Üniversitemiz Selçuklu Kültür ve Medeniyeti Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü iş birliğinde düzenlenen Sahib Ata Konferansları’nın bu ay ki konuğu Öğretim Görevlisi Osman Öztürk, ‘Sahip Ata Fahreddin Ali’nin Vakfiyeleri’ konusunu ele aldı.
Sahip Ata Vakıf Müzesi’nde gerçekleştirilen programa, Üniversitemiz Selçuklu Kültür ve Medeniyeti Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Zekeriya Şimşir, Konya Vakıflar Bölge Müdür Yardımcısı Hilal Aydemir, akademisyenler, öğrenciler ve davetliler katıldı.
Akdeniz Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Türk İslam Sanatları Tarihi Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Osman Öztürk, Sahip Ata’nın günümüze ulaşan iki vakfiyesinin bulunduğunu söyleyerek, “Biri İnce Minareli Medrese ile ilgili, diğeri de Sivas’taki Gök Medrese ile ilgili… Selçuklu vakfiyelerinin çoğu, günümüze orijinal halleriyle ulaşmamış. Osmanlı döneminde bunlar kaybolmaması için vakfiye defterlerine kaydedilmiş. Genel olarak o dönemde vakfiyeler istinsah edilmiş ve istinsah edilen nüshaların çok iyi durumda olmamasından ya da istinsah edenlerin konuya çok vakıf olmamasından dolayı eksiklikler olduğu anlaşılıyor” ifadelerini kullandı.
Sivas Gök Medrese vakfiyesinin, Anadolu Selçuklu dönemi vakfiyelerinin en uzunlarından biri olduğunu kaydeden Öztürk, “İnce Minareli Medrese ve Gök Medrese vakfiyelerinde, fakihlere, talebelere, darüzziyafe aşçısına verilen pay dışında mimarlara, özellikle Gök Medrese vakfiyesinde, medreseyi tamir eden işçilere de vakıf gelirlerinden pay ayırıldığı görülüyor” dedi.
Program, soru-cevap bölümünün ardından Konya Vakıflar Bölge Müdür Yardımcısı Hilal Aydemir’in Öğretim Görevlisi Osman Öztürk’e plaket takdimiyle sona erdi.