşekkür etti, Veli Ertan’ın döneminde yaptığı hizmetlere değindi. Özönder: “Hocamız bizlere her zaman yardımcı olmuş, yanımızda durmuş, elimizden tutmuştur. Enstitü için büyük çabalar sarf etmiş ve bunu yaparken de büyük zevk almıştır. Hizmetlerinden dolayı biz de kendisini rahmetle anıyoruz.”

Türkiye Diyanet Vakfı İslam Araştırmaları Merkezi Başkanı Prof. Dr. Raşit Küçük ise Veli Ertan Hocanın hayırlı olan her iş için koşturduğunu, çevresini teşvik ettiğini hatırlattı. Hocanın insani vasıflarının üst düzeyde olduğu bir yönetici olduğunu belirten Küçük: “Yönetici olarak etrafına gösterdiği saygıya defalarca şahit oldum. Talebelerin diğer hocalar tarafından aşırı sıkılmalarını hoş karşılamazdı. Bunun huzursuzluğa neden olabileceğini de düşünen son derece anlayışlı bir insandı.” ifadelerini kullandı.

Dr. Halil Hayıt da Veli Ertan’ın döneminde Talebe Cemiyeti Başkanı olduğunu hatırlatarak sözlerine başladı. O dönemlerde Ertan’ı yakından tanıma fırsatı olduğunu söyleyen Hayıt konuşmasında, merhum Veli Ertan ile ilgili şu sözlere yer verdi: “Rahmetli gerçekten her konuda iyi niyetli, çalışkan, insan sevgisi yüksek, paylaşımcı, merhametli, hoşgörülü ve faziletli bir insandı. O dönemde yaşanan laik, ilerici, gerici gibi kavramlar üzerinden tartışmalar vardı ve bizi her konuda bilgilendirir ve bir açığımız olmaması için de bizleri uyarır, kötünün eline fırsat geçmesine izin vermezdi. Yüksek İslam Enstitüsüne zarar gelmemesi için elinden geleni yapıyordu. Kendisini rahmetle anıyoruz.”

Panelde son sözü Prof. Dr. Abdurrahman Güzel aldı. Güzel de Veli Ertan Hoca’ya gösterilen bu vefanın kendilerini mutlu ettiğini ifade etti. Veli Ertan’ın örnek bir insan olduğunu belirten Güzel, kişilerin eserleriyle yaşadıklarını söyleyip, “Veli Ertan ismi bir konferans salonuna, bir okula veya bir caddeye verilmelidir. Böyle isimler tarihe not düşülmelidir. Kişileri yaşatabilmek önemli, verilen eserleri hatırlanmalı.” dedi.

Program sonunda Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker günün anısına, katılımcılara hediye takdim etti. Programın ardından konuklara Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Lezzetkar Sosyal Tesislerinde yemek ikram edildi.

Paylaş
HABERLER