Üniversitemizde Sanat Tarihi Konferansları

23.11.2015

Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültemizin Sanat Tarihi Bölümü tarafından düzenlenen "Sanat Tarihi Konferansları"nda Prof. Dr. Abdülkadir Dündar "Sanat Tarihi Araştırmalarında Arşiv Belgelerinin Önemi", Doç. Dr. Mustafa Özer ise "Türklerde Saray Mimarisi ve Edirne Sarayı" konusunda katılımcıları bilgilendirdi.

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdülkadir Buluş, İslam'ın terörle özdeşleştirilmeye çalışıldığına dikkat çekti ve "İslam medeniyetinin değerli birikimlerini hatırlamak ve tabiri caizse kendi köklerimize dönmek, özümü hatırlamak için bu tür etkinliklerin önemli olduğunu düşünüyorum." dedi.

Önemli anıtsal eserler bırakan bir medeniyetin bugün böyle anılmasının düşündürücü olduğunu ifade eden Buluş, bu medeniyetin asli temsilcilerinden birininİslam sanatı olduğunu ifade etti.Bu sanatın iyi öğrenilmesi ve oradan ilhamla yeni sanatsal tekniklerin geliştirilmesi gerektiğini belirten Buluş, "Bu topyekûn bir mücadele. Her türlü bilimin her alanında İslam medeniyetinin asli kökleriyle Müslümanları yeniden tanıştırmak, yeniden eskiyi hatırlamak gerekiyor. Bu etkinliğin böyle bir amaca da hizmet edeceğini düşünüyorum." ifadelerine yer verdi.

Prof. Dr. Abdülkadir Dündar "Sanat Tarihi Araştırmalarında Arşiv Belgelerinin Önemi"ni Anlattı

Arşiv denildiğinde Türkiye'de akla 3 arşivin geldiğini söyleyen Prof. Dr. Abdülkadir Dündar bu arşivlerden Birincisinin Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün arşivi, ikincisinin Başbakanlık Osmanlı Arşivi, üçüncüsünün ise Topkapı Sarayı Müzesi Arşivi olduğunu belirtti.

Ülkemiz Arşiv Bakımından Çok Zengin Kaynaklara Sahip

"Ülkemiz arşiv bakımından çok zengin kaynaklara sahip." diyen Dündar bu kaynaklar hakkında da bilgi verdi. Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün arşivlerinde toplam 206 adet hurufat defteri olduğunu ve bu defterlerden; 1600'ün sonlarından 1900'lere kadar Kilis ya da Konya'daki vakıf eserlerinin takip edilebileceğini söyleyen Prof. Dr. Abdülkadir Dündar,  Hayrat Satış Kütük defterinde ise Anadolu'da satılmış veya satışa sunulmuş olan vakıf eserlerinin kayıtlarının bulunduğunu dile getirdi.

Doç. Dr. Mustafa Özer "Türklerde Saray Mimarisi ve Edirne Sarayı" Konusunda Katılımcıları Bilgilendirdi

Türklerde saray denildiğinde Selçukluların karşımıza çıktığını söyleyen Doç. Dr. Mustafa Özer,Büyük Selçukluların önemli saraylarının olduğunu kaydetti.Anadolu Selçuklularının Başkenti Konya'daAlâeddin Tepesinde büyük bir sarayın olduğunu ve günümüze çok küçük bir bölümünün ulaştığını belirten Özer, Edirne Sarayı hakkında detaylı belgi verdi.

Edirne'nin Osmanlı Devletine 92 yıl başkentlik yaptığını ancak neredeyse 1800'lü yıllara kadar Edirne Sarayı'nınkullanıldığını söyleyen Özer, "Edirne adeta ikinci başkent gibi görev üstlenmiş."dedi ve zaman zaman sultanların Edirne Sarayına gittiğini dile getirdi.Program soru cevap bölümünün ardından sona erdi. 

Paylaş
HABERLER