Fakültemiz eski dekanlarından ve Türk-İslam Sanatları Tarihi Anabilim Dalı Başkanı San’atkâr Akademisyen
Prof. Dr. Ahmet Sâim ARITAN vefat etmiştir. 08.07.2016
Arıtan'ın cenazesi 09.07.2016 Cumartesi günü öğle namazını müteakip Hacıfettah Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından Hacıfettah Mezarlığı'na defnedildi. Merhum hocamıza Allah’tan rahmet, ailesi ve yakınlarına Cenâb-ı Hâk'tan sabır niyâz ederiz.
Prof. Dr. Ahmet Sâim ARITAN Kimdir?
1951 yılında Konya'da doğdu. Babası Hüseyin Ekrem, annesi Şükriye Hanım, dedesi Konya Yılanlı Medrese müderrislerinden Ahmet Arıtan’dır. Arıtan; İlköğrenimini Konya Necati Bey İlkokulu’nda, ortaöğrenimini Konya İmam Hatip Okulu’nda tamamladı. Ardından 1974 yılında Konya Yüksek İslam Enstitüsü'nden mezun oldu. Seydişehir Mahmut Esat Ortaokulu, Çumra İmam Hatip Lisesi ve Konya Kız Orta Okulunda öğretmenlik ve idarecilik yaptı.
1985 yılında Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Sanatları ve Mimarisi Uzmanı kadrosuyla akademisyenliğe geçti. 1987’de Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sanat Tarihi A.D.’da Konya Müzelerinde Bulunan Anadolu Selçuklu Cildlerinin Özellikleri konulu teziyle Yüksek Lisansını, 1992’de de Konya Dışındaki Müze ve Kütüphanelerde Bulunan Selçuklu ve Selçuklu Uslûbunu Taşıyan Cild Kapakları başlıklı teziyle Doktorasını bitirdi. Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde 1995 yılında Yardımcı Doçent, 2002 yılından Doçent oldu. Doçentlik alanı “Cilt Tasarımı”dır. Selçuk Üniversitesi’nin kültür ve sanat hayatına katkılarından dolayı dönemin rektörleri tarafından teşekkür belgeleri ile ödüllendirildi. 2008 yılında yine aynı kurumda Profesör olan Ahmet Saim ARITAN, 1996 yılından bu yana Türk-İslam Sanatları Tarihi Anabilim Dalı Başkanlığı, 2000-2008 yılları arasında İslam Tarihi ve Sanatları Bölüm Başkan Yardımcılığı ve 2011-2014 yılları arasında da Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde dekanlık görevlerini yürüttü.
Özellikle Selçuklu Cild Sanatı ve Türk Ebrû Sanatı ile ilgili araştırmalarıyla tanınan Arıtan’ın “Anadolu Selçuklu Cilt Sanatı”, “Karamanoğulları Cild Sanatı”, “Batı Dünyasının Türk Cild Tarihine Bakışı ve Türk Cild San'atı'nın Tarih İçindeki Gelişimi”, “Türk Ebru Sanatı” ve “Sadreddin Konevî Zâviyesi” gibi çeşitli birçok yayın ve makaleleri bulunmaktadır.
Fakültemiz bünyesinde verdiği Türk-İslam Sanatları Tarihi dersleri yanında Klâsik Türk Cildi ve Türk Ebru Sanatı dersleri de veren Arıtan, ağırlıklı olarak Selçuklu Cild uygulamaları yaptı. Lisans ve lisansüstü düzeyde birçok öğrenci yetiştirdi. Şimdiye kadar birçok yurtiçi ve yurtdışı sergiye katılmış olan Ahmet Saim ARITAN’ın Konya’nın önemli sanat merkezi olan Destegül Güzel Sanatlar Merkezi’nin kurulmasında da mühim katkıları bulunmaktadır.
Ahmet Sâim Arıtan evli ve üç çocuk babasıdır.