Press and Public Relations Counsel
26.06.2024

NEÜ’nün Yıldızları Ödül Gecesinde Parladı

 

Üniversitemizin bünyesinde görev yapan başarılı akademisyenleri ödüllendirmek ve teşvik etmek amacıyla düzenlediği, bu yıl dördüncüsü tertip edilen “Necmettin Erbakan Üniversitesi Akademi Ödülleri” programı, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın teşrifleriyle gerçekleştirildi.

Törende; NEVA Teşvik Ödülü, NEÜ’nün Yıldızları, NEÜ’nün Genç Yıldızları, Sanat İnsanı Ödülü, Sanat Teşvik Ödülü, Proje Performans Ödülü, Patent Ödülü kategorilerinde başarılı olan akademisyenlere plaket ve ödülleri verildi.

Üniversitemiz Tıp Fakültesi Hastanesi Konferans Salonu’nda düzenlenen programa; Konya Valisi Vahdettin Özkan, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya Cumhuriyet Başsavcısı Halil İnal, Rektörümüz Prof. Dr. Cem Zorlu, Üniversitemiz yöneticileri, akademisyenler ve davetliler katıldı.



“Bu Ödüller; Öğrencilere, Genç Bilim İnsanlarına ve Gelecek Nesillere Bir Rehberlik Çağrısıdır”
Programda ilk olarak kürsüye gelen Rektörümüz Prof. Dr. Cem Zorlu, başarının, rekabetçi ve teşvik edici iklimin olduğu yerlerde meydana geldiğini söyleyerek, “Başarı iklimi oluşturma gayretimizin altında kuşkusuz; üretilen bilgiyi; üretime, sanayiye, iş hayatına, sağlığa, kültüre, sanata aktararak toplumsal faydaya dönüştürmek yatıyor. Bu yüzden başarı hikâyelerini daha fazla görünür kılmak ve özendirici olmak çabasındayız. Amacımız ve temennimiz Necmettin Erbakan Üniversitesinde ilelebet başarı ikliminin yaşamasıdır. Akademisyenlerimizin başarıları, üniversitemizin başarı üzerine kurulu kimliğini daha da güçlendirmektedir. Bugün, bu başarı ikliminin en parlak yıldızlarından bazılarını ödüllendirmek ve onlara teşekkür etmek istedik. Onlar, etki değeri yüksek akademik çalışmalarıyla sadece bilim dünyamıza değil, aynı zamanda toplumumuza da ışık tutuyorlar. Bu ödüller, sadece bir tebrik değil, aynı zamanda akademisyenlerimizin motivasyonlarını daha da yukarılara taşımak, onlara yeni başarı hikâyeleri yazma gücü vermek içindir. Bu ödüller, öğrencilere, genç bilim insanlarına ve gelecek nesillere bir rehberlik çağrısıdır” dedi.



“Sıralamalarda İstikrarlı Yükselişimiz Sürüyor”
Üniversitemizin başarı ikliminin somut çıktılarının altı yıldır uluslararası derecelendirme kuruluşlarınca tescillendiğini aktaran Rektörümüz Prof. Dr. Cem Zorlu, “Son altı yıldır sıralamalarda istikrarlı yükselişimiz sürüyor. Bu yıl da maşallahımız var. 2024 THE Dünya Genç Üniversiteler listesinde, Türkiye’den sıralamaya giren üniversiteler arasında iki sıra daha yükselerek 8., devlet üniversiteleri arasında da 2. sıraya yükseldik. Rekabetçi ve teşvik edici iklimde başarı grafiğimizin yükselmesi, sadece bir gösterge değil, aynı zamanda azim, özveri ve birlikte çalışma ruhuyla mümkün olmuştur. Gayret bizden başarı Allah’tan” diye konuştu.

“Üniversitemizin Başarılarına Katkıda Bulunan Akademisyenlerimize Teşekkür Ediyorum”
Ödül alan akademisyenleri tebrik eden Rektörümüz Prof. Dr. Cem Zorlu, “NEÜ sizin başarılarınızla gurur duyuyor. Bu ödüllerin sizi daha çok cesaretlendireceğine inanıyorum. Başarı yıldızının önderi olacağınıza, gençlerimize bu konuda kılavuzluk etmek için daha istekli olacağınıza canı gönülden inanıyorum. Ödül törenimize yalnızca bir kutlama gözüyle bakmayalım. Devamlılığını sağlayabildiğimiz, her yıl bir öncekinden daha fazla akademisyenimizin başarısına ortak olduğumuz, gençlerimizi bilim konusunda teşvik edebildiğimiz bir platform olmasını sağlayalım. Necmettin Erbakan University Academy Awards ödül törenlerinin gelenekselliğini koruyarak devam etmesi hepimizin görevidir. Başarı yıldızlarımız hep parlak olsun. Birlikte nice başarı öyküleri yazacağımıza inanıyor, Üniversitemizin başarılarına katkıda bulunan her birinize teşekkür ediyor, gelecekteki başarılarınızın devamını diliyorum” ifadelerini kullandı.



“Sorunların Çözümünde Başarılı Akademisyenlerimize Daha Çok Görev Düşüyor”
Konya’da olmaktan ve Üniversitemizde bulunmaktan memnuniyet duyduğunu belirterek konuşmasına başlayan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, “Önümüzdeki yıllarda Türkiye’de ve dünyada; çevresel, toplumsal, ekonomik, jeopolitik ve teknolojik boyutta güçlüklerin yaşanacağını öngörüyoruz. Bu başlıkları tek başlıkta topladığımız zaman, küresel iklim değişiklikleri, gıda arzı güvenliği ve sosyolojik, ekonomik anlamdaki güçlükler, bununla beraber göç ve teknolojik anlamdaki güçlükleri ele alabiliriz. Bu sorunlar eş zamanlı olarak düşünüldüğünde, yapı çok daha karmaşık hale geliyor ve çözüm de zorlaşıyor. Bu noktada birlikte çalışma kültürüne, özellikle akademi ve bilim camiasına ihtiyaç duyuluyor. Küresel ısınma konusu 2010'lardan sonra sürekli artışta. Gelecek senaryolar açısından değerlendirdiğimiz zaman, ne yazık ki iyi bir resim konuşmuyoruz. Dünyayla bir karşılaştırma söz konusu olursa, biraz daha şanssızız. 2050 için öngörülen rakama 2023'te ulaşmış durumdayız. Bu anlamda çözümü diğer ülkelerden daha önce bulmamız gerekiyor. Burada ödül alacak arkadaşlarımızın, bu zorlukların üstesinden gelmek gibi üzerlerine aldığı sorumluluk ve bir rol var. Ödül almak, önemli bir motivasyon kaynağı ama diğer taraftan da sorumlulukların artmasını beraberinde getiriyor” şeklinde konuştu.



TÜBİTAK’ın desteklediği, Üniversitemizde gerçekleştirilen proje sayıları göz önüne alındığında Üniversitemizin çok daha iyisini hak ettiğinin altını çizen Prof. Dr. Hasan Mandal, konuşmasına şöyle devam etti: “Bugün bilim insanı, genç bilim insanı, sanat insanı, sanat teşvik, proje performans ve patent kategorilerinde ödül alacak olan tüm akademisyenleri tebrik ediyorum. Ülkemizin gelişmesinde, sorunların çözümünde alacakları sorumluluk ve oynayacakları önemli rollerde kendilerine kolaylıklar diliyorum.”

Konuşmasının ardından Rektörümüz Prof. Dr. Cem Zorlu, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’a hediye takdiminde bulundu.



“Konya Gibi Kadim Bir Şehre Kıymetli Üniversiteler, Kıymetli Akademisyenler Yakışır”
Konya’yı her manada geliştirmeye çalıştıklarını ifade eden Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, “Nitelikli insan kaynağına ulaşmadan şehri geliştirmek mümkün değil. Onun için 130 bin öğrencisiyle üniversitelerimizin şehrimizin en önemli varlıkları. Onların gelişmesi adına da katkılarda bulunmaya ve destek olmaya devam edeceğiz. Özellikle akademisyenlerimizin önceden belirlenmiş kriterlere göre bir rekabet sonunda ödüllendirilmesinin çok kıymetli olduğunu düşünüyorum. Bugün ödül alacak tüm akademisyenlere tüm Konyalılar adına, bilime ve şehrimize yaptıkları katkılardan dolayı teşekkür ediyorum. Necmettin Erbakan Üniversitemiz ile Sosyal İnovasyon Ajansı adı altında bir çalışma yürütüyoruz. Alanında Türkiye’deki ilk ve tek örneklerinden… Burada sosyal konularla ilgili arkadaşlarımız ciddi çalışmalar yürütüyorlar. Yine Kapsül Teknoloji Platformumuzla da gençlerimize öncü ve önder olmaya gayret ediyoruz. İnşallah Konya’mız her anlamda gelişsin ve Türkiye’nin en güzel şehirlerinden biri olsun diye arzu ediyoruz. 200 yıl başkentlik yapmış, doğudan ve batıdan gelen bilim insanlarını bundan 800 yıl önce misafir etmiş, bilim ordusu ve medeniyet inşa etmiş bir şehre kıymetli üniversiteler ve kıymetli akademisyenler yakışır. Emeğinden dolayı tüm akademisyenlere teşekkür ediyor başarılarının devamını diliyorum” dedi.



“Bu Tür Organizasyonlar, Gençlerin Bilim Yolculuğunda Önemli Bir Motivasyon”
Güzel bir akşamda, güzel bir konuda, güzellikleri paylaşmaktan büyük bir memnuniyet duyduğunu söyleyerek konuşmasına başlayan Konya Valisi Vahdettin Özkan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ödül alan tüm akademisyenleri tebrik ediyorum. Necmettin Erbakan Üniversitemizin oluşturmuş olduğu bilgi edinme ikliminden şehir olarak istifade ediyoruz. Çocuklarımızı, bilim yolculuğunda nasıl motive ederiz, nasıl iştiyaklı hale getiririz konularını toplum olarak daha da önemsemeliyiz. Bu tür organizasyonların da buna vesile olacağını düşünüyorum. Bu konuda şehirdeki tüm aktörlerin dayanışması çok önemli. Üniversite, özel sektör, kamu kurum ve kuruluşlarının burada duyarlı olması ve faaliyetler gerçekleştirmesi ehemmiyet arz ediyor. Böyle bir programı gerçekleştirdikleri için Necmettin Erbakan Üniversitesini ve başarılarından dolayı akademisyenlerimizi tebrik ediyor, başarının daim olmasını temenni ediyorum.”

Protokol konuşmalarının ardından Web of Science kıdemli müşteri başarı danışmanı Derya Soğuksu, Üniversitemizin bilimsel yayın performansına ilişkin temel göstergeleri ve trendi ile ilgili sunumunu gerçekleştirdi.

Program, sunumun ardından ödül törenine geçilmesiyle devam etti.



NEVA Teşvik Ödülü kapsamında, Q1 dergilerde ilk yazar olarak en yüksek etki değerine sahip yayın yapan, Yılın En Etkili Bilim İnsanı olan Doç. Dr. Mehmet Yavuz’a ödülünü Konya Valisi Vahdettin Özkan takdim etti.

NEVA Teşvik Ödülü’nü kazanan Doç. Dr. Yavuz’a, plaketin yanında Necmettin Erbakan Üniversitesi Geliştirme Vakfı NEVA’nın katkıları ile Gremse altın ödülü verildi.



NEÜ’nün Yıldızları kategorisi, Sağlık Bilimleri alanında etki değeri en yüksek bilim insanları listesinde; Prof. Dr. Zerrin Defne Dündar, Doç. Dr. Özge Metin Akcan, Prof. Dr. Sevgi Keleş yer aldı.

NEÜ’nün Yıldızları kategorisi, Sağlık Bilimleri alanındaki bilim insanlarına ödüllerini Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay takdim etti.



NEÜ’nün Yıldızları kategorisi, Fen ve Mühendislik Bilimleri alanında etki değeri en yüksek bilim insanları listesinde; Doç. Dr. Melek Erdoğdu, Prof. Dr. Hasan Hüsnü Korkmaz, Dr. Öğr. Üyesi Nebi Özdöner yer aldı.

NEÜ’nün Yıldızları kategorisi, Fen ve Mühendislik Bilimleri alanındaki bilim insanlarına ödüllerini Konya Cumhuriyet Başsavcısı Halil İnal takdim etti.



NEÜ’nün Yıldızları kategorisi, Sosyal Bilimler alanında etki değeri en yüksek bilim insanları listesinde ise; Doç. Dr. Ayşe Yavuz, Doç. Dr. Abdulkadir Haktanır, Doç. Dr. Tolga Seki yer aldı.

NEÜ’nün Yıldızları kategorisi, Sosyal Bilimler alanındaki bilim insanlarına ödüllerini TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal takdim etti.



NEÜ’nün Genç Yıldızları kategorisinde, Fen ve Mühendislik Bilimleri alanında etki değeri en yüksek genç bilim insanları; Arş. Gör. Ömer Faruk Atiz ve Öğr. Gör. Dr. Zehra Yücel oldu.

NEÜ’nün Genç Yıldızları kategorisinde ödül alan akademisyenlere plaketlerini Rektörümüz Prof. Dr. Cem Zorlu takdim etti.



Sanat İnsanı Ödülü kategorisinde ise; Prof. Dr. Mehmet Gönül, Prof. Dr. Mustafa Küçüköner, Doç. Dr. Yavuz Selim Kaleli’ye ödüllerini Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bahadır Feyzioğlu takdim etti.



Sanat Teşvik Ödülü’nü kazanan; Öğr. Gör. Ufuk Akın İnce ve Arş. Gör. Cafer Sami Erdoğan ödüllerini Üniversitemiz Rektör Yardımcsı Hidayet Oğuz’dan aldı.



Proje Performans Ödülü kategorisinde, Fen ve Mühendislik Bilimleri alanında; Doç. Dr. Serdal Kaya, Doç. Dr. Seçkin Akın ve Doç. Dr. Yusuf Çakmak ödüle layık görüldü.

Fen ve Mühendislik Bilimleri alanında Proje Performans Ödülü’nü kazanan akademisyenlere ödüllerini Üniversitemiz Rektör Danışmanı Prof. Dr. Ali Kahraman takdim etti.



Proje Performans Ödülü kategorisinde, Sosyal Bilimler alanında; Doç. Dr. Kevser Çınar, Doç. Dr. Hatice Yıldız Durak ödüle layık görüldü.

Sosyal Bilimler alanında Proje Performans Ödülü’nü almaya hak kazanan akademisyenlere ödüllerini Üniversitemiz Rektör Danışmanı Prof. Dr. Ercan Candan takdim etti.



Patent Ödülü kategorisinde listeye dahil olan Öğr. Gör. Dr. Nihat Çankaya, Doç. Dr. Tuba Bahtlı, Doç. Dr. Eda Güneş’e ödüllerini Üniversitemiz Rektör Danışmanı Prof. Dr. Muzaffer Çakar takdim etti.

Alanlarında başarılı olan akademisyenlere ödül ve plaketlerinin verilmesinin ardından protokol üyeleri, üniversite yönetimi ve akademisyenlerin yer aldığı hatıra fotoğrafının çekilmesiyle program sona erdi.