FACULTÉ DE GÉNIE
31.05.2024

GRIMS (Global and Regional Ionosphere Monitoring System)

GRIMS (Küresel ve Bölgesel İyonosfer İzleme Sistemi), iyonosferin sürekli olarak izlenmesini, herhangi bir anomalinin günlük olarak tespit edilmesini ve takip edilmesini sağlamak üzere tasarlanmıştır. İyonosferin durumu hakkında doğru ve güncel bilgilere ulaşmak isteyen  araştırmacılar için önemli bir araçtır.

GRIMS Küresel ve Bölgesel olmak üzere iki ana modülden oluşmaktadır. Küresel bölüm, iyonosferin küresel ölçekte izlenmesinden, iyonosferik aktiviteye ilişkin genel bakış oluşturularak dünyanın farklı bölgelerine ait çeşitli verilerin sunulmasından sorumludur. Bölgesel program ise belirli bir bölgedeki  (şu anda sadece Türkiye) iyonosfere ait detayları sunmaktadır.

GRIMS programının önemli özelliklerinden birisi anomali haritalarını ve daha detaylı incelemeler için de istasyon bazlı sonuçları sunmasıdır. Yapılan değerlendirmeler neticesinde elde edilen sonuçlar iyonosferin herhangi bir andaki durumuna ilişkin önemli bilgiler sağlamaktadır. GRIMS menüsünden bu haritalara ve sonuç ürünlere kolaylıkla erişebilir ve iyonosferik aktivitedeki son gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.


Detaylı Bilgi İçin Tıklayınız.