Press and Public Relations Counsel
01.02.2024

Tarihi Projeye Üniversitemizden Büyük Katkı


Üniversitemizin katkılarıyla, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülen Türkiye Selçukluları Konya Hanedan Türbesindeki Naaşların Tanzimi Projesi’nin sonuçlarını değerlendirmek ve kamuoyu ile paylaşmak amacıyla panel düzenlendi. 

Konya Büyükşehir Belediyesi Taş Bina Kültür Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen programa Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, Konya Valisi Vahdettin Özkan, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, Rektörümüz Prof. Dr. Cem Zorlu, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Aksoy, Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, MHP Konya İl Başkanı Remzi Karaarslan, 25 ve 26. Dönem MHP Osmaniye Milletvekili Ruhi Ersoy, Üniversitemiz Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı Şerafettin Demirci ile çok sayıda akademisyen, tarihçi ve davetli katıldı.



Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar,  “Türkiye Selçuklu Konya Haneden Türbesindeki Naaş Tanzimi Projesi’ne, Kültür ve Turizm Bakanlığımızın izni ile Konya Valiliğimizin riyasetinde il müdürlüğümüzle birlikte türbenin ve naaşların yüzyıllardan beri tahrip edildiğine dair yapılan haberlerin gerçekliğini araştırmak ve Sultanlar Türbesini gerektiği şekilde onarıp ziyarete açılması amacıyla 2017 yılında başlanmıştır. Sultanlar Türbesini ve içerisindeki sandukaları açtığımızda karşılaştığımız manzara bizi bu zamana kadar devam eden çalışmayı yapmaya mecbur kılmıştır. Sultanlar Türbesinin alt katındaki cenazelik kısmında bulunan 8 sanduka açıldığında, sadece iki sandukada poşetlere rastgele doldurulmuş iskeletler, kafatasları, naaş kalıntıları ile karşılaşılmıştır. Bu yüzden zorunlu hale gelen bu çalışma 7 yıl boyunca Türkiye Selçukluları Konya Haneden Türbesindeki Naaş Tanzimi Projesi adıyla 6 aşamada tamamlanmıştır” dedi. 



"Tamamen Multidisipliner Bir Çalışma"

 Projede gerçekleştirilen 6 aşamadan biri olan Selçuklu Sultanlarının kimliklendirilmesi çalışması hakkında bilgi veren Üniversitemiz Adli Tıp Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şerafettin Demirci ise, “Geçmiş yıllarda teknik donanıma sahip olunmadığı için gerekli çalışmalar yapılamamıştı. 2017 yılında teknik alt yapıya sahip olunduktan sonra projeye başlayabileceğimizi ifade ettim. Ekibimizle ilk etabı başlattık ve kemikleri çıkardık. 8 sanduka içeresinde 1'inde 70 kadar omurga, diğer sandukada ise karmaşık şekilde kafataslarından oluşan 24 veya 32 cesede ait olduğu düşünülen bin 800 kadar kemik iskeleti çıkardık. Yaklaşık 4 gün süren bir çalışma, andropetrik çalışmalar sonucunda hangi kemiğin hangi iskelete ait olduğu tespit edildi. 7 ceset belirleyici özellikleri ile karşımıza çıktı. Bunlardan ikisi 1. Mesut ve 2. Kılıçarslan Sultanlarının rahatsızlıklarıydı. Böylelikle kolayca tanıları konuldu. 2. etapta cesetlerin her birinin tomografileri çekildi. Alınan numuneler İstanbul Adli Tıp Kurumuna götürüldü. Türkiye Selçukluları Konya Hanedan Türbesindeki Naaşların Tanzimi Projesi, tamamen multidisipliner bir çalışmadır. Birçok kişinin emeği var” şeklinde konuştu.



"Konyamız, Bu Tür Çalışmaları Ziyadesiyle Hak Ediyor"

“Asya’dan Avrupa’ya kadar uzanan engin bir kültür havzasında, muhteşem bir tarih ve medeniyet mirasının üzerinde yaşıyoruz” sözleriyle konuşmasına başlayan Rektörümüz Prof. Dr. Cem Zorlu, “200 yıllık Selçuklu, 600 yıllık Osmanlı ve tam bir asırlık Cumhuriyet tecrübesiyle, üzerinde bulunduğumuz coğrafyada yaklaşık bin yıllık bir geçmişe, bir yaşam sahasına sahibiz. Sınırları Japon Denizi’nden, Ren Nehri’ne, Rusya steplerinden Hindistan’a, Arap yarımadasından Sudan ve Fas’a kadar uzanan çok geniş bir coğrafyada irili ufaklı onlarca devlet kuran Türkler olarak, üç bin yıllık bir devlet geleneğine sahibiz. Binlerle ifade edilen geçmişin ayak izinin ve yürek sesinin an be an yankılandığı Konya şehrindeyiz. Dünya üzerinde böylesi vasıfta çok az yerlerden biri olan şehrimize ilk düşünce fitilinin ateşlenmesinden başlayarak alın teriyle, titizlikle, yıllara yayılarak, ilmek ilmek tamamlanan bu hacimli projenin çok yakıştığını belirtmek isterim. Büyüklüğüne ve geçmişine uygun zenginliğiyle Konyamız, bu tür çalışmaları ziyadesiyle hak ediyor. İnanıyorum ki bu çalışma, hikayesiyle bile, ülkemizde ve dünyada referans olabilecek eserler konusunda örnek teşkil edecektir” dedi.

"Projenin Her Aşamasında Birlikte Çalışma Kültürünün Muazzam Bir Hikayesine Şahitlik Ettik"
Güzel bir eseri inşa etmenin bir hüner, asırlar sonra onu yeniden güzelliğe kavuşturmanın ise çok daha ayrı bir hüner olduğunu aktaran Rektörümüz Prof. Dr. Cem Zorlu, “Bu hünerin mutfağında ise şüphesiz büyük bir birliktelik ve dayanışma ruhu yer alıyor. En başta, elini taşın altına koyarak yaklaşık 7 asırdır kapalı bir derya olan Anadolu Selçuklu Devleti'nin tarihine ışık tutan İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüze şükranlarımı sunuyorum. Malumunuz zorlukta bir araya gelme konusunda muazzam bir milletiz. Ancak inşa etme, ürün ve eser ortaya koyma ya da başarma konusunda da daha muazzam hale gelebilmemiz birlikte çalışma kültürümüzü daha fazla geliştirmemizle mümkün olacaktır. Bu projenin ihtişamlı çıktılarından birisi de işte bu birlikte çalışma kültürüdür. Zira bir köşe yazarının dediği gibi “Türkiye Selçukluları Konya Hanedan Türbesindeki Naaşların Tanzimi Projesi” tam anlamıyla bir “multi task force”, yani çok taraflı bir misyonu, çoklu görev gücünü gerektiriyordu. Projenin her aşamasında ve her sürecinde birlikte çalışma kültürünün muazzam bir hikayesine şahitlik ettik.  6 yıl gibi kısa bir süre içerisinde bu aşamalara gelinmesi gerçekten takdire şayan. O yüzden, bu projenin en az kendisi kadar sürecinin de çok değerli kazanımlarla dolu olduğunu ifade etmek isterim” diye konuştu.

"Açılışın Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılına Armağan Edilmesi Çok Manidar ve Memnun Edici"
Türkiye Selçukluları Konya Hanedan Türbesindeki Naaşların Tanzimi Projesi’nin ecdadı gelecek nesillere daha iyi anlatabilmek amacıyla önemli bir eksiği de kapatacağını ifade eden Rektörümüz Prof. Dr. Cem Zorlu sözlerini şu şekilde bitirdi: “Türkiye Selçuklu Hanedan Sergisi’nin açılışının, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılına armağan edilmesi de ayrıca çok manidar ve memnun edicidir. Mensubu ve Rektörü olmaktan gurur duyduğum Necmettin Erbakan Üniversitesi’nin bu çoklu görev gücünde yer almasının kıvancıyla bize bu toprakları vatan kılan ecdadımızı tazimle, rahmetle, hürmetle yâd ediyorum.  Tarihimize bütünlüğünü iade etme zaruretiyle hareket ederek bu çalışmaya birikimleri, emekleri ve üretkenlikleriyle can katanlara sonsuz şükranlarımı sunuyorum.”



“Konya’nın Tarihine ve Kültürüne Işık Tutacak”
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ise, pojenin Konya’nın tarihine ve kültürüne ışık tutacağını belirterek, “2017’de başlayan ve 6 aşamada tamamlanan proje sonucu, tarihimizde yepyeni bir sayfayı aralıyor olmanın heyecanını sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyuyorum. Kültür ve Turizm Bakanlığımızla birlikte Türkiye'nin en değerli tarihi miraslarından biri olan Selçuklu Hanedanı'nın son istirahatgahı Konya Hanedan Türbesi'ndeki naaşların tanzimi projesi ile eşsiz bir çalışmayı hayata geçirdik. Yapılan çalışmaların iki değerli sonucu var. Birincisi, Sultanlarımızın kemiklerinin ayrıştırılarak yeniden olması gerektiği gibi toprağa veriliyor olması. İkincisi ise elde edilen bilgilerle tarihe ışık tutulacak olması" ifadelerine yer verdi. 



"Derinlikli Bir Çalışmayı Hep Beraber Müşahede Ediyoruz"
Konya Valisi Vahdettin Özkan da, “Bu proje, memleketimiz, milletimiz açısından çok önemli bir husus. Selçuklu Medeniyeti, Türk-İslam Medeniyetinin anlaşılması, gelecek nesillere aktarılması yönünde çok önemli, derinlikli bir çalışmayı hep beraber müşahede ediyoruz. Bu vesileyle katkısı olan herkese teşekkür ederiz. Projenin başlangıcından şimdiye kadar hem devlet yetkililerimiz hem mahalli idarilerimiz hem akademik çevrelerin iş birliği ile bu güzel çalışmayı ortaya koymuş oldular” ifadelerini kullandı. 
 


“Herkesin Katkısıyla Çok Önemli Bir Çalışma Gerçekleştirdik”
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alparslan da Anadolu’nun ilk başkenti olan Konya’da Türkiye Selçuklu Hanedanlarının tekrar naaşlarının tanzimi projesiyle bu çalışmaları değerlendirmek için bir araya geldiklerini belirtti.

Bakan Yardımcısı Alpraslan konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Tarihimize, ecdadımıza saygı konusunda çok önemli bilimsel bir projeyi burada çok katılımcı, çok taraflı Türkiye Devletinin ve Türk Milletinin bir bileşimi olarak 6 yıla yakın bir süredir gerçekleştirdik. Tabii bu çalışma başta Sayın Cumhurbaşkanımız ve Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanımız Devlet Bahçeli olmak üzere tüm devlet katında takip edildi. An be an izlendi ve önemli bir bilimsel çalışmaya, tarihi çalışmaya imza atılmış oldu. Bu vesileyle ben projeyi destekleyen, projede bizzat yer alan, emeği geçen herkese şükranlarımı sunmak istiyorum. Çok özel bir çalışmaya imza atılmış oldu. Büyükşehir Belediye Başkanımızın da ifade ettiği gibi inşallah Konya’daki müzede bunun sergisini, müzesini de açmış olduk ama başta Cumhurbaşkanlığı Külliyesi olmak üzere Türkiye’nin çok önemli alanların da sergilerin açılımlarını önümüzdeki günlerde gerçekleştireceğiz. Bunu yakinen tüm vatandaşlarımıza, tüm milletimize göstereceğiz inşallah.”