Bu Kimyasallar Ciltte İrritasyona Sebep Oluyor
İnsan sağlığına uygun olmayan içerikli deterjanların kullanımı sonrası ciltte tahriş meydana geleceğinin altını çizen Doç. Dr. Nurettin Mengeş, “İnsan sağlığına uygun olmayan içerikli deterjanların evde veya farklı yerlerde kullanımı ciltte tahrişi meydana getirebilir. Deride koruyucu bir seramit tabakası vardır ve bu tabaka deterjanlar tarafından zarara uğrayabilir. Böyle olunca da deri hassasiyeti ve beraberinde çeşitli deri rahatsızlıkları gözlenir. Cildimizde buna benzer değişimleri gözlememiz halinde doktorumuza başvurup kullandığımız bu deterjanları bırakmalıyız. Bu tarz içeriği uygun olmayan deterjanlar ciltte irritasyona sebep olacak özelliğe sahip olabilir. Bu nedenle alışveriş yaparken ürün içeriklerine bakmamız uygun olacaktır. Elbette bütün içerikleri anlamamız söz konusu değildir. Dikkatimizi çeken etken madde isimlerinin internetten bakılarak araştırılması ön bilgi verebilir” ifadelerini kullandı.
Homojen Olması Önemli
Kullanılan sabunların homojen olmasının önemini vurgulayan Doç. Dr. Nurettin Mengeş, “Özellikle gün içerisinde sık sık kullandığımız sıvı sabunların seçiminde dikkat etmemiz gereken hususlar mevcuttur. Sabunlar genel olarak şeffaf paketlerde satılmaktadır. Bu tür ürünlerde dikkat etmemiz gereken husus ürünün tamamen homojen olup olmamasıdır. Homojenden kastımız ise, ürünün alt ve üst tabakasında farklı renk tonu veya kıvamın olmamasıdır. Ya da ürün rengi ambalajda belirtilmiş ise belirtilen renkte olmalıdır. İçeriğinde gözle görülen partiküller olmamalıdır. Bu partiküller kendi içeriğinde mevcut olarak bildirilmiyorsa o ürün alınmamalıdır” şeklinde konuştu.
Ciddi Zararlara Sebep Olabilir
Çamaşır suyu gibi bazik ve kireç çözücü ve tuz ruhu gibi asit oranı yüksek maddelerin bir arada kullanılmasının zararlı olduğunu belirten Doç. Dr. Mengeş, “Ev ortamında kullandığımız kıvamlı ürünlerde genel olarak kokularını alabilecek yakınlıkta koklamamızda bir mahsur yok. Sağlıklı olan ise kapağı açıkken hava ortamına yayılan kokuyu solumaktır. Özellikle çamaşır deterjanlarına ve yumuşatıcılara eklenen koku verici esansların kapaktan uzak bir mesafede koklanması mümkün olabilir. Fakat sıvı olarak nitelendirdiğimiz çamaşır suyu, kireç çözücü ve tuz ruhu gibi asit ve baz oranı fazla ürünleri direkt olarak solumamız sağlıklı değildir. Bu ürünlerin kullanıldığı alanlarda olabildiğince pencere açılıp ortam havalandırılmalıdır. Mümkünse koruyucu ekipmanların kullanımı tercih edilmelidir. Bu üç ürünün aynı anda kesinlikle kullanılmaması gerektiğinin halk arasında bir bilince vardığını görebiliyoruz” dedi.
Evde Pratik Sabun Yapımı
Evde pratik olarak temizlik ürünü yapma ile ilgili bilgi veren Mengeş, “Evde pratik deterjan tarifi denilince aklımıza ilk olarak katı sabun geliyor. Bu üretim ülkemizde eski bir geçmişe sahiptir. Özellikle zeytinyağından sabun yapmak Türkiye açısından önemlidir. Bu sabunu yapabilmek için aktarlarda satılan halk tabiriyle kostik adlı madde alınır. Bu maddenin asıl ismi sodyum hidroksittir. Kostik ve sıvı yağın uygun ortamda karıştırılması ve ısıtılması ile katı sabun elde edilebilir. Fakat bu aşamada kostik irritasyona sebep olan bir ürün olduğu için bunların kullanımı sırasında koruyucu ekipmanın giyilmiş olması beklenir. Bu kıyafetler gözlük, önlük ve eldivendir. Biz uzmanlar bu işlemlerin evlerde yapılmasını fazla önermiyoruz. Bunun sebebi ise koruyucu kıyafet konusuna dikkat edilmediği takdirde kısmi de olsa tahrişe sebep olması ve devamında kişide rahatsızlık meydana getirebilecek olmasıdır” diye konuştu.
Konya'nın Sesi Gazetesi ve Gizem Başar'a teşekkür ederiz.