Yakın Dönem Konya Âlimleri Konuşulacak

09.11.2016

Üniversitemiz, Konya Büyükşehir Belediyesi ve Konya Turizm Tanıtım ve Eğitim Vakfının ortaklaşa düzenlemiş olduğu “Şehir ve Âlimler Sempozyumu” 11 Kasım Cuma günü başlayacak. Sempozyuma eski Başbakanımız Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu da katılacak.

Şehir Âlimi Âlim Şehri Besler

Yakın dönem Konya âlimlerinden bir kısmının bütün yönleriyle ele alınacağı sempozyumla ilgili değerlendirmelerde bulunan Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Sempozyumun Konya’nın İslam Dünyası Turizm Başkenti ilan edilmesinin ardından gerçekleştirilen istişare toplantılarında yapılması kararlaştırılan etkinliklerden bir tanesi olduğunu vurguladı. Rektör Şeker; “Şehir âlimi, âlim şehri besler. Bu beslenmenin illa maddi olması gerekmez. Konya özelinde Konya’nın yetiştirmiş olduğu ve Konya’da yaşamış olan birçok âlim şehre ve şehrin gelişmesine katkı sunmuştur. Önemli olan şehre ve âlimlere layık olabilmektir.” dedi.

İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Altıntaş ise, sempozyumun 62, 63 ve 64. Hükümetlere Başbakanlık yapmış olan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu’nun açılış konuşmasıyla başlayacağını söylerken; “8 oturum halinde 29 bildiri tartışılacak. Bilim insanları hem şehir âlim ilişkisini hem de Konya’mızın tarih boyunca yetiştirmiş olduğu âlimleri bütün yönleriyle anlatacaklar” ifadelerini kullandı.

Hem Osmanlı hem Cumhuriyet döneminde yaşamış ülkemizin ve Konya’mızın dini ve kültürel hayatına büyük katkıda bulunan âlimlere öncelik vermeye çalıştıkları kaydeden Altıntaş, Sempozyumda Hacıveyis Efendi, Hacıveyiszade Mustafa Kurucu Efendi, Ali Ulvi Kurucu gibi hocaların konuşulacağını belirtti.

Yakın dönemde vefat etmiş olan Sultânü’l- Vâizîn Tahir Büyükkörükçü, Lâdikli Ahmed Efendi’nin irfani hayatlarının da masaya yatırılacağının altını çizen Altıntaş; “Hem Konya’daki hem Konya dışındaki üniversitelerimizden değerli hocalarımız bahsi geçen alimler hakkında bizleri aydınlatacaklar. Üniversitemizden, Prof. Dr. Hayri Erten, Prof. Dr. Fikret Karapınar gibi çok sayıda hocalarımız âlim şehir ilişkisi üzerinde duracaklar.” dedi.

Özellikle Konya halkını sempozyuma davet eden Altıntaş, sempozyuma katkı sağlayan başta Rektör Prof. Dr. Muzaffer Şeker olmak üzere Konya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tahir Akyürek’e ve Konya Turizm Tanıtım ve Eğitim Vakfına teşekkür etti.

Yakın dönem Konya âlimlerinden bir kısmının ele alınacağı hem yöresel hem de evrensel ölçekte ilmi, sosyal, kültürel olarak katkı sağlayacak olan “Şehir ve Âlimler Sempozyumu I”  iki gün sürecek. 

Sempozyum ile ilgili ayrıntılar için tıklayınız

Paylaş
HABERLER