Mülkiyet Koruma ve Güvenlik Bölümü

Ders İçerikleri

T.C.
NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ
MERAM MESLEK YÜKSEKOKULU
MÜLKİYET KORUMA VE GÜVENLİK BÖLÜMÜ
ÖZEL GÜVENLİK VE KORUMA PROGRAMI
DERS İÇERİKLERİ
 
I.YARIYIL
 
1-TDL-101 TÜRK DİLİ-I
Dil Nedir, Dilin sosyal bir kurum olarak millet hayatındaki yeri ve önemi; dil- kültür münasebeti, Türk dilinin dünya dilleri arasındaki yeri, Türk dilinin gelişmesi ve tarihî devreleri, Türk dilinin bugünkü durumu ve yayılma alanları, Türkçede sesler ve sınıflandırılması, Türkçenin ses özellikleri ve ses bilgisi ile ilgili kurallar.  Hece bilgisi, İmlâ kuralları ve uygulaması, Noktalama işaretleri ve uygulaması, Türkçenin yapım ekleri ve uygulaması, Kompozisyonla ilgili genel bilgiler, Kompozisyon yazmada kullanılacak plân ve uygulaması, Türkçede isim ve fiil çekimleri, Kompozisyonda anlatım şekilleri ve uygulaması, Zarfların ve edatların Türkçedeki kullanış şekilleri.
 
2-AİT-101 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ-I
Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Dersini Okumanın Amacı ve İnkılâp Kavramı, İnkılâp Kavramı, Atatürk’ün İnkılâp Hakkındaki Görüşü, Osmanlı İmparatorluğu’nun Yıkılışını ve Türk İnkılâbını Hazırlayan Sebeplere Toplu Bakış, İç Sebepler, Dış Sebepler, Osmanlı İmparatorluğu’nun Parçalanması, Osmanlı Devleti’nin Parçalanma Projeleri.  Mondros Ateşkes Antlaşması, İşgaller Karşısında Memleketin Durumu ve Mustafa Kemal Paşa’nın Tepkisi, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin Açılması, Sakarya Zaferine Kadar Milli Mücadele, Sakarya Savaşı ve Büyük Taarruz, Mudanya’dan Lozan’a.
 
3-YBD-101 YABANCI DİL-I
Konuşma (yabancı dili anlaşılır bir şekilde konuşabilme), dinleme-anlama (normal hızda konuşulduğunda konuşmacıdan gelen mesajı kavrayabilme), yazma (dil bilgisi ve yazım kurallarına uyarak amaca uygun yazabilme), okuma-anlama (yabacı dilde okuyabilme ve okuduğunu anlayabilme, kelime dağarcığını geliştirme). INTRODUCTION Verb "to be", Possessive Adjectives Personal Information, a / an, plurals The Classroom Vowel Sounds, This / That - These / Those Common Objects Classroom Language, Present Simple (+) and (-) Common Verb Phrases, a / an + jobs Consonant Sounds, Possessive 's Family Vocabulary. Adjectives Quite / Very, Telling the time, Present Simple Daily Routine, Adverbs of frequency Time words and expressions, Prepositions of time The date,
 
4-MÖGK-101 GÜVENLİK SİSTEM VE CİHAZLARI
Arama, yasal statüsü, zor kullanma, tabii afetlerde alınacak tedbidrer, not alma ve rapor yazma, giriş kontrol, kapı ve el tip metal dedektörü, kamera sistemleri, monitör kullanımı, X ray cihazların kullanımı, alarm sistemleri, çevre güvenlik sistemleri ve güncel teknolojik sistemleri, dedektör çeşitleri ve uygulama alanları.
 
5-MÖGK-104 TEMEL İLKYARDIM
İlk yardımın temel ihtiyaçları, yaralı taşıması, haberleşme hücreleri primer olarak düşünülmesi, solunum ve birlik sistemi ile ilgili ilk yardım(eksternel kalp masajı, suni solunum), kanamalar, yaralanmalar, şok, bayılma, epilepsi ve komada ilk yardım, kırık, çıkık ve burkulmalarda ilk yardım , kafa, göğüs, batın ve spinal yaralanmalarda ilk yardım, zehirlenmeler, hayvan ısırma ve sokmalarında ilk yardım, boğulmalar, kulak, burun, göz ve boğaza yabancı cisim kaçması durumlarında ilk yardım, güneş çarpması sıcak artışı ve donmalarda ilk yardım, yanıklar ve elektrik çarpmasında ilk yardım.
 
6-MÖGK-102 TEMEL HUKUK
Hukuk kavramı, toplumsal yaşamı düzenleyen kurallar, amaç, faydalar ve fayda unsurları, Türk hukuk sistemi, kişi kavramı, haklar ve türler, yargı organları ve yargı türleri.
 
7-MÖGK-103 YAKIN SAVUNMA
Yakın Savunmanın tanımı, Judo sporunun tanımı, tarihçesi, temel özellikleri. Düşme teknikleri (arkaya düşüş, yana düşüş), ayakta atma teknikleri, ayakta süpürme ve çelme teknikleri (koldan, kalçadan, belden atış), Yer teknikleri (tutuş teknikleri, boğma teknikleri, kırma teknikleri). Taekwondo'nun tanımı, tarihi gelişimi, temel teknik uygulamaları, do prensibi. Blok alma tekme ve yumruk atma teknikleri. Güvenlik alanı (güvenlik mesafesi, özel alan ve duruşlar) müdahale yönleri, Boş elle kontrol (bedeni kontrol) Yakalama ve sevk teknikleri, sinir baskı teknikleri, tutmalardan kurtulma.
 
8-MÖGK-105 GÜVENLİK TEDBİRLERİ
Özel güvenliğe giriş, önleyici hizmetler, özel güvenlik önlemleri, özel güvenlik teçhizatları, nokta görevleri, kontrol noktaları, devriye hizmetleri, devriye çeşitleri, devriye turu öncesi hazırlık, devriye ve haberleşme, kontrol ve gözetleme, rapor, tutanak ve tutanak çeşitleri, eşkal tespiti ve teşhisi, eşya tarifi, genel kollukla ilişkiler.
 
9-MÖGK-106 GİRİŞİMCİLİK KÜLTÜRÜ
Girişimciliğin kavramsal çerçevesi, yaklaşımları, fonksiyonları, süreci, girişimcilik kültürü, ve girişimcilik ahlakı ile ilgili konular.
 
10-İSGGÜV1 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ-I
İş sağlığı ve güvenliği uygulama ilkeleri, İşyerinde risk önleme kültürü, Güvenlik kültürünün önemi ve günlük yaşamdaki yeri, Güvenlik kültürünün oluşturulması ve devamının sağlanması, İSGB, OSGB ve TSM`lerin kuruluş amacı, yapısı, çalışanları İş güvenliği uzmanının ve işyeri hekimlerinin nitelikleri, görevlendirilmeleri, yetki ve sorumlulukları kazandırılır.
 
10-MÖGK-107 BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ
Bilgisayara giriş ve temel donanım bilgisi, işletim sistemleri, Windows işletim sistemi, Windows XP, masaüstü nesnelerinin içerikleri ve amacı doğrultusunda kullanma, klasör ve dosya bilgisi, MS word, kelime işlemci yazılımı, MS excel, MS power point, MS internet explorer. Bilgisayar Donanımı ve Yazılımı, Bellek Türleri, İşletim Sistemleri, MS DOS, Dizinler ve Alt Dizinler, Dizin İsimleri, Dosyalar ve Dosya İsimleri, DOS Komutları. Word ve Excel: Belgelerin Hazırlanması, Biçimlendirilmesi, Denetim Yazılımlarının Kullanılması, Ekleme ve Düzenleme, Belgenin Yazdırılması, Tablo Oluşturma, Karmaşık Uygulamalar, Hızlı Erişim Fonksiyonlarının Tanımlanması, Özgeçmiş ve Dilekçe Gibi Resmi Yazıların hazırlanması ve Postalanması, Oluşturulan Tablolarda Hesaplama İşlemlerinin Yapılması.
 
11-AKT-101 AKADEMİK TÜRKÇE
Dil nedir? Dünya Dilleri ve Türkçe, “Akademik Dil” kavramı, akademik dil olarak Türkçe, akademik Türkçeye duyulan ihtiyaç Akademik Türkçe ile metin tasarlama aşamaları, Akademik Türkçe ve bilimsel terimlerin entegrasyonu, Bilimsel araştırmalarda veri temin etme, kullanma ve aktarma usulleri, Türk dili ile akademik düzeyde metin okuma ve yazma çalışmaları.
 
12-AYD-101 AKADEMİK YAZIM
Akademik yazımın yöntemleri, kuralları, bilimsel araştırma, literatür taraması, veri toplama, alıntı ve atıf yapma, yayın etiği
 
13-MÖGK-108 ARAMA KURTARMA BİLGİSİ
Acil Durumlarla İlgili Genel Kavramlar, Kurtarma İlkeleri ve Teknikleri, Acil Durum ve Kurtarma Esnasında İlk Tedavi Amaçlı Tıbbi Uygulamalar, Acil Durum ve Kurtarma İle İlgili Yasal Sınırlılıklar, Acil Durumlarda Hasta ve Yaralı Taşıma Teknikleri, Acil Durum ve Afetlerde Tahliye Prensipleri, Acil Durum Esnasında Yaşanan Problemler.
 
14-BTF-201 BİLİM TARİHİ VE FELSEFESİ
Felsefe, bilim ve bilim Felsefesi ile ilgili temel kavramlar, ilim tarihi ve felsefesinin temel sorunları, Bilim, Felsefe ve Bilimsel yöntem, Bilimlerin ve felsefenin tarihsel gelişimi, Eski çağlarda bilim. Mısır ve Mezopotamya'da bilim, Çin ve Hinde bilim. Eski Türklerde bilim, Antik Yunanda bilim ve felsefe, Helen Dönemi, Helenistik ve Roma dönemi, Orta çağda Bilim ve felsefe, İslam dünyasında bilimin doğuşu, İslam dünyasında bilim, Rönesans döneminde bilim, 17. ve18. Yüzyılda bilim, 19. ve 20. Yüzyılda bilim, Cumhuriyet döneminde Bilim.
 
II.YARIYIL
 
1-TDL-102 TÜRK DİLİ-II
Cümlenin unsurları, cümle tahlili ve uygulaması, Edebiyat ve düşünce dünyası ile ilgili eserlerin okunup incelenmesi ve retorik uygulamaları, Yazılı kompozisyon türleri ve uygulaması, Anlatım ve cümle bozuklukları ve bunların düzeltilmesi, İlmî yazıların hazırlanmasında uyulacak kurallar Türk ve dünya edebiyatlarından ve düşünce tarihinden seçilmiş örnek metinlere dayanılarak öğrencinin doğru ve güzel konuşma ve yazma yeteneği­nin geliştirilmesi ve bununla ilgili retorik uygulamaları.
 
2-AİT-102 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ-II
Eğitim ve Kültür Alanında Milli Mücadele, Sosyal ve İktisadi Alanda Milli Mücadele, Türk İnkılâbı’nın Stratejisi, Siyasi Alanda İki Büyük İnkılâp, Cumhuriyet Yönetiminin Kurulması, Cumhuriyetin İlanına Karşı Yaratılmak İstenen Tepkiler, Halifeliğin Kaldırılması, Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası ve Takrir-i Sükun Dönemi, İktisadi İnkılâp, Çok Partili Hayata Geçme Denemesi ve Bazı İç Siyasi Olaylar, Sosyal Yapıda ve Sağlık Alanında İnkılâp, Atatürk İlkeleri, Türkiye ve Atatürkçü Düşünceye Yönelik Tehditler Hakkında Bir Genel Değerlendirme, Atatürk ve Devlet Hayatı, Atatürk ve Fikir Hayatı, Bilim ve Teknolojinin Önemi, Hoşgörü, Vicdan ve Düşünce Hürriyeti, Yurtta Sulh, Cihanda Sulh, Atatürk ve Milli Eğitim, Atatürk ve Kültür Politikası, Atatürk ve Türk Tarihi, Atatürk ve Türk Dili, Atatürk ve Güzel Sanatlar, Atatürk ve Kadın Hakları, Atatürk ve Gençlik, Atatürk ve İktisat, Din ve Laiklik.
 
3-YBD-102 YABANCI DİL- II
Can / can't verb phrases like + ing, free time activities object pronouns, love stroy phrases, possessive pronouns rhyming words, past simple of "be" was / were, past simple regular verbs, past time expressions, past simple irregular verbs go, have, get, there is / there are houses and furniture, there was / there were prepositions of place, present continuous verb phrases, present simple or present continuous? Places in a city,  a / an, some / any countable / uncountable nouns, how much / how many quantifiers, food and drinks revision
 
4-MÖGK-203 ÖZEL GÜVENLİK HUKUKU VE KİŞİ HAKLARI
Devlet ve kamu düzeni ilişkisi, özel güvenlik sistemlerinin özellikleri, özel güvenlik birimlerinin kurulması, özel güvenlik görevlisi olabilme ve başvuru şartları, özel güvenlik görevlilerinin 5188 sayılı yasadan erişim yetkileri.
 
5-MÖGK-204 KİŞİ KORUMA
Önemli kişinin tanımı, koruma personelinin özellikleri, eğitim ve uygulamaları, arama yöntemleri, araçlı ve yaya kişi koruma teknikleri, koruma teçhizatı konuları dersin içeriğini oluşturmaktadır.
 
6-MÖGK-205 STAJ (30 GÜN)
Ön lisans programı sırasında edinilen teorik bilgiler uygulama aşamasına geçmeden öğrenciye olanaklar sunar. Bu nedenle işle ilgili her türlü faaliyeti kapsar. Öğrencilerin staj kapsamında çalışma alanlarını kapsayan herhangi bir iş alanında, 30 işgünü Tam olarak çalışmak durumundadır. Yapılan iş detayları bir şekilde günlük olarak götürülür ve raporlanır. Hazırlanan staj raporu çalışma ortamındaki ilgili kişi tarafından onaylanır ve staj defteriyle birlikte kullanılarak idareye teslim edilir.
 
7-KRP-102 KARİYER PLANLAMA
Çalışanlar için kariyer fırsatlarının yaratılması, intikal yönetimi, kariyer basamakları, anahtar rollerinin belirlenmesi, yükseltilme ve atama ortamının yaratılması, temel yetenek analizi ve ilerleme alanlarının belirlenmesi gibi konuları ele almaktadır. Kariyer planlamasının ve geliştirilmesinin hem yönetici hem de çalışanlar üzerindeki etkilerinin tartışılması ve insan kaynakları yönetiminde kariyerin bir araç ve amaç olarak nasıl kullanılabileceğinin katılımcılara gösterilmesidir.
 
8-MÖGK-201 ETKİLİ İLETİŞİM
Etkili İletişim ve beden dili, kültür ve kültürel farklılıkların beden diline etkisi, baş hareketleri, ayak ve bacaklar, Kol kavuşturmalar, jest ve mimikler, Güvenlik alanları, oturma düzenleri,Günlük yaşamda kullanılan beden dili hareketlerinden fotoğraf örnekleri ve bunların analizi, İş görüşmelerinde beden dili kullanımında dikkat edilmesi gerekenler, Beden hareketlerini topluluk önünde kullanma becerilerini geliştirecek öğrenci sunumları,
 
9-MÖGK-202 PROTOKOL BİLGİSİ
Protokolün tanımı ve tarihsel gelişimi, Protokol kuralları, Görgü kuralları, İş yaşamında davranış biçimleri. Sosyal davranış protokolü uygulama, Kurumsal etkinliklerde protokolü uygulama, Kişisel bakım, Kıyafet ve aksesuar seçmek, Tanışma-Tanıştırma-Tokalaşma, Selamlama, Hitabet ve konuşma, Araç protokolü, Karşılama-uğurlama, Ziyaret-görüşme, Tören nedir? Tören çeşitleri, Resmi program, Komite oluşturulması, Çalışma esasları, Resmi konuşma ve sunuş kuralları, Ödül ve plaket töreni, Yemek ve davetler.
 
10-MÖGK-206 DİJİTAL OKURYAZARLIK VE SOSYAL MEDYA
Dijital dönüşüm sürecinin tarihsel gelişimi ve toplumsal etkileri hakkında bilgi sahibi olur.
Dijital okuryazarlık ve dijital vatandaşlık kavramları hakkında detaylı bilgi sahibi olur.
Dijital ortamlarda sağlığını ve güvenliğini nasıl koruyacağını öğrenir. Dijital ortamda hak ve sorumluluklarının farkına varır.
Dijital ortamı düzenleyen hukuk hakkında bilgi sahibi olur, etik davranma kurallarını öğrenir.
Dijital platformlar ve teknolojiler hakkında detaylı bilgiye sahip olur. Bu ortamlara bilgiye erişme ve araştırma yapmayı öğrenir.
Dijital platformlara doğru ve kaliteli içerik paylaşımının yöntemlerini öğrenir. Edindiği bilgilerin doğrulama araçlarını bilir. Dijital/kişisel veri kavramını bilir, yalan haber ve dezenformasyon hakkında detaylı bilgi sahibi olur. Bulut bilişim kavramı, bilgi toplama, üretme, sunma ve saklama hakkında detaylı bilgi edinir. Dijital platformları (e-devlet) kullanarak yönetime katılmayı öğrenir.
Sosyal ağ platformları, dijital oyunlar ve e-spor hakkında bilgi sahibi olur. Güvenli dijital bankacılık ve çevrimiçi alışveriş hakkında okuryazar olur.
 
11-MÖGK-207 DAVRANIŞ BİLİMLERİ
Davranış bilimlerine giriş ve yöntemi, Davranış bilimlerinin tarihsel gelişimi ve kuramlar, davranış bilimi ve diğer bilim dallarıyla ilişkileri, kültür ve kültürel değişme, aile ve toplumsal gruplar, küreselleşme, toplumsal eşitsizlik ve tabakalaşma, toplumsal değişim sürecinde kentleşme ve nüfus, suç ve suç davranışları, psikoloji, algılama, güdüler ve duygular, zihinsel yetenekler
 
12-MÖGK-208 İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
İnsan kaynakları yönetimi ile ilgili temel kavramlar, insan sermayesinin önemi ve son yıllarda ortaya çıkan paradigma değişikliği üzerinde durur. Ayrıca yöneticilerin insan kaynakları ile ilgili politika ve uygulamaları hakkında bilgi verilir.
 
13-MÖGK-209 KENT VE KÜLTÜR
Kent ve kültür hakkında temel kavramlar incelendikten sonra, günümüz kentlerinin ilk kentsel yerleşim birimlerinden farklılıkları, kentleşme sürecinde kır-kent ikilemi ve gecekondulaşmanın meydana getirdiği sorunları ele alınacaktır. Kent estetiği, kentsel davranışlar, konuşma biçimleri ve eğlence kültürü işlenecektir. Son olarak kentlilik bilincinin nasıl geliştirilebileceği tartışılacaktır.
 
14-İSGGÜV2 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ-II
İş sağlığı ve güvenliğinin önemi ve tarihçesi, İş kazaları ve sebepleri, Meslek hastalıkları ve sebepleri, İşletmelerde iş güvenliğini tehtid eden unsurlar, İş güvenliği açısından işletmenin taşıması gereken özellikler, İş güvenliğinin sağlanmasında işverene düşen görevler. İş güvenliğini sağlanmasında personele düşen görevler, İş güvenliği açısından kullanılması gereken koruyucu donanım, Tehlikeler ve sınıflandırılması, İşletmelerde yangın durumunda alınacak önlemler, İlkyardım, İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili yasal mevzuat.
 
15-MÖGK-210 TÜRKİYE’NİN YÖNETİM YAPISI
Hükümet sistemleri, Kuvvetler Ayrılığı, kuvvetler Birliği, Cumhurbaşkanlığı sistemi, Yasama, Yargı, Yürütme, Cumhurbaşkanı Adaylığı ve Seçimi, Cumhurbaşkanı Niteliği ve Yetkileri, Cumhurbaşkanı teşkilatı, Bakanlıklar/ Cumhurbaşkanı Kabinesi, Bakanlık Teşkilatı Yapısı, Cumhurbaşkanı Ofisleri, Yerel yönetimler,
 
III. YARIYIL
 
1-MÖGK-301 TEMEL BESLENME İLKELERİ
Beslenme Durumu ve Önemi, Gıda Bileşenleri ve Besinlerin Görevleri, Duygular ve Besin Seçimi, Metabolizma, İnsan Vücudunun Yapısı ve Bileşimi, Beslenme Açısından Enerji, Karbonhidratlar, Proteinler, Yağlar, Vitaminler, Su, Mineraller, Besleyici Olmayan Maddeler, Gıda Maddelerinin Kalitesi, İnsanların Durumuna Uygun Beslenme, Beslenme Şekilleri Günlük Yemek Planlarının Hazırlanması, Toplu Beslenme Endüstrisi, Gıda Zehirlenmeleri
 
2-MÖGK-302 KALABALIK YÖNETİMİ
Teorik olarak Toplum psikolojisi, grup dinamiği, çatışma nedenleri ve önleme yöntemleri, kalabalık oluşumu ve özellikleri; Pratik olarak önleme ve müdahale esasları,  cop kullanma, göz yaşartıcı gazların özellikleri ve korunma yöntemleri
 
3-MÖGK-303 ÖZEL GÜVENLİK VE MESLEK ETİĞİ
Etik ve ahlak kavramlarının tanımları, etik ve ahlak kavramlarının tarihsel süreçte incelenmesi, etiğe ilişkin yaklaşımlar, etik ve hukuk ilişkisi, etik ve din ilişkisi, etik kod, etik ikilem, iş etiği kavramı, İş Etiği İlkeleri, Modern Toplum ve Etik, Kurumsal Sosyal Sorumluluk, İşletmelerde Etik Eğitim, Farklı Mesleklerde Etik İlkeler, Meslek etiği ve sosyal sorumluluk kavramlarını tanımlama, Küreselleşme ve etik arasındaki ilişki, Bilişim devrimi sonrası etik alanındaki değişmeler, Sosyal meyda ve teknolojik alandaki etik yaratımı
 
4-MÖGK-304 YANGIN GÜVENLİĞİ VE TABİİ FELAKETLERDE MÜDAHALE
İtfaiye teşkilleri, yanma ve yangın, yangın sebepleri, doğalgaz, LPG, akaryakıt yangınları, önleyici tedbirler, söndürücü maddeler, söndürme ilkeleri, söndürme cihazları, yangın dolapları, yangın türleri, tabii felaketlerde yardım ve kurtarma yöntemleri
 
5-MÖGK-305 BEDEN EĞİTİMİ
Beden eğitimi ve sporda temel kavramlar; eğitim ve öğretimde beden eğitimi ve sporun yeri, işlevi, amaçları, felsefesi, diğer bilimlerle ilişkisi; beden eğitimi ve sporda meslek alanlarının geleceği; Türk eğitim ve spor kurumları içindeki yeri ve işlevi.
 
6-MÖGK-306 PATLAYICI VE PARLAYICI MADDELERİN ÖNLEMLERİ
Patlayıcı maddelerin tanımı, Patlayıcı madde çeşitleri, Patlayıcı maddelerin özellikleri, Şüpheli maddeler, Şüpheli maddeler ve hareket tarzı, Bomba çeşitleri, Bomba uyarıları, Patlayıcı maddelerden korunma teknolojileri, Posta yoluyla gönderilen bombalar, Bilinmeyen şüpheli maddelere yapılacak işlemler. Bomba ihbarı yapılmış bir yerin aranması, Telefonla bomba ihbarına uygulanacak yöntemler
 
7-MÖGK-307 HAYATTA KALMA TEKNİKLERİ
Pusula ve GPS (küresel yer belirleme) aletlerinin kullanımı, Pratik yön tahminleri, Doğada karışılabilecek acil durumlar ve bu durumlarda yapılacaklar, İlk yardımın tanımı ve KBK kuralı, İlk yardımın ABC kuralı ve Temel Yaşam Desteği, doğada ateş yakma, temiz su bulma, barınma yeri bulma ve barınak yapmak, zehirli bitkileri tanımak, zehirli böcekleri tanımak,
 
8-MÖGK-308 DOĞA KORUMA
Doğa korumanın tarihçesi, önemi, Doğa korumanın nedenleri, Doğa korumanın kriterleri, IUCN kategorileri ve zamanla değişmeleri, Doğa Koruma alanlarının saptanması, Doğa Koruma alanlarının planlanması, Türkiye’de Doğa Koruma Örgütleri, Dünyada Doğa Koruma Örgütleri, Türkiye’de koruma alanları, Milli Parklar, Sulak alanlar, Türkiye’de koruma alanlarının sorunları ve çözüm önerileri, Koruma alanlarında insan kökenli sorunlar ve alternatif yaklaşımlar, Doğa Koruma kanun ve yönetmelikleri.
9-MÖGK-309 GÜVENLİK YÖNETİMİ
Güvenlik Yönetimi: Temel Prensipler ve Yeni Yaklaşımlar, Güvenlik Yönetiminde Örgüt Kültürü, Güvenlik Yönetiminde İnsan Kaynakları Yönetimi, Etkili Liderlik ve Yönetim Becerileri, Güvenlik Yönetiminde Stratejik Bakış Açısı, Güvenlikte Yasal Altyapılar ve Kilit Kaynaklar, Güvenlik Yönetiminde Örgütsel Değişme ve Değişim Yönetimi, Güvenlik Yönetiminde Program Tasarımı ve Karar Verme, Güvenlik Risk Yönetimi, Güvenlik Kurumlarının Yeri ve Önemi, Güvenlik Hizmetlerinde Toplam Kalite Yönetimi, Güvenlik Hizmetlerinde Performans Yönetimi, Güvenlik Yönetiminde Motivasyon ve Stres Yönetimi, Güvenlik Yönetimi.
 
10-MÖGK-310 SUÇ ÖNLEME MODELLERİ
Suçun tanımı, işlenmesinin temel nedenleri, suç önlemede temel yaklaşımlar. Kırık camlar teorisi, Problem odaklı polislik, istihbarat odaklı polislik, durumsal suç önleme, kanıta dayalı polislik, caydırıcılık etkisi.
 
11-GNLÇLŞ GÖNÜLLÜLÜK ÇALIŞMALARI
Gönüllülük Kavramı ve Gönüllü Yönetimi, Temel Gönüllülük, Kamu Kurumları ile Yerel Yönetimler ve Sivil Toplum Kuruluşlarında Gönüllü Çalışmalara Katılım, Toplumda Risk Grupları ve Gönüllülük, Göçmenler ve Gönüllülük konuları
 
12-MÖGK-311 GÜVENLİK VE ACİL DURUM PROSEDÜRLERİ
Keşif çalışması gerekliliği İş merkezlerindeki durum analizi Endüstriyel tesislerindeki durum analizi Alışveriş merkezlerindeki durum analizi Zarara yol açan olayların sıklığının belirlenmesi Risk kavramının öğretilmesi Risk analizi yapılması / Swot analizi Risk değerlendirmesinin yapılması
 
IV. YARIYIL
 
1-MÖGK-401 YÖNETİM VE ORGANİZASYON
İşletme ve yönetimin temel ilke, süreç ve tekniklerinin incelenmesi, işletme ve yapı unsurları, bir sistem olarak işletme, alt sistemler ve yönetimin fonksiyonlarını ele almak. Temel Kavramlar, Yönetim Süreci ve Özellikleri, Yönetim, Yönetici Kavramları, Yönetim Piramidi, Yönetim Düşüncesinin Gelişimi, Klasik Yaklaşım, Yönetim Düşüncesinin Gelişimi, Davranışsal Yaklaşım, Modern Yaklaşımlar: Sistem ve Durumsallık Yaklaşım, Modern Sonrası Yaklaşımlar, Organizasyon (Örgütleme), Yöneltme: Yönetimde Otorite, Güç ve Kuvvet, Yöneltme: Liderlik, Yöneltme: Motivasyon, Yöneltme: Haberleşme, Çatışma, Koordinasyon, Kontrol
 
2-MÖGK-402 UYUŞTURUCU MADDE BİLGİLERİ
Madde bağımlığı nedir? Bağımlılık yapıcı maddeler nelerdir? Merkezi sinir sistemini uyuşturanlar merkezi sinir sistemini uyaranlar hayal gösterenler sentetik kannabinoid (bonzai) nedir? Bağımlı olan kişinin özellikleri nelerdir? Fiziksel belirtiler sosyal belirtiler psikolojik belirtiler sokak satıcısı nasıl tanınır? Narkotik maddelerin sokak adları nelerdir? Narkotik maddelerin ticaret ve tüketiminde kullanılan dil şüpheli mekânlar nerelerdir? Yasal kısıtlılık.
 
3-MÖGK-403 GENEL KOLLUKLA İLİŞKİLER VE KAAN
Genel kolluk tanımı, türleri, genel kolluğun görev ve yetkileri, özel güvenlik görevlilerinin genel kolluk yetkisini kullanabileceği durumlar. Genel kolluk ve özel güvenliğin ortak çalışma yapacağı olay ve durumlar. Özel güvenlik eğitiminde genel kolluğun yeri. Olaylara müdahale esnasında genel kolluk ile özel güvenlik görevlileri arasındaki mesleki ilişkiler.
 
 
 
4-MÖGK-404 VIP İLERİ SEVİYE KORUMA
Önemli kişinin tanımı, koruma personelinin özellikleri, eğitim ve uygulamaları, arama yöntemleri, araçlı ve yaya kişi koruma teknikleri, koruma teçhizatı konuları dersin içeriğini oluşturmaktadır.
 
5-MÖGK-405 DEVLET GÜVENLİĞİ VE TERÖRLE MÜCADELE
Devletin oluşumu ve yapısı, Terörün tanımı ve tarihi gelişimi, Terörizmin amacı, Terörist örgütlenmeler, Suikastler, Terörist eylemler, Terörizmin sınıflandırılması, Türkiye’de bulunan aktif terör örgütleri, Terörü destekleyen diğer yapılanmalar, Uluslararası terörizm
 
6-MÖGK-406 SİLAH BİLGİSİ VE ATIŞ
Silahla ilgili güvenlik, Özel güvenlik görevlilerinin bilmesi gereken silah mevzuatı ve diğer mevzuat bilgileri. Silahların Tanımı ve çeşitleri, Kısa namlulu silahlar çeşitleri, parçaları, bakım ve temizlik yöntemleri. Temel atış teknikleri ve pozisyonları
 
7-MÖGK-407 OLAYLARA MÜDAHALE ESASLARI
Kalabalığın tanımı, oluşumu ve özellikleri. Kalabalığın genel nitelikleri. Kalabalık çeşitleri. Grubun tanımı ve grup olmanın şartları. Topluluk çeşitleri özellikleri ve eylem taktikleri. Topluluğu yönlendirme usulleri. Olayları başlatma usulleri. Kalabalıklarla panik oluşmasının nedenleri. Kişi tipleri. Toplumsal olaylara müdahalede genel ilkeler.
 
8-MÖGK-408 ÖZEL GÜVENLİKTE SPOR EĞİTİMİ
Spora Giriş, Vücudu hazırlama koşuları, Temel duruşlar ve eşli hareketler (jimnastik temel hareketleri), Barfiks, Yüksek atlama, Uzun atlama, Şınav, Mekik, Alet kullanma, özel güvenlik mesleği için kondisyon geliştirilmesi
 
9-MÖGK-409 KRİMİNOLOJİ
Tanım, tarihçe, suç ve sapma kavramları, suçun oluşum nedenleri, suçun işlenmesinde etkili koşullar, sosyal kontrol ve suçların önlenmesi, suç mağdurları bilimi. Araştırma metotları, Suç ve suç teorilerine giriş, Bedensel Etkenlerin suça etkisi, Fizyolojik etkenlerin suça etkisi, Psikolojik etkenlerin suça etkisi, Coğrafi ve çevresel etkenlerin suça etkisi, Sosyo-kültürel etkenlerin suça etkisi, Ekonomik etkenlerin suça etkisi, Alkol, uyuşturucu madde kullanımının suça etkisi, Olay yeri inceleme, koruma, iz ve delillerin muhafazası.
 
10-MÖGK-410 DEĞERLER EĞİTİMİ
Değerlerin nasıl, nerede, ne zaman ve kimler tarafından öğretileceğini bilir. Kuramsal çerçeve ve ilgili araştırmalar, değerlerin sınıflandırılması, din ve değerler, geleneksel değerler, demokratik değerler, değerlerin öğretimi ve eğitim süreci, değerlerin öğretiminde temel süreç ve ilkeler, değer öğretimi yaklaşımları, ailede, okulda ve çevrede değerler, değerler ve kültür, değer eğitiminde ahlak, konu ile ilgili yapılan araştırmalar, yurt dışında yapılan konu ile ilgili araştırmalar, ülkemizde yapılan konu ile ilgili araştırmalar hakkında bilgi sahibi olur.
 
11-MÖGK-411 REKREATİF ETKİNLİKLER
Boş zaman kavramının anlaşılması ve değerlendirilmesi, sportif, kültürel ve sanatsal çalışmalar yapılması ve motivasyonu geliştirmeye yönelik çalışmalar
 
12-MÖGK-412 BİNA VE TESİS GÜVENLİĞİ
Binalarda ve tesislerde güvenlik hiyerarşisi ve güvenlik planlaması, gözetleme ve kontrol noktalarının seçimi, giriş kontrol, elektronik güvenlik ve gözetleme sistemleri, tesis içi haberleşme ve ulaşım planlaması, acil durumlarda haberleşme ve tesis boşaltma, alarm sistemleri, çalışanların sağlığı ve is güvenliği ile ilgili genel mevzuat bilgileri ve yaptırımlar.
 T.C.
NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ
MERAM MESLEK YÜKSEKOKULU
MÜLKİYET KORUMA VE GÜVENLİK BÖLÜMÜ
SİVİL SAVUNMA VE İTFAİYECİLİK PROGRAMI
DERS İÇERİKLERİ
 
BİRİNCİ SINIF GÜZ DÖNEMİ
 
1-TDL-101 TÜRK DİLİ-I
Dil Nedir, Dilin sosyal bir kurum olarak millet hayatındaki yeri ve önemi; dil- kültür münasebeti, Türk dilinin dünya dilleri arasındaki yeri, Türk dilinin gelişmesi ve tarihî devreleri, Türk dilinin bugünkü durumu ve yayılma alanları, Türkçede sesler ve sınıflandırılması, Türkçenin ses özellikleri ve ses bilgisi ile ilgili kurallar.  Hece bilgisi, İmlâ kuralları ve uygulaması, Noktalama işaretleri ve uygulaması, Türkçenin yapım ekleri ve uygulaması, Kompozisyonla ilgili genel bilgiler, Kompozisyon yazmada kullanılacak plân ve uygulaması, Türkçede isim ve fiil çekimleri, Kompozisyonda anlatım şekilleri ve uygulaması, Zarfların ve edatların Türkçedeki kullanış şekilleri.
 
2-AİT-101 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ-I
Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Dersini Okumanın Amacı ve İnkılâp Kavramı, İnkılâp Kavramı, Atatürk’ün İnkılâp Hakkındaki Görüşü, Osmanlı İmparatorluğu’nun Yıkılışını ve Türk İnkılâbını Hazırlayan Sebeplere Toplu Bakış, İç Sebepler, Dış Sebepler, Osmanlı İmparatorluğu’nun Parçalanması, Osmanlı Devleti’nin Parçalanma Projeleri.  Mondros Ateşkes Antlaşması, İşgaller Karşısında Memleketin Durumu ve Mustafa Kemal Paşa’nın Tepkisi, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin Açılması, Sakarya Zaferine Kadar Milli Mücadele, Sakarya Savaşı ve Büyük Taarruz, Mudanya’dan Lozan’a.
 
3-YBD-101 YABANCI DİL-I
Konuşma (yabancı dili anlaşılır bir şekilde konuşabilme), dinleme-anlama (normal hızda konuşulduğunda konuşmacıdan gelen mesajı kavrayabilme), yazma (dil bilgisi ve yazım kurallarına uyarak amaca uygun yazabilme), okuma-anlama (yabacı dilde okuyabilme ve okuduğunu anlayabilme, kelime dağarcığını geliştirme). INTRODUCTION Verb "to be", Possessive Adjectives Personal Information, a / an, plurals The Classroom Vowel Sounds, This / That - These / Those Common Objects Classroom Language, Present Simple (+) and (-) Common Verb Phrases, a / an + jobs Consonant Sounds, Possessive 's Family Vocabulary. Adjectives Quite / Very, Telling the time, Present Simple Daily Routine, Adverbs of frequency Time words and expressions, Prepositions of time The date,
 
4- MSSİ 1011 GENEL MATEMATİK
Sayı sistemleri onluk, sekizlik, gibi, ondalık sayılar, köklü sayılar. Üslü sayılar ve işlemler. Köklü sayılar ve işlemler. Cebirsel ve aritmetik sistemler. Fonksiyonlar ve özellikleri yapılan işlemler. Fonksiyonların grafikleri ve grafiklerin okunması. İkinci dereceden denklemler ve çözümleri. İkinci dereceden denklemlerin grafikleri. Trigonometri. Trigonometrik denklemlerin çözümü. Kompleks sayılar. Kompleks sayılar kuvvet ve köklerin hesaplanması. Logaritma.
 
5- MSSİ 1021 GENEL KİMYA
Temel Kavramlar, Atom Yapısı, Bileşik Formüllerinin Yazılması, Adlandırılması ve Mol Kavramı, Kimyasal Reaksiyonlar ve Hesaplamalar, Gazlar, Kimyasal Bağlar, Çözeltiler, Radyoaktivite, Asitler ve Bazlar, Yükseltgenme ve İndirgenme Reaksiyonları, Organik Kimya. Hidrokarbonlar ve Hetero -atomlu Bileşikler.
6- MSSİ 1031 İTFAİYE ARAÇ VE MALZEME BİLGİSİ-I
İtfaiye İlk Yardım Donanımları, Teknik Yardım Donanımları, Tehlikeli Madde Müdahale Donanımları, İtfaiye Araçları, Müdahale Araçları, Kurtarma Araçları, Destek Araçları.
7- MSSİ 1041 TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ
Bilimsel bilgi, teknoloji, madde, maddenin özellikleri, Grek alfabesi, fiziksel büyüklükler ve dönüşüm çarpanları, uluslararası birim standartları, fiziğin temel sabitleri ve hatalar, vektörler, Newton kanunları, maddenin mekanik özellikleri (yoğunluk, esneklik ), maddenin manyetik özellikleri, ışığın yapısı (enerji, frekans, zaman ve dalga boyu dönüşümleri) ve lazer ve elektromanyetik dalga spektrumu, maddenin termal özellikleri, sarkaç çeşitleri, periyot formülü. Elektrik akımı ve özellikleri.
8- MSSİ 1091 TEMEL AFET BİLGİSİ
Acil durumlara ya da afetlere, kişi ve aile olarak hazırlanmak için gerekli temel pratik bilgiler, Temel Afet Bilgileri, Afet Planı çerçevesinde, acil durum öncesi, sırası ve sonrası yapılması gerekenler.
9- MSSİ 1051 İTFAİYECİLİK VE YANGIN GÜVENLİĞİNE GİRİŞ
Yangın Güvenliği nedir? (Korunma – Önlem, Söndürme), İtfaiyenin tarihçesi (Geçmişteki Durum, Günümüzdeki Durumu, Dünya Ülkelerindeki Durumu), İtfaiye Organizasyonu (Yerel, Gönüllü, Askeri, Sanayi, Orman, Deniz) İtfaiye ve İtfaiyecinin Görevleri, Çalışma Alanları, Motivasyon.
10- MSSİ 1061 İTFAİYECİLİK EĞİTİMİ
Yangın Davranışı, Yangın Temel Bilgileri, Yangın Gelişimi, Yangın Güvenliği, İtfaiye Görev ve Sorumlulukları, Teşkilatlanması, Mevzuat, Meslek Etikleri.
11- MSSİ 1071 BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ
Bilgisayara giriş ve temel donanım bilgisi, işletim sistemleri, Windows işletim sistemi, Windows XP, masaüstü nesnelerinin içerikleri ve amacı doğrultusunda kullanma, klasör ve dosya bilgisi, MS word, kelime işlemci yazılımı, MS excel, MS power point, MS internet explorer. Bilgisayar Donanımı ve Yazılımı, Bellek Türleri, İşletim Sistemleri, MS DOS, Dizinler ve Alt Dizinler, Dizin İsimleri, Dosyalar ve Dosya İsimleri, DOS Komutları. Word ve Excel: Belgelerin Hazırlanması, Biçimlendirilmesi, Denetim Yazılımlarının Kullanılması, Ekleme ve Düzenleme, Belgenin Yazdırılması, Tablo Oluşturma, Karmaşık Uygulamalar, Hızlı Erişim Fonksiyonlarının Tanımlanması, Özgeçmiş ve Dilekçe Gibi Resmi Yazıların hazırlanması ve Postalanması, Oluşturulan Tablolarda Hesaplama İşlemlerinin Yapılması.
 
 
12- AYD 101 AKADEMİK YAZIM
Akademik yazımın yöntemleri, kuralları, bilimsel araştırma, literatür taraması, veri toplama, alıntı ve atıf yapma, yayın etiği
 
13- BTF 201 BİLİM TARİHİ VE FELSEFESİ
Felsefe, bilim ve bilim Felsefesi ile ilgili temel kavramlar, ilim tarihi ve felsefesinin temel sorunları, Bilim, Felsefe ve Bilimsel yöntem, Bilimlerin ve felsefenin tarihsel gelişimi, Eski çağlarda bilim. Mısır ve Mezopotamya'da bilim, Çin ve Hinde bilim. Eski Türklerde bilim, Antik Yunanda bilim ve felsefe, Helen Dönemi, Helenistik ve Roma dönemi, Orta çağda Bilim ve felsefe, İslam dünyasında bilimin doğuşu, İslam dünyasında bilim, Rönesans döneminde bilim, 17. ve18. Yüzyılda bilim, 19. ve 20. Yüzyılda bilim, Cumhuriyet döneminde Bilim.
 
14- MSSİ 1072 HALKLA İLİŞKİLER
Halkla ilişkiler disiplininin ilişkili olduğu diğer disiplinlerin temel kavramlarını kavrayabilmek ve halkla ilişkiler disipliniyle olan bağlantılarını kurabilme, iletişim araştırmalarında kullanılan nitel ve nicel araştırmaları ve özelliklerini kavrayabilme, araştırma yapma bilgi, birikim ve deneyimini kazanabilme, halkla ilişkiler disiplinine yönelik araştırma, planlama, uygulama ve değerlendirme süreçlerini kavrayabilme ve uygulayabilme, kurum kimliği, kurum imajı, kurumsal itibar, sponsorluk, kurumsal iletişim, sağlık iletişimi, medyayla ilişkiler, yeni medya teknolojilerinin kullanımı, sosyal sorumluluk iletişimi, etkinlik yönetimi gibi halkla ilişkiler disiplininin ve reklam disiplininin önemli çalışma alanlarıyla ilişkili teorik bilgileri edinebilme ve uygulamaya aktarabilme, halkla ilişkiler disiplini ve ilişkili olduğu diğer disiplinlerden edindiği bilgileri kullanarak stratejik düşünebilme ve stratejiler üretebilme yeteneğini kazanabilme, topluluk önünde sunum yapabilme, düşüncelerini net bir şekilde ifade edebilme, takım çalışmasında yer alabilme, karşılaşılan sorunların çözümüne katkı sunabilme gibi çeşitli iletişim becerilerini elde edebilme, halkla ilişkiler disiplini ile bağlantı olabilecek güncel olay ve durumları takip edebilme ve halkla ilişkiler disiplini perspektifinden değerlendirebilme, halkla ilişkiler uygulamalarını gerçekleştirmeyi sağlayacak bilgi, birikim, yetkinlik ve deneyimleri edinebilme
15- ISGGUV1 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
İş sağlığı ve güvenliği uygulama ilkeleri, İşyerinde risk önleme kültürü, Güvenlik kültürünün önemi ve günlük yaşamdaki yeri, Güvenlik kültürünün oluşturulması ve devamının sağlanması, İSGB, OSGB ve TSM`lerin kuruluş amacı, yapısı, çalışanları İş güvenliği uzmanının ve işyeri hekimlerinin nitelikleri, görevlendirilmeleri, yetki ve sorumlulukları kazandırılır.
16- MSSİ 1081 GİRİŞİMCİLİK KÜLTÜRÜ
Girişimciliğin kavramsal çerçevesi, yaklaşımları, fonksiyonları, süreci, girişimcilik kültürü ve girişimcilik ahlakı ile ilgili konular.
17- MSSİ 1082 İTFAİYECİLİK TARİHİ
İtfaiyecilik tarihi dersi, itfaiyenin tarihçesi, geçmişteki durumu, günümüzdeki durumu ve dünya ülkelerindeki itfaiyecilik uygulamalarını kapsamaktadır. Ayrıca, itfaiyecinin görevleri ve yangın güvenliği konularına da değinilmektedir. Bu ders, öğrencilere itfaiyecilik alanında tarihsel ve pratik bilgiler sunmayı amaçlar.
 
BİRİNCİ SINIF BAHAR DÖNEMİ
1-TDL-102 TÜRK DİLİ-II
Cümlenin unsurları, cümle tahlili ve uygulaması, Edebiyat ve düşünce dünyası ile ilgili eserlerin okunup incelenmesi ve retorik uygulamaları, Yazılı kompozisyon türleri ve uygulaması, Anlatım ve cümle bozuklukları ve bunların düzeltilmesi, İlmî yazıların hazırlanmasında uyulacak kurallar Türk ve dünya edebiyatlarından ve düşünce tarihinden seçilmiş örnek metinlere dayanılarak öğrencinin doğru ve güzel konuşma ve yazma yeteneği­nin geliştirilmesi ve bununla ilgili retorik uygulamaları.
 
2-AİT-102 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ-II
Eğitim ve Kültür Alanında Milli Mücadele, Sosyal ve İktisadi Alanda Milli Mücadele, Türk İnkılâbı’nın Stratejisi, Siyasi Alanda İki Büyük İnkılâp, Cumhuriyet Yönetiminin Kurulması, Cumhuriyetin İlanına Karşı Yaratılmak İstenen Tepkiler, Halifeliğin Kaldırılması, Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası ve Takrir-i Sükun Dönemi, İktisadi İnkılâp, Çok Partili Hayata Geçme Denemesi ve Bazı İç Siyasi Olaylar, Sosyal Yapıda ve Sağlık Alanında İnkılâp, Atatürk İlkeleri, Türkiye ve Atatürkçü Düşünceye Yönelik Tehditler Hakkında Bir Genel Değerlendirme, Atatürk ve Devlet Hayatı, Atatürk ve Fikir Hayatı, Bilim ve Teknolojinin Önemi, Hoşgörü, Vicdan ve Düşünce Hürriyeti, Yurtta Sulh, Cihanda Sulh, Atatürk ve Milli Eğitim, Atatürk ve Kültür Politikası, Atatürk ve Türk Tarihi, Atatürk ve Türk Dili, Atatürk ve Güzel Sanatlar, Atatürk ve Kadın Hakları, Atatürk ve Gençlik, Atatürk ve İktisat, Din ve Laiklik.
 
3-YBD-102 YABANCI DİL- II
Can / can't verb phrases like + ing, free time activities object pronouns, love stroy phrases, possessive pronouns rhyming words, past simple of "be" was / were, past simple regular verbs, past time expressions, past simple irregular verbs go, have, get, there is / there are houses and furniture, there was / there were prepositions of place, present continuous verb phrases, present simple or present continuous? Places in a city,  a / an, some / any countable / uncountable nouns, how much / how many quantifiers, food and drinks revision
 
4- MSSİ 2011 İTFAİYE ARAÇ VE MALZEME BİLGİSİ-II
İtfaiyede kullanılan araç ve malzemelerin tarihsel gelişimi,  Genel Malzeme Bilgisi,  Personel Koruyucu Donanımları, Söndürme Gereçleri, Kurtarma Ekipmanları, İlk Yardım Donanımları, Teknik Yardım Donanımları,  Tehlikeli Madde Müdahale Donanımları,  İtfaiye Araçları, Müdahale Araçları, Kurtarma Araçları, Destek Araçları.
5- MSSİ 2021 YAPI VE TESİSAT BİLGİSİ
Yapı Tanımı ve çeşitleri, binayı oluşturan elemanlar, taşıyıcı örtü, tesisatlar, çatılar ve bacalar, merdivenler, proje tanımı ve çeşitleri, mimari proje paftaları, vaziyet planı (kroki) çizimi.
6- MSSİ 2091 KBRN SAVUNMA BİLGİSİ
Kimyasal, biyolojik radyolojik ve nükleer (KBRN) tehditlere giriş, KBRN tarihçesi, Kimyasal savunma ve güvenlik, Biyolojik savunma ve güvenlik, Radyolojik/Nükleer savunma ve güvenlik, Kitle imha silahları (KİS), Sağlık ve KBRN ilişkisi, KBRN savaş ajanlarının tespiti, teşhisi ve izlenmesi, KBRN Savunma prensipleri ve bileşenleri, KBRN savunma ve güvenlik mevzuatı
7- MSSİ 2041 ARAMA KURTARMA TEKNİKLERİ-I
Arama ve kurtarma tanımı ve genel kavramlar; Trafik kazalarında kurtarma; Asansörden kurtarma; Yüksekten kurtarma; Yangından kurtarma; Kuyular hakkında bilgi ve kurtarma; Kentsel arama ve kurtarma; Dinleme cihazının kullanım esasları; Dayanak ve destek sistemlerini oluşturma; Afet planlaması ve uygulaması; Sualtı arama-kurtarma.
8- MSSİ 2051 STAJ (30 İŞ GÜNÜ)
Öğrencilerin iş hayatına başlamadan önce mesleki alanda ilgilerini test etme olanağı sunma, öğrencilerin elde ettikleri teorik bilgileri uygulamaya aktarma becerisi ile mesleki alanda yeteneklerini geliştirme imkânı sağlamak, öğrencilerin akademik ortamdan çalışma ortamına uyum sağlamasına katkı yapmak ve öğrencilerin sorumluluk anlayışlarını artırmaktır.
9- MSSİ 2061 ORYANTİRİNG
Oryantiring ile ilgili bilgi ve becerilerin öğretilmesi, Harita ve pusula ile yön bulmayı, arazide herhangi bir hedefi bulmayı öğretmek.
10- KRP 102 KARİYER PLANLAMA
Kariyer kavramı, kariyer planlama ve aşamaları, Kariyer kavramı, kariyer planlama ve aşamaları, bireysel kariyer gelişimi, kariyer stratejisinin oluşturulması, bireysel kariyer gelişimi, kariyer stratejisinin oluşturulması, kariyer planlama modeli, ilgili öğretmenlik alanlarında kariyer seçenekleri, kariyer planlama modeli, ilgili öğretmenlik alanlarında kariyer seçenekleri, özgeçmiş hazırlama ve özgeçmiş çeşitleri, CV formatı ve örnekleri, CV hazırlamada dikkat edilecek noktalar, özgeçmiş hazırlama ve özgeçmiş çeşitleri, CV formatı ve örnekleri, CV hazırlamada dikkat edilecek noktalar, kapak yazıları, tanıtım mektupları, iş görüşmesi, amaçları, yöntem ve türleri, kapak yazıları, tanıtım mektupları, iş görüşmesi, amaçları, yöntem ve türleri, görüşmeye hazırlık ve görüşme aşamaları, görüşmelerde karşılaşabilecek durumlar; soru tipleri, vücut dili-bedensel işaretler, görüşmelerde karşılaşabilecek durumlar; soru tipleri, vücut dili-bedensel işaretler.
11- AKT 102 AKADEMİK TÜRKÇE
Dil nedir? Dünya Dilleri ve Türkçe, “Akademik Dil” kavramı, akademik dil olarak Türkçe, akademik Türkçeye duyulan ihtiyaç Akademik Türkçe ile metin tasarlama aşamaları, Akademik Türkçe ve bilimsel terimlerin entegrasyonu, Bilimsel araştırmalarda veri temin etme, kullanma ve aktarma usulleri, Türk dili ile akademik düzeyde metin okuma ve yazma çalışmaları.
 
12- MSSİ 2071 BEDEN EĞİTİMİ
Öğrencilerin kondisyon ve motivasyonlarını yüksek tutmak, ruhsal gelişimi sağlayabilmek ve onların fiziksel yapılarını geliştirebilmek.
 
 
13- MSSİ 2072 AFETLERDE KRİZ İLETİŞİMİ
Temel Kavramlar, afet yönetimi, kriz, kriz özellikleri, kriz iletişimi, kriz yönetimi, kriz yönetimi stratejileri ve teknikleri, afetler ve ekonomik etkileri, afetlerde risk yönetimi, risk analiz teknikleri, kalitatif risk analiz teknikleri, kantitatif risk analiz teknikleri, afetlerde risk azaltma, afet öncesi lojistik faaliyetler ve riskler, afet sırası ve afet sonrası lojistik faaliyetler ve riskler, doğu ve batı ülkelerinde risk ve kriz yönetimi örnekleri.
14- ISGGUV2 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ-II
İşçi, İşveren, İşveren Vekili, İşyeri, Alt İşveren, İş Kazası, Meslek Hastalığı tanımı, kapsamı ve hukuki sonuçları, İşçi, İşveren, İşveren Vekili, İşyeri, Alt İşveren, İş Kazası, Meslek Hastalığı tanımı, kapsamı ve hukuki sonuçları, İSG ile ilgili tüzük ve yönetmelikler: İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü, İSG ile ilgili tüzük ve yönetmelikler: İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü, Ağır ve Tehlikeli İşler Yönetmeliği, İSG Eğitimleri Hk. Yönetmelik, İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimleri ile Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri Hk. Yönetmelik, Ağır ve Tehlikeli İşler Yönetmeliği, İSG Eğitimleri Hk. Yönetmelik, İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimleri ile Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri Hk. Yönetmelik, İşveren ve İşveren Vekilinin (mühendisin-iş güvenliği uzmanının) iş kazası ve meslek hastalığı durumunda sorumluluğu-örnek olaylar, İşveren ve İşveren Vekilinin (mühendisin-iş güvenliği uzmanının) iş kazası ve meslek hastalığı durumunda sorumluluğu-örnek olaylar, İş kazaları ve meslek hastalıklarıyla ilgili istatistiklerin incelenmesi, sık görülen kaza ve hastalıklar ve önlemler, İş kazaları ve meslek hastalıklarıyla ilgili istatistiklerin incelenmesi, sık görülen kaza ve hastalıklar ve önlemler, İş kazalarıyla ilgili örnek Yargıtay kararlarının incelenmesi, İş kazalarıyla ilgili örnek Yargıtay kararlarının incelenmesi, Makine Sanayinde yaşanan iş kazalarının incelenmesi ve alınacak önlemler, Makine Sanayinde yaşanan iş kazalarının incelenmesi ve alınacak önlemler.
15- MSSİ 2081 YANGIN SİGORTASI
Genel sigortacılık bilgileri, Sigorta çeşitlerinin tanıtılması (Hayat ve Hayat Dışı Sigortalar), Sigorta ile ilgili kavramlar ve uygulamaları, Risk yönetimi, Hasar yönetimi, Ekspertiz raporu hazırlama Yöntemleri, Yangın ve mühendislik sigortaları, Yangın sigortalarında özel yöntemler, Sigorta hukuku (Yönetmelik ve kanunlar).
16- MSSİ 2082 KENT BİLGİ SİSTEMİ
KBS bileşenleri; Çakıştırma sorgulama; Topoloji kavramı ve tipleri; Haritalarla ilgili genel kavramlar; Geodezik datum; Datum ve koordinat dönüşümleri; Coğrafi konumlandırma; KBS’de veri katmanları; Konumsal nesne ve öznitelik verisi ilişkisi; Konuma dayalı sorgulamalar; Veri hazırlama ve düzenleme; Veri görüntüleme; Çıkarım analizleri; Çakıştırma analizleri; Yoğunluk analizleri; Yeniden sınıflandırma analizleri; KBS’de analiz ve yorumlama teknikleri kapsamında proje tasarlama; Projeksiyon sistemleri ile ilgili uygulamalar; Vektör tabanlı coğrafi analiz fonksiyonları; Raster tabanlı coğrafi analiz fonksiyonları; ArcScene’de üç boyutlu veri görüntüleme​.
 
 
 
 
İKİNCİ SINIF GÜZ DÖNEMİ
 
1- MSSİ 3011 İTFAİYECİLİK SPOR EĞİTİMİ-I
Spora Giriş, Vücudu hazırlama koşuları, Temel duruşlar ve eşli hareketler (İtfaiye jimnastiği temel hareketleri), Barfiks, Yüksek atlama, Halata tırmanma, Uzun atlama, Şınav, Mekik, Alet kullanma, itfaiyeci kalp sağlığı bilinci ve zinde kalma yolları.
2- MSSİ 3021 TEMEL HARİTA BİLGİSİ
Haritaların oluşturulmasını, haritalarda kullanılan lejantların anlamlarını, çeşitli harita tiplerinin incelenmesi ve bunların bazılarının nasıl kullanıldıklarının tespiti, Kroki çizimi, ölçek kavramı.
3- MSSİ 3031 ARAMA KURTARMA TEKNİKLERİ-II
Kaza yapmış bir araca yaklaşırken nelere dikkat edilmelidir, aracın yakıt cinsinin belirlenmesi, ekiplerin kurulması, aracın sabitlenmesi, kesici, ayrıcı ve diğer hidrolik elemanların kurulması ve kullanılması, yaralının kaza yapmış bir araçtan kurtarırken hangi metotlarla yaklaşılacağının uygulamalı olarak öğretilmesi.
4- MSSİ 3041 YANMA VE YANGIN BİLGİSİ
Genel kavramlar ve tanımlar,  Maddenin üç temel hali ve fiziksel özellikleri, Yanma ve koşulları, Isı ve etkileri;  Doğal Isı Kaynakları; Yapay Isı Kaynakları; Katı, sıvı ve gazların yanma özellikleri; Tutuşma, parlama ve patlama; Tutuşma Özelliğine göre Yanıcı Maddeler; Doğada Bulunma Özelliğine Göre Yanıcı Maddeler; LPG Bilgisi, Doğalgaz Bilgisi, Yanma Çeşitleri ve Yanma Ürünleri; Yanma Sırasında Açığa Çıkan Gazlar; Isı Transferi; Yangın Evreleri; Yangın Sınıfları ve söndürme maddeleri; Yanma ile İlgili Deneyler
5- MSSİ 3051 İLK YARDIM
Hayati Tehlike Arz Eden Bir Acil Durum Nasıl Saptanır? Nasıl ve Ne Zaman Uygun Bir Şekilde Acil Tıbbi Sistemi Harekete Geçirmeliyiz? Acil Durum Neticesinde Nasıl Fark Yaratılır, Temel Hayat Desteği Nasıl Sağlanır, Acil Müdahale, Hayatta Kalma Zinciri. Tıbbi Acil Durum, Ani Hastalık İşaret ve Belirtileri, Acil İlk Yardım Teknikleri. Anatomi, Fizyoloji, Normal Vücut Fonksiyonları Nelerdir, Normal Kalp ve Ciğer Fonksiyonları Nelerdir, Kalp Krizi ve/veya Felç Durumu İçin Risk Faktörleri Nelerdir, Kalp Krizi ve Felç Durumunda İlk Yardım, Boğulma Durumunda İlk Yardım, Genel Triyaj Prensipleri.
6- MSSİ 3061 AFET PSİKOLOJİSİ
İnsan psikolojisinin temel ilkeleri. Afet psikolojisi. Afet öncesi psikoloji. Çalışmalar esnasında psikoloji. Stres yaratan sebeplerin incelenmesi. Çalışmalar sonrası psikoloji. Travma psikolojisi. Psikolojik travmanın etkileri. Afet yaşantısının aşamaları. Travma sonrası stres belirtileri. Fiziksel belirtiler. Terapi. Afet yeri özellikleri ve eşgüdüm. Psikolojik yardım, yönlendirme, motivasyon hayat koçluğu.
7- MSSİ 3071 YANGINA MÜDAHALE ESASLARI I
Yangın Müdahale Kavramı; Karargâh çalışmaları (Yerleşim birimine ulaşım planlaması ve risk belirlemesi, Araç, gereç, malzeme ve personelin hazırlığı, İhbar (çağrı) değerlendirmesi, Ekiplerin teşkili ve görev tanımı); Güç sevki ve ulaşım (yangına hareket);  Olay yeri çalışmaları (Araştırma, Yangın merkezinin bulunması, Risk değerlendirmesi, Çevre güvenliği); Müdahaleye hazırlık (Strateji,  Güvenlik ve yangın yeri tehlikeleri,  Ekiplerin yerleşimi,  Ekiplerin organizasyonu); Müdahale teknikleri (Binaya giriş, Kurtarma, Kontrol altına alma, Söndürme, Soğutma); Su temini; Yangın Müdahale tatbikatları
8- MSSİ 3081ARFF UYGULAMALARI
ARFF Servislerinin Kuruluş Amacı, ARFF Hizmetlerine Etki Eden Havalimanı Kolaylıkları, Kurtarma ve Yangınla Mücadele Araçlarının Teknik Özelliklerinin Belirlenmesine Yönelik Faktörler, Koruyucu Giysiler ve Solunum Ekipmanı, Yangın İstasyonları, Havalimanı Kurtarma ve Yangınla Mücadele Personeli, Hareket Kabiliyetini Kaybeden Uçakların Kurtarılması, Uçakların Tanıtılması. ARFF uygulamaları dersi, havalimanlarında kurtarma ve yangınla mücadele hizmetleri konusunda teknik bilgi ve becerilerin kazandırılmasına yöneliktir. Bu ders kapsamında, uluslararası sivil havacılık standartları doğrultusunda, acil durum müdahale usul ve teknikleri, kullanılan araç, malzeme ve ekipmanlar ile farklı niteliklerdeki acil durum senaryolarına nasıl müdahale edileceği öğretilmektedir. Ayrıca, havalimanlarının ve çevresinin güvenliği için alınacak tedbirler de ele alınmaktadır.
9- MSSİ 3091 GÖRGÜ KURALLARI VE PROTOKOL
Protokol kavramının tanımı, kamusal, sosyal ve iş ortamında anlam ve önemi, protokolün tarihsel gelişimi, protokol türleri, öncelik-sonralık düzenleri, makam protokolü, makamda davranış kuralları, makam odası düzeni, yönetsel davranış protokolü, örgütlerde ast-üst ilişkileri, konuk ve ziyaret protokolü, hitaplar, tanışma, tanıştırmalar, selamlaşma, tokalaşma, karşılama, ağırlama ve uğurlama, ziyaret çeşitleri, ziyaretçilerle ilişkiler, resmi yazışma protokolü: resmi yazılarda arz ve rica, imza kuralları, yazışmalarda hitap şekilleri, kartvizit, davetiye, tebrik, taziye yazıları, taşıt protokolü: makam ve diğer araçlarda protokol, iş yaşamını düzenleyen kurallar, kıyafet protokolü, davet ve ziyafet protokolü: kokteyl, resepsiyon, yemek, hediyeleşme, çiçek gönderme vb., açılış, törenler ve konuşmalarda protokol kuralları, bayrak protokolü, toplantı protokolü, toplantılarda masa düzeni, sözlü ve sözsüz iletişimde protokol, telefonla görüşme kuralları, iş görüşmesi protokolü
10- MSSİ 3101 SANAYİ YANGINLARI
Fabrika yangınlarında bilgi toplama, Fabrika yangınlarına müdahale yöntemi, Fabrika yangınlarında potansiyel tehlike.
11- MSSİ 3111 EKİP ÇALIŞMASI VE MOTİVASYON
Ders ekip Çalışması ve İnsan İlişkileri, Ekip Çalışmasının Temel Faktörleri, Ekip Çalışmasının Yönetsel İlkeleri, Ekip Çalışmasında Motivasyon, Ekip Çalışmasında Ödül, Teşvik ve Hedef Yönetimi, Ekip Çalışmasında Güven, Ekip Çalışması ve Stres Yönetimi, Yönetimde Güç, Yetki Ve Liderlik, Liderlik Teorileri, Çatışma Yönetimi ve Çözümleyici Liderlik, Liderlik ve Değişim, Liderlik ve Performans Değerlemesi, Liderlik ve Etik konuları hakkında genel bilgileri içermektedir.
12- MSSİ 3121 FİZİKSEL AKTİVİTE VE BESLENME
Temel beslenme ilkeleri. Fiziksel aktivitenin organizmaya etkisi. Fiziksel aktivite sırasında sıvı tüketimi. Fiziksel aktivite öncesinde, sırasında ve sonrasında beslenme. Fiziksel aktivite ve ergojenik yardımcılar. Beslenme ve kilo kontrolü. Kilo kontrolü için egzersiz reçetesi prensipleri.
13- MSSİ 3131 DONANIMLI DALIŞ-I
Denizler ve İç Sular Mevzuatı, Sualtı Çalışmalarını Kapsayan Yönetmelikler, Sualtı Temel ve Yardımcı Donanımları Bilgisi, Sualtı Fizyolojisi ve Gaz Kanunları, İleri Dalış Teknikleri, Havuz Uygulamaları, Deniz Uygulamaları, Göl ve Baraj Uygulamaları, Sualtı ve yakın dış çevresi olay yeri inceleme raporu hazırlama.
14- MSSİ 3141 ŞEHİR VE KÜLTÜR
Kent ve kültür ilişkisinin tarihsel arka planı, günümüz kentlerinin dönüşüm ve değişiminde küreselleşmenin etkisi, marka kent oluşturma çabası, kültürel değerlerin korunması, sürdürülebilirlik kavramı, kamusal alanların önemi (meydanlar ve sokaklar), konut kültürünün kentlere mekânsal ve sosyal yansımaları değerlendirilecektir. Öğrenci dönem sonunda kent ve kültür ilişkisini pek çok boyutuyla değerlendirebilecektir.
15- MSSİ VAKA RAPORLAMA BİLGİSİ
İtfaiye vaka raporlama bilgisi dersi, genellikle yangın güvenliği ve acil müdahale süreçleri hakkında önemli bilgileri içerir. Bu dersin içeriği, yangın olaylarının belgelenmesi, raporların hazırlanması ve analiz edilmesi gibi konuları kapsar. Ayrıca, itfaiyede kullanılan araç ve malzemeler ile yangın güvenlik protokollerinin uygulama şekilleri de ele alınır. Raporlama sürecinin önemi, olay sonrası değerlendirmelerin yapılabilmesi ve gelecekteki yangınlara hazırlık çalışmaları.
16- MSSİ 3151 ACİL DURUM YÖNETİMİ
Felaket Bazlı Acil Durumların Tanımı; Doğa ve İnsan Faktörü; Yangın kaynaklı Acil Durum; Toprak kaynaklı Acil Durum;   Hava ve İklim Kaynaklı Acil Durum; Su kaynaklı Acil Durum;  İnsan kaynaklı Acil Durum;  Küresel ısınma ve Sonuçları, Alınacak  Önlemler; Acil Durum Denetim ve Kontrol; Değerlendirme ve Risk Analizleri;  Risk Analiz Raporlarının Hazırlanması.
17- MSSİ 3181 İNSANSIZ HAVA ARACI TEKNOLOJİSİ
İnsansız hava araçlarının tarihsel gelişimini, insansız hava aracı konfigürasyonlarını bilecek ve İnsansız hava araçlarını sınıflandırabilecektir. İnsansız hava araçlarının görevlerine göre sınıflandırılmasını gerçekleştirebilir ve Ülkemizde gerçekleştirilen insansız hava aracı faaliyetleri hakkında bilgi sahibi olacaktır.
18- MSSİ 3171 İTFAİYE MEVZUATI
İtfaiye mevzuatının tanımı ve kapsamı, 1580 sayılı Belediyeler kanununda itfaiyenin yeri, 3030 sayılı Büyükşehir Belediyeleri kanununda itfaiyenin yeri, 18851 sayılı İtfaiye teşkillerinin kuruluş esaslarına dair yönetmelik, Türkiye yangından korunma yönetmeliği, 765 sayılı Türk Ceza Kanunu, İlgili diğer kanun, tüzük ve yönetmelikler, İtfaiye teşkilatlarının sorunları ve gelişmeler, Konularına göre standartlar: Ürün standartları, Test standartları, Uygulama standartları, Tanım ve Tarihler, Hizmet standartları.
 
19- MSSİ 3192 YAKIN SAVUNMA
Yakın Savunmanın tanımı, Judo sporunun tanımı, tarihçesi, temel özellikleri. Düşme teknikleri (arkaya düşüş, yana düşüş), ayakta atma teknikleri, ayakta süpürme ve çelme teknikleri (koldan, kalçadan, belden atış), Yer teknikleri (tutuş teknikleri, boğma teknikleri, kırma teknikleri). Taekwondo'nun tanımı, tarihi gelişimi, temel teknik uygulamaları, do prensibi. Blok alma tekme ve yumruk atma teknikleri. Güvenlik alanı (güvenlik mesafesi, özel alan ve duruşlar) müdahale yönleri, Boş elle kontrol (bedeni kontrol) Yakalama ve sevk teknikleri, sinir baskı teknikleri, tutmalardan kurtulma.
 
İKİNCİ SINIF BAHAR DÖNEMİ
 
1-MSSİ 4011 İTFAİYECİLİK SPOR EĞİTİMİ-II
100m engelli koşu, Motopompla ekip çalışması uygulaması, Kule (Tırmanma duvarı), 4x100m engelli koşu, Spor oyunları
2- MSSİ 4021 YANGINA MÜDAHALE ESASLARI-II
Yangın Müdahale Kavramı; Karargah çalışmaları (Yerleşim birimine ulaşım planlaması ve risk belirlemesi, Araç, gereç, malzeme ve personelin hazırlığı, İhbar (çağrı) değerlendirmesi, Ekiplerin teşkili ve görev tanımı); Güç sevki ve ulaşım (yangına hareket);  Olay yeri çalışmaları (Araştıma, Yangın merkezinin bulunması, Risk değerlendirmesi, Çevre güvenliği); Müdahaleye hazırlık (Strateji,  Güvenlik ve yangın yeri tehlikeleri,  Ekiplerin yerleşimi,  Ekiplerin organizasyonu); Müdahale teknikleri (Binaya giriş, Kurtarma, Kontrol altına alma, Söndürme, Soğutma); Su temini; Yangın Müdahale tatbikatları. Orman Yangını tanımı, orman yangını söndürme metotları. Deniz Yangını tanımı, deniz yangını söndürme metotları.
3- MSSİ 4031 İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK HUKUKU
Hukuk kavramı, Hukuk Sistemleri, Hukukun Dallara Ayrılması. Kamu Hukuku – Özel Hukuk Ayrımı, Hukukun Kaynakları. Yargı Sistemleri ve Yargı Kolları. Kişilik: Gerçek Kişiler, Tüzel Kişiler Hısımlık, Miras kavramı ve mirasçılar, Mirasçıların Sorumluluğu. Mülkiyet kavramı. Mülkiyet Hakkından Doğan Yetkiler ve Ödevler, Hukuksal Olaylar, Hukuksal İlişkiler, Hukuksal İşlemlerde Sakatlık halleri ve Sakatlığın Yarattığı Sonuçlar. Sözleşmeler, Haklar ve türleri, Hakların Edinilmesi ve Kaybedilmesi, Hakların Korunması, Borç İlişkisi, Hükümleri ve Sonuçları, Dava Türleri.
4- MSSİ 4041 AFET VE ACİL DURUM YÖNETİMİNDE COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ
Coğrafi Bilgi Sistemi, tüm verileri yeryüzündeki ait oldukları mekâna bağlı olarak depolayan ve bunlar arasında çeşitli mekânsal ilişkilendirmeler ve analizler yapılabilmesine imkân tanıyan bilgi teknolojisidir. Dersin amacı, Afet yönetiminde bilgi teknolojilerinden nasıl faydalanılacağını ortaya koymaktır. Afet yönetiminde Coğrafi Bilgi Sistemleri teknolojisini özel bilişim sistemleri kurularak planlanıp yönetilebileceği, özellikle harita tabanlı sistemlerle afet yönetiminin nasıl uygulanacağı açıklanacaktır.
 
5- MSSİ 4051 SİVİL SAVUNMA VE KORUNMA BİLGİSİ
Sivil Savunma ve Korunma Dersine Giriş, Sığınaklar - Karartma - İaşe ve Depolama İşlemleri, Korunma tedbirleri, Sivil Savunma Planlarının hazırlanması, KBRN tehlikeleri ve riskleri, KBRN müdahale yöntemleri, Temizlik ve arındırma faaliyetleri, KBRN olaylarında olay yeri yönetimi, Özel Konu: Sektörden Uzmanların Deneyimlerinin Değerlendirilmesi.
6- MSSİ 4061 YANGIN İNCELEMESİ
Tanımı, Tarihçe, Yangın araştırmacısının özellikleri, Oluşma nedenlerine göre yangın sınıflandırılması (Doğal nedenler, Kaza, ihmal, tedbirsizlik nedeniyle yangınlar, Kasıtlı yangınlar) Yangın çıkış yeri belirlenmesi, Olay yeri incelemesi, Laboratuvar çalışması, Ölümlü yangınlar, Bilgi ve bulguların değerlendirilmesi, rapor yazımı.
7- MSSİ 4071 DEPREM BİLGİSİ VE KURTARMA
Deprem nedir? Depremin oluş nedenleri, deprem çeşitleri, tektonik, volkanik, çöküntü depremleri, magnitude, şiddet, hasar kavramları, deprem öncesi, deprem sırası ve sonrasında yapılması gerekenler.
8- MSSİ 4081 İŞARET DİLİ
Türk İşaret Dili (TİD) parmak alfabe işaretleri ve TİD tarihçe, pratik uygulama,TİD temel, basit cümle kalıpları, günlük konuşmada kullanılan işaretler, pratik uygulama,TİD adıllar (zamirler), kısa temel kapalı ve açık uçlu sorular ve cevap cümleleri, pratik uygulama,TİD ile temel çevre ve temel ulaşım-ilgili eylemlerin işaretleri, olumlu – olumsuz, emir soru ve cümle kalıpları,,TİD temel aile bireyleri ve akraba işaretleri; zıt anlamlı kelimeler, olumlu – olumsuz, emir soru ve cümle kalıpları,,TİD ile zaman ifadeleri, pratik uygulama,TİD kavramlarının tekrarı, el ve mimik çalışmalarının öneminin aktarılması, pratik uygulama,TİD ile temel duygu işaretleri, pratik uygulama,TİD ile temel sağlık işaretleri, pratik uygulama,TİD ile temel fiil işaretleri, pratik uygulama,TİD ile sayısal ifadeler ve ilgili eylemleri, pratik uygulama,Karşılıklı iletişimde akıcılık sağlama amaçlı çalışmalar,Temel kavramları kullanarak karşılıklı konuşma, cümle kurma, anladığını aktarma çalışmaları,Genel tekrar ve kısa metin çalışmaları ile pratik uygulama; konularını içermektedir.
9- MSSİ 4091 REKREATİF ETKİNLİKLER
Boş zaman kavramının anlaşılması ve değerlendirilmesi, sportif, kültürel ve sanatsal çalışmalar yapılması ve motivasyonu geliştirmeye yönelik çalışmalar.
10- GNLÇLŞ GÖNÜLLÜLÜK ÇALIŞMALARI
Yönetim ve organizasyon kavramları, gönüllülük kavramı ve gönüllü yönetimi, temel gönüllülük alanları (afet ve acil durum, çevre, eğitim ve kültür, spor, sağlık ve sosyal hizmetler vd.), gönüllü çalışmalarda etik, ahlaki, dini, geleneksel değerler ve ilkeler, toplumda risk grupları ve gönüllülük, göçmenler ve gönüllülük, gönüllü çalışmalarla ilgili proje geliştirme ve sahada gönüllü çalışmalara katılım, kamu kurumları, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarında (stk) gönüllü çalışmalara katılım, gönüllülük projelerine devam etme, gönüllülük projelerine devam etme, gönüllülük projelerine devam etme, gönüllülük projelerine devam etme, gönüllülük projelerine devam etme, gönüllülük çalışmaları ile ilgili projelerin sunumları.
11- MSSİ 4101 AFET KÜLTÜRÜ
Afet Kültürü Kavramı, afetlerin sınıflandırılması, afetlerden çıkarılan dersler, deprem, deprem ve yangın, meteorolojik afetler, afet yönetimi, acil eylem planı, topluma dayalı afet risk yönetimi, doğal afet sigortası, olağandışı koşullarda hayatta kalma
12- MSSİ 4111 ORMAN YANGINLARI
Orman Yangını Tanımı; Orman Yangını ve Yol Açtığı Zararlar, Yangın Çıkış Sebepleri; Orman Yangını Türleri; Yangın yayılış modeli ve yanma tipleri; Orman yangınlarını etkileyen faktörler; Orman yangınlarıyla ilgili yasal mevzuat; Orman yangınlarında meteorolojik faktörler. Orman Yangını Söndürme Metotları. Orman Yangınlarında Telsiz Haberleşmesi; Orman Yangınlarında Uçak ve Helikopter Kullanımı, Orman yangınları denetim ve kontrol araçları.
13- MSSİ 4121 DONANIMLI DALIŞ- II
Temel Kurtarma ve İlkyardım Konuları, İleri Dalış Teknikleri, Sualtı Fizyolojisi ve Gaz Kanunları, Havuz Uygulamaları, Deniz Uygulamaları, Göl ve Baraj Uygulamaları, Sualtı ve yakın dış çevresi olay yeri inceleme raporu hazırlama.
14- MSSİ 4131 DAVRANIŞ BİLİMLERİ VE İLETİŞİM
İletişim ve fonksiyonları, etkileşim süreci olarak iletişim, iletişim süreci ve unsurları, iletişim çeşitleri ve özellikleri, sözlü iletişim, yazılı iletişim, sözsüz iletişim, davranış bilimleri, davranış bilimlerini oluşturan bilimler, davranış bilimleri ve insan ilişkileri, kişilik ve benlik, duyum ve algı, rol statü, tutumlar, liderlik, toplumsal değişme, güdülenme/motivasyon, öfke ve öfke yönetimi, duygusal zekâ.
15- MSSİ 4141 MESLEKİ İNGİLİZCE
İngilizce İle Türkçe Arasındaki Yapısal Farklılıklar İngilizce’den Türkçe’ye Çeviri Kuralları Cümle Yapısı Edatlar Bağlaçlar Çeviri Örnekleri (Akademik) Çeviri Örnekleri (Yangın Arama Kurtarma) Çeviri Örnekleri (Yangın Kimyası) Teknik Kelime Bilgisi Çalışmaları Çeviri Örnekleri Çeviri Örnekleri (İtfaiye-Arama Kurtarma) Resmi Mektupların Yazılması
16- MSSİ 4151 ENDÜSTRİYEL YANGIN GÜVENLİĞİ
Yangın güvenliğinin esasları, Yangın tehlikesi terminolojisi, Hidrokarbonların özellikleri, yanma esnasındaki özellikleri, Petrol ürünlerinin mühendislik ve teknik özellikleri, Sık kullanılan kimyasalların yangın ve patlama teknik özellikleri, Çevresel etkiler ve olası önlemler. İlgili kanun ve yönetmelikler, Vaka çalışmaları.