Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı
Birim Menü
1. Tarihçe
Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı, 1984 yılında Öğr. Gör. Sennur Demirel ve 1985’de Doç. Dr. Ferhan Paydak’ın öğretim üyesi kadrosuna atanmasıyla Tıbbi Biyoloji ve Genetik Anabilim Dalı olarak faaliyetlerine başlamıştır. 2004 yılında yeni bir yapılanma ile Anabilim Dalı bünyesinde yer alan Tıbbi Genetik Bilim Dalının, Tıbbi Genetik Anabilim Dalı olarak Dahili Tıp Bilimleri Bölümüne alınması ile Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı, Temel Tıp Bilimleri Bölümünde yer alan akademik kadrolarıyla eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerine devam etmektedir.
2. Yer ve Kapasite
Anabilim Dalı ve Araştırma Laboratuvarları Morfoloji Binası II. katta yer almaktadır.
3. Anabilim Dalı Çalışma Konuları
Anabilim dalımız, inovasyon amaçlı bilim ve teknoloji alanındaki gelişmeler doğrultusunda Ülkemizdeki gereksinimleri karşılamak üzere; bilimsel araştırmaların ve laboratuvarların düzeyini uluslararası standartlara eriştirmeyi, lisans/lisansüstü eğitim ve öğrenime katkı sağlamayı ve bilim dünyasına nitelikli araştırıcılar kazandırmayı amaç edinmiştir.
Tıp Fakültesi Dönem-I öğrencilerine birinci ve ikinci ders kurullarında ve Diş Hekimliği Fakültesi birinci sınıf öğrencilerine güz ve bahar dönemlerinde Tıbbi Biyoloji dersleri teorik ve pratik olarak verilmektedir. Ayrıca, Üniversite kapsamında diğer fakülte ve bölümlerin lisans derslerine talep olması durumunda destek verilmektedir.
4. Anabilim Dalı Özel Ekipmanları
Son yıllarda genom projelerinin tamamlanması sonrası –omiks teknolojileri ile farklı moleküler biyoloji ve genetik uygulamaları normal fizyolojik süreçlerin ve hastalıkların moleküler düzeyde incelenmesine, anlaşılmasına dolayısıyla alternatif teşhis ve tedavi yöntemlerinin geliştirilmesine olanak sağlamaktadır. Bu bağlamda, Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı yaygın olarak kullanılan hücre kültürü, moleküler biyoloji, moleküler genetik ve popülasyon genomiği uygulamaları için gerekli tecrübe, birikim ve alt yapıya sahiptir. Örneğin:
İn vivo çalışmalar için N.E.Ü. KONÜDAM Deneysel Tıp Uygulama ve Araştırma merkezi alt yapısı kullanılmaktadır.
Tıbbi Biyoloji lisansüstü programları Sağlık Bilimleri Enstitüsü kapsamında yer almaktadır ve yüksek lisans ve doktora programlarına devam etmektedir. Ayrıca, Erciyes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü ile ortak Tıbbi Biyoloji yüksek lisans ve doktora programı açılmıştır.