YLSY Yurt İçi Akademik Danışmanlar Toplantısı Üniversitemizde Yapıldı

09.03.2018

Mili Eğitim Bakanlığı Yükseköğretim ve Yurt Dışı Eğitim Genel Müdürlüğünün düzenlediği Yurt Dışına Lisansüstü Öğrenim Görmek Üzere Gönderilecek Adayları Seçme ve Yerleştirme (YLSY) Yurt İçi Akademik Danışmanlar toplantısı Üniversitemizde yapıldı.

Programda ilk konuşmayı yapan Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker programın önemine dikkat çekerek şunları söyledi: “Ülkemizde uzun zamandan beri istikrarlı bir şekilde yürütülen yurt dışına yüksek lisans ya da doktora yapmak üzere öğrenci gönderme işleminin bazı sıkıntılarını yıllardan beri konuşuyorduk. Ancak çözüm odaklı, ülke menfaatine, öğrencilerin ve kurumların menfaatine olacak şekilde bir süreç veya bu süreçleri uygulamaya koyacak durumda olamadık. Bunun da zararını insan kaynağında yaşanan sıkıntılar şeklinde gördük. Milli Eğitim Bakanlığımız son dönemde hem ülkemizdeki paydaş kuruluşlarla hem de kendilerinin konuya verdikleri önem çerçevesinde stratejilerini olgunlaştırarak ciddi bir yaklaşım içerisine girdiler. Büyük bir ihtiyaç olan bu konuda, önemli bir adım atan Milli Eğitim Bakanlığımızı da tebrik ediyorum.”

Bu toplantının da YLSY’nin anlaşılması bakımından önemli olduğunu kaydeden Şeker,  “Ülke kendi imkânlarıyla kamu adına öğrencilerine burs veriyor. Onlara yurt dışına gitmeden önce ne için, nereye, nasıl gideceklerini ayrıca gidince orada neler yapacaklarını, döndükten sonra da nerede ülke için daha yararlı olacağına dair stratejiler geliştiriliyor. Bu bizim arzuladığımız ve beklediğimiz bir süreçti. Bu vesileyle emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum.” ifadelerini kullandı.

Dünyanın 50 Farklı Ülkesinde 4 Bin 300 Civarında Bursiyerimiz Var

Yükseköğretim ve Yurt Dışı Eğitim Genel Müdürü Bülent Çiftci ise, ülkenin yetişmiş insan kaynağı ihtiyacını karşılamak amacıyla 1416 sayılı kanunun amacına uygun bir şekilde gerçekleştirilmesi için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini söyledi. Çiftci; “Şu anda dünyanın 50 farklı ülkesinde 4 bin 300 civarında bursiyerimiz var. Bu çok önemli bir rakam… Ancak çok ciddi sıkıntılar da yaşıyoruz. Biz üniversite adına bursiyer gönderiyoruz üniversitenin bundan haberi olmuyor. Ya da üniversitenin bu konuda ihtiyacı var mı yok mu hiç planlanmıyor. Türkiye’nin yurtdışında yüksek lisans ya da doktora yapması gereken insana ihtiyacı var mı, bu soruların hiçbiri konuşulmamış oluyor. Yine akademik yurtiçi danışman konusunda ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Netice; bizim bursiyerimiz yurtdışında kendine göre çok iyi bir alanda çalışıyor, öğrenimini tamamlıyor büyük hayaller kurarak ülkesine dönüyor ama gerçekte bu böyle olmuyor. İstediğini bulamayınca kendini yetiştiren bu arkadaşımız, o kadar uğraşmış olan bu insan, ülkesi için, akademi için çok güzel şeyler düşleyen bu insan keşke gelmeseydim düşüncesine katılıyor. Yani insan kaynağı, ciddi bir kaynak israf olmuş oluyor.” dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı olarak yaptıkları çalışmalara değinen Çiftci, bütün paydaşlarla bir araya geldiklerini, iletişim kanallarını açıp bu işin uzmanı kimler ise onlarla bir araya geldiklerinin altını çizdi. Türkiye'de hangi alanlarda insan kaynağına ihtiyaç var, Türkiye'nin kalkınma planları, 2023 ve 2071 vizyonu gibi planlar dâhilinde çalışmalarını yürüttüklerini daha amacına uygun çalışmalar üretmeye çalıştıklarını belirten Yurt Dışı Eğitim Genel Müdürü Bülent Çiftci şöyle devam etti: “Biz yurt içi akademik danışmanlarımızı sadece sözde, evrak üzerinde danışman olmasından ziyade sürece katkı sağlamalarını istiyoruz. REBUS diye bir sistem kurduk bunun için. Bütün yurt içi akademik danışmanlarımıza bir modül açtık. Bu sayede hocalarımız kaç tane öğrenciye rehberlik ettiklerini, onların öğrenim planlarını, gelişim raporlarını görebilecek. Bu proje, ülkemizin alın terinden tasarruf edilerek hakikaten ihtiyacımız olan alanlarda gidip, geldikleri zaman ülkemize hizmet etsinler diye kurgulanan bir projedir.”

Türkiye’nin akademik sisteminin güçlendiğini belirten Çiftci; “Bizim şu sayıda yurt dışında okuyan öğrencimiz var, bunun sayısının çok olması bizim için çok önemli değil. Önemli olan niteliği. Biz ihtiyaç duyduğumuz alanlarda öğrencilerimizi yurtdışına gönderelim ama gönderdiğimiz bursiyerimizi de hakkıyla, ne istediğimizi bilerek yetiştirelim kaygısını taşıyoruz.” diye konuştu.

Milli Eğitim Uzmanı Dr. Recep Demir ise, YLSY programı hakkında bilgilendirme ve REBUS Yurt İçi Akademik Danışman Modülü sunumunu yaptı. Akademisyenlerin merak ettikleri soruların cevaplanması ile program sona erdi.

Öğleden sonra ise AKEF Erol Güngör Konferans Salonunda Üniversitemiz öğrencilerine ayrıca bir program düzenlendi. Programda Yükseköğretim ve Yurt Dışı Eğitim Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Fatih Kuzu ve Öğretmen Demet Alkan Milli Eğitim YLSY programı hakkında sunumlarını gerçekleştirdiler. Öğrencilerde yurtdışında yüksek lisans ve doktora eğitimi ile alakalı merak ettiklerini sorma fırsatı yakaladılar. Program soru cevap bölümüyle sona erdi.

Yükseköğretim ve Yurt Dışı Eğitim Genel Müdürü Bülent Çiftci'den Rektör Şeker'e Ziyaret 

Millî Eğitim Bakanlığı Yükseköğretim ve Yurt Dışı Eğitim Genel Müdürü Bülent Çiftci, Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker'i makamında ziyaret etti. Rektör Şeker, ziyaretten memnuniyet duyduğu dile getirirken Yükseköğretim ve Yurt Dışı Eğitim Genel Müdürü Bülent Çiftci de "Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker Burs programımızın daha nitelikli ve amacına uygun olması konusunda bize her zaman çok önemli katkılar sağladı. Bunlar için kendisine teşekkürlerimizi ilettik." ifadelerini kullandı.

 

Paylaş
HABERLER