Şehir ve Bölge Planlama Bölümü, 2012 yılında kurulmuştur.
Bölüm, Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalından oluşmaktadır.
Şehir ve Bölge Planlama Bölümü, alanında güncel mesleki bilgilerle donanmış, tasarım duyarlılığı ve bilinci yetkin, küreselleşmenin etkileriyle hızla değişen teknolojik, bilimsel, toplumsal, ekonomik ve yönetsel organizasyon koşullarını algılayıp yorumlayabilen, şehir ve bölge planlama alanında uygulama ve ileri araştırma bilgi alt yapısına beceri ve yetkinliğine sahip, mesleki alanda yaşam boyu öğrenmeye araştırmaya ve gelişmeye açık, alanındaki ulusal ve uluslar arası gelişmeleri takip edebilen, aktif katılım sağlayabilen, kamu yararı, hakçalık ve meslek etiği değerlerini her koşulda üstün tutan vizyon sahibi, planlama mesleğinin ilişkili olduğu disiplinlerle eşgüdüm içinde çalışabilme bilgi ve becerisi olan Şehir ve Bölge Plancıları yetiştirmeyi hedefler.
Şehir ve Bölge Planlama Bölümünün amacı; tasarım duyarlılığını ve bilincini geliştirmiş, küreselleşmenin etkileriyle hızla değişen teknolojik, bilimsel, toplumsal, ekonomik ve yönetsel organizasyon biçimlerini algılayıp yorumlayabilen, şehir ve bölge planlama alanında uygulama ve ileri araştırma bilgi altyapısına, beceri ve yetkinliğine sahip, mesleki alanda yaşam boyu öğrenmeye araştırmaya ve gelişmeye açık, alanındaki ulusal ve uluslararası gelişmeleri takip edebilen aktif katılım sağlayan, kamu yararı, hakçalık ve meslek etiği değerlerini her koşulda üstün tutan vizyon sahibi lisans öğrencileri yetiştirmektir
Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nün çalışma alanı pek çok disiplinin kavşağında yer almaktadır. Planlama, sosyal bilimler ve doğa bilimlerindeki kavramları kent, planlama ve tasarım kuramları ile uyumlaştırmak ve bu kavramları daha sağlıklı, daha kapsayıcı ve daha yaşanabilir kentsel mekânlar oluşturmada kullanmak için disiplinler arası bir sentez gerektirmektedir. Bu nedenle Şehir ve Bölge Planlama Bölümü eğitimi çok sayıda farklı disiplinin sentezini gerektiren teorik dersler ile stüdyo çalışmalarından oluşmaktadır. Dolayısıyla öğrencilerimizin bu takım çalışmasında çalışabilme becerilerinin geliştirilmesi, toplumsal gelişmeleri değerlendirerek planlamanın öznesi durumundaki sosyal gurupların temsiliyetini dengeleyebilen ve sürekli öğrenen bireyler olarak yetiştirilmesi de ana hedeflerimiz arasındadır. Teorik derslerde stüdyo çalışmalarını destekleyici nitelikte geniş bir yelpazede (Mimarlık, Peyzaj Mimarlığı, Mühendislik, Ekonomi, Sosyal Bilimler, Çevre Bilimleri, Doğal Kaynaklar ve Çevre Bilimleri, Coğrafya, Halkla İlişkiler, Eğitim, Hukuk, Bilgi Bilimi, Psikoloji, Sosyoloji, Nicel Teknikler vb.) temel bilgiler yer almaktadır. Stüdyolarda ise öğrenim yılına bağlı olarak ölçeği değişen örneklem alanlarında (kent parçaları, kent, metropoliten alan veya bölgeler) araştırma, analiz ve planlama teknikleri öğretilmekte ve planlar üretilmektedir.
Bölümden mezun olan öğrenciler, gerek kamu gerekse özel sektörde çalışabilmektedir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı başta olmak üzere, Kültür Bakanlığı, Turizm Bakanlığı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Avrupa Birliği Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı vb. bakanlıklar ile Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ), İl Bank A.Ş.,TÜBİTAK, İl Özel İdareleri, Kalkınma Ajansları, Belediyeler, çeşitli Sivil Toplum Kuruluşları ve Şehir Plancıları Odası gibi kurum ve kuruluşlarda, Şehir ve Bölge Plancısı olarak görev alabilirler. Özel sektörde ise, her türlü mimarlık, inşaat ve planlama özel büroları, gayri-menkul değerleme şirketleri, bankalar vb kuruluşlarda aktif olarak çalışabilirler. Kendi planlama büro veya şirketlerini oluşturabilirler.