Press and Public Relations Counsel
24.03.2024

Uluslararası Kütüphane ve Teknoloji Festivali'nde, "Kültür Sanatta Yapay Zeka" Paneli

 

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen "Uluslararası Kütüphane ve Teknoloji Festivali" kapsamında "Kültür Sanatta Yapay Zeka" paneli gerçekleştirildi.

Panele konuşmacı olarak katılan Üniversitemiz Seydişehir Ahmet Cengiz Mühendislik Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Yusuf Uzun, yapay zekanın eser üretimi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Sanal gerçeklikten yapay zekaya, akıllı mimariden robotik uygulamalara gençleri ve 7'den 70'e kütüphane kullanıcılarını yeni teknolojilerle tanıştıracak Uluslararası Kütüphane ve Teknoloji Festivali, "Dijital Geleceğin Anahtarı: Yapay Zeka Temelli Akıllı Kütüphaneler" temasıyla düzenleniyor.


İstanbul Rami Kütüphanesi'nde düzenlenen panelde konuşan Taner Beyoğlu, festivalin dünyada bir ilk olduğuna dikkati çekekerek, "2024 yılı içinde kütüphanelerimizin dijitalleşmesi konusunda önemli adımlar atmayı hedefliyoruz. Kütüphanecilik hizmetlerimize vatandaşlarımızın erişimi konusunda ve kütüphanecilik alanının yönetiminde yapay zeka altyapısı oluşturmak hedefiyle yola çıktık" dedi.

“Yapay Zeka Yeni ve Deneysel Sanat Biçimlerini Keşfetmeye İmkan Tanıyor”
Yapay zekanın sanat eseri üretiminde zaman geçtikçe daha çok kullandığının altını çizen Üniversitemiz Seydişehir Ahmet Cengiz Mühendislik Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Yusuf Uzun, “Yapay zeka, geleneksel sanat formlarının ötesine geçerek, yeni ve deneysel sanat biçimlerini keşfetmeye imkan tanıyor. Çeşitli veri setlerinden beslenen ve sanatçıların kontrolünde gelişen interaktif enstalasyonlar veya sanal gerçeklik deneyimleri yapay zekanın sanatta üretkenliği teşvik ettiği alanlardan birkaçıdır" değerlendirmesinde bulundu.



Yapay zeka ile sanat eseri üretim süreçlerinin değişim gösterdiğine işaret eden Uzun, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yapay zeka tarafından üretilen eserler, insanların geleneksel üreticilik olarak kabul ettiği belirli kalıpları ve desenleri taklit edebilir veya bunlardan sapabilir. Bu, yapay zeka tarafından üretilen eserlerin üretici potansiyelini ve çeşitliliğini arttırabilir. Yapay zeka, eski dil ve yazı sistemlerini analiz ederek, anlamı kaybolmuş veya eskimiş metinleri çözebilir ve yorumlayabilir. Bu durum tarihçilere ve arkeologlara yardımcı olabilir."



“Eğitimde Yapay Zeka Önemli Bir Rol Oynar”
Koç Okulu Kütüphaneleri Yöneticisi Sevgi Arıoğlu ise, eğitim kurumlarında yapay zekanın sınıf yönetimi, oyunlaştırma, planlama, yönetim, değerlendirme ve güvenlik yönetimi alanlarında kullanılabileceğini ifade ederek, yapay zeka modüllerinin kişiye özel öğrenme alanı sağlayabildiğini belirtti.



Havelsan MAIN Ürün Yöneticisi Osman Kavaf, Havelsan'ın çalışmalarından bahsederek başladığı konuşmasını, Havelsan tarafından geliştirilen MAIN yapay zeka modülünü anlattı. Kavaf, yapay zekanın sürekli gelişen bir alan olduğuna değinerek, yapay zeka modüllerinin nasıl çalıştıklarına ilişkin teknik bilgiler verdi.

Uluslararası Kütüphane ve Teknoloji Festivali Hakkında
Festivale kütüphanecilik alanında teknoloji ve yapay zeka temelli hizmet üretenler ile bu alanda hizmet veren kurum, kuruluş ve dernekler, ürün geliştiriciler, girişimciler, kütüphaneciler, akademisyenler katılacak. Macaristan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Azerbaycan festivalin konuk ülkeleri olacak.

Yapay zeka, sanal ve artırılmış gerçeklik, hologram gibi teknolojilerin meraklılarıyla buluşacağı hafta boyunca bilgi güvenliği, akıllı mimari, robotik, kodlama geliştirmeye yönelik atölye ve paneller düzenlenecek. “İlham Veren Konuşmalar” konferans serisinin de yer alacağı festival çok sayıda sosyal ve kültürel etkinliklerle devam edecek.

27 Mart'ta sona erecek festivalle ilgili detaylı bilgiye "www.kutuphaneveteknoloji.com" internet adresinden ulaşılabilir.