Press and Public Relations Counsel
20.08.2020

‘Kuzey Afrika'da Türk Varlığı’ Çalıştayı NEÜ Ev Sahipliğinde Başladı

 


Üniversitemiz Küresel ve Bölgesel Çalışmalar Merkezi tarafından, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) desteğiyle düzenlenen “Kuzey Afrika'da Türk Varlığı” çevrimiçi çalıştayı açılış oturumu Rektörümüz Prof. Dr. Cem Zorlu ve YTB Başkanı Abdullah Eren’in katılımı ile gerçekleştirildi.

Açılış oturumunun moderatörlüğünü yürüten Üniversitemiz Küresel ve Bölgesel Çalışmalar Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Gökhan Bozbaş, çalıştay hakkında bilgi vererek, katılımcıları tanıttı. Bozbaş, konuşmasının ardından sözü Rektörümüz Cem Zorlu’ya bıraktı.

Çalıştayda emeği geçen herkese teşekkür eden Rektörümüz Prof. Dr. Cem Zorlu, üniversite bünyesinde eğitim gören bin 500’ü aşkın uluslararası öğrenciden 73’ünün Kuzey Afrikalı olduğunu ifade ederek, “Üniversitemiz uluslararası ilişkilere çok fazla önem vermektedir, özellikle Arap ülkelerine ve Kuzey Afrika ülkelerine. Bunun en önemli göstergesi Cezayir’de 5 üniversite ile yaptığımız anlaşmalardır. Pandemi olmasaydı Tunus, Fas ve Libya gibi ülkelere gidip anlaşmalar yapacaktık. Cezayir’de yaptığımız anlaşmaların meyvelerini toplamaya başladık. Yine bu dönem içinde YTB’nin desteğiyle Tunus ve Cezayir’de Türk varlığı ile alakalı saha çalışmaları yaparak bilim dünyasına katkılar sunmak, hedeflerimiz arasında. Buradan ilan etmek isterim ki, önümüzdeki baharda Cezayir-Türkiye ilişkileri ile alakalı bir çalıştay planlamaktayız ve yakında ilan edeceğiz.” dedi.

Cezayir’deki Türk varlığının tarihçesinden bahseden Rektör Zorlu, “Mağrip coğrafyası ve Türkiye, harita üzerinde birbirlerine çok yakın görünmeseler de bu iki coğrafya arasındaki bağlar oldukça canlı ve derindir. Aramızdaki dini ve kültürel benzerliklerin yanı sıra bu coğrafyadaki Türk soylu toplulukların varlığı halen devam etmektedir. Bu topluluklar, Kuzey Afrika’daki nüfusun içerisinde ciddi bir orana sahip olmalarının yanında, Türk soylu olduklarının da bilincinde bulunmaktadırlar. Bizler de bu çalışmamızla hem ulusal hem de uluslararası seviyede hakkında çok fazla bilgi üretimi yapılmamış bu konuya dikkat çekmek istiyoruz. Ümit ediyoruz ki bu çalıştay, konu hakkında daha fazla farkındalığa kapı açacaktır.” şeklinde konuştu.

YTB Başkanı Abdullah Eren ise, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti, üç sene sonra 100’üncü yılını idrak edecek. Fakat bu topraklarda başta Osmanlı Devleti olmak üzere binlerce yıldır farklı ülkeler farklı devletler hüküm sürdüler. Onların yakın coğrafyalarımızda tarihi ve kültürel bağlar kurduğu çok farklı topluluklar var. Şüphesiz Kuzey Afrika bölgesi de bunların başında gelmekte. YTB olarak, farklı coğrafyalarda Türk varlığının ve günümüzde soydaşlarımızın eğitim ve kültür alanında statülerinin yükseltilmesi için çalışmalar yapıyoruz. Bunun yanı sıra tarihimize yönelik akademik çalışmalarımızı yürütmekteyiz.” diye konuştu.

YTB’nin Kuzey Afrika’da gerçekleştirdiği faaliyetleri anlatan Eren, programda emeği geçenlere teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.

Çalıştayın açılış oturumu, katılımcıların sorularının cevaplandırılmasıyla sona erdi.