Press and Public Relations Counsel
24.07.2024

Rektörümüz Prof. Dr. Cem Zorlu: “Necmettin Erbakan Üniversitesi Ülkemizde ve Dünyada İddialı Üniversiteler Arasına Girecek”


‘Soru ve Cevaplarla NEÜ Online Tanıtım Günleri’ canlı yayınında konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Cem Zorlu, “2018’den bu yana gecemizi gündüzümüze katarak çalışıyoruz ve sürekli zirveye doğru tırmanıyoruz. Necmettin Erbakan Üniversitesi ülkemizde ve dünyada iddialı üniversiteler arasına girecek” dedi.
 
Üniversitemiz, aday öğrencileri doğru ve hızlı şekilde birinci ağızdan bilgilendirmek amacıyla hayata geçirdiği 3 gün sürecek ‘Soru ve Cevaplarla NEÜ Online Tanıtım Günleri’ canlı yayınının ilk programını gerçekleştirdi. Moderatörlüğünü Doç. Dr. İbrahim Çetin’in üstlendiği, öğrencilerin merak ettiği soruların cevaplandığı canlı yayının ilk gününde Rektörümüz Prof. Dr. Cem Zorlu, Üniversitemiz Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Birekul ve Prof. Dr. Hidayet Oğuz, Üniversitemizin öğrencilere sunduğu imkanlar, fiziki ve akademik olanaklar hakkında açıklamalarda bulundu.

Üniversitemizin tarihi, kuruluşu, fiziki ve akademik donanımı hakkında bilgiler vererek konuşmasına başlayan Rektörümüz Prof. Dr. Cem Zorlu, “2010 yılında Konya Üniversitesi adı ile kurulan Necmettin Erbakan Üniversitesi, 2012 yılında Necmettin Erbakan Üniversitesi adını almıştır. 2010 yılında kurulan genç bir üniversite olmamıza rağmen köklü fakültelere sahip bir üniversiteyiz. İlahiyat ve Eğitim Fakültelerimiz 62 yıllık bir geçmişe sahip. Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi de Konya’nın ilk tıp fakültesi. Geleneği oturmuş ve devam eden Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi de 42 yaşında.  Gelenekleri olan köklü 3 fakülteye, genç ve dinamik kendisini de ispat etmek için her türlü gayreti gösteren 17 fakülteye sahibiz.  5 kampüsümüz var. Ana kampüsümüz Köyceğiz Kampüsü. Köyceğiz Kampüsümüzde Mühendislik, Havacılık ve Uzay Bilimleri, Güzel Sanatlar ve Mimarlık, Sosyal ve Beşeri Bilimler, Siyasal Bilgiler, Turizm, Uygulamalı Bilimler ve Hukuk Fakültelerimiz bulunuyor. 2. büyük kampüsümüz ise Ahmet Keleşoğlu Kampüsü. Bu kampüsümüzde ise iki tane köklü, geleneği oturmuş, Türkiye’de tanınan ve ilk sıralarda yer alan İlahiyat ve Eğitim Fakültemiz ile Fen Fakültemiz var. Sağlık Kampüsümüzde de Hemşirelik, Tıp, Diş Hekimliği ve Nezahat Keleşoğlu Sağlık Bilimleri Fakültelerimiz bulunuyor. Konya merkezdeki kampüslerimizin yanı sıra Seydişehir ve Ereğli’de de kampüslerimiz var. Ereğli’de Ziraat, Veterinerlik ve Eğitim Fakülteleri, Seydişehir’de ise Kamil Akkanat Sağlık Bilimleri ve Ahmet Cengiz Mühendislik Fakültelerimiz yer alıyor. Ulaşım konusunda sorunu olmayan ve Konya’nın en seçkin semtinde yer alan bir üniversiteyiz. Gelişmeye açık bir üniversiteyiz. Bir yandan gelişiyoruz. 2018 yılında göreve atanmamın üzerinde 5.5 yıl geçti. Bu süreç içerisinde fiziki, akademik ve öğrenci anlamında oldukça iyi bir noktaya gelen bir üniversiteyiz. Şu an 40 bin öğrencimiz, 2 bin 500’ün üzerinde akademisyenimiz var. Yabancı öğrenci konusunu da çok önemsiyoruz. Göreve geldiğimizde 800 kadar olan öğrenci sayımızı da 2 bine ulaştırdık” dedi.
 


Üniversitemizde Barınma, Ulaşım, Beslenme, Sağlık ve Güvenlik
Canlı yayında barınma, ulaşım, beslenme, sağlık ve güvenlik konularında gelen soruları cevaplayan Prof. Dr. Cem Zorlu, “Barınma ve ulaşım problemi olmayan bir üniversiteyiz. Öğrencilerimizi en fazla etkileyen noktalar bunlar. Üniversitemizin her bir noktasına ve şehir merkezine çok rahatlıkla ulaşılabiliyor. Köyceğiz Kampüsümüzde bin 560’ar kişilik kız ve erkek yurdumuz geçen yıl itibarıyla hizmete girdi. Yeni yurtlar da yapılacak. Evlerde kalmak isteyen öğrencilerimiz için de Meram’da bol miktarda apart var. Ayrıca özel yurtlar da bulunuyor. Şehir olarak Konya’ya da ulaşım çok kolay. Anadolu’nun merkezinde yer alan Konya, şehirlerarası ulaşımda hızlı, rahat ve ekonomik imkânlara sahiptir. Eskişehir, Ankara ve İstanbul'la arasında gerçekleşen Yüksek Hızlı Tren seferleri size güvenlikli bir yolculuk ve zaman tasarrufu sağlar. Ülkemizin ve dünyanın pek çok merkezine uçak seferleri düzenleyen havaalanının yanı sıra tüm şehirlere ve Konya’nın bütün ilçelerine otobüsle kolaylıkla erişebilirsiniz. Göreve geldiğim dönemde 3 çeşit olan yemeği 4’e çıkardık. Yemediğim yemeği öğrencime ve personelime yedirmem. Her gün mutlaka pişirilen yemek bana da gelir ve tadına bakarım. Gelecek yıl öğrencilerimiz 30 lira vererek 4 çeşit yemeği yeme imkanına sahip olacaklar. Yemek konusunda öğrencilerimiz hiçbir sorun yaşamazlar. Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültemizin bin 500 yataklı bir hastanesi var. Öğrencilerimiz sağlık ihtiyaçlarını hastanemizden karşılayabilirler. Konya güvenli bir şehir. Üniversitenin güvenliğinden önce, şehrin güvenli olması gerekir. Konya, Türkiye’nin en güvenli şehirlerinden birisi. Üniversitemizde de bu güvenliği daha da artırmak amacıyla turnikeler bulunuyor. Neredeyse kartsız hiçbir yere giriş çıkış mümkün değil. Güvenlik görevlilerimiz bu konuda çok hassas. Kampüslerimiz güvenlik kameraları ile 7/24 kontrol altında tutuluyor. Hamdolsun bu zamana kadar huzur içerisinde eğitim-öğretim hayatı geçirdik. Bundan sonra da aynı şekilde devam edeceğimizi düşünüyorum” diye konuştu.

‘Sanayiden Uzak Mühendis Yetişiyor’ Algısını Yıkmaya Devam Ediyoruz
Üniversitemiz Mühendislik Fakültesinin staj imkanları hakkında bilgi veren Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hidayet Oğuz ise, “Sanayiden uzak bir mühendis yetişiyor algısını Necmettin Erbakan Üniversitesi olarak yıkmaya devam ediyoruz. Tıp fakültelerinde uygulanan intörn uygulamasını NEÜ Mühendislik Fakültesinde uyguluyoruz. Son seneye gelmiş başarılı öğrencileri intörn mühendis olarak firmalarla eşleştiriyoruz. Son sınıf öğrencilerimiz bir yıl boyunca fakültelerine gelmeden sanayide birebir firmanın bir mühendisiymiş gibi çalışıyor, iş ortamını görüyor, tecrübe ediniyor. Öğrencilerimizin sigortası üniversitemiz tarafından karşılanıyor. Firmalar tarafından da belirli bir miktar maaş ödeniyor. Yaptığımız araştırmalara göre de firmalarda intörn mühendis olarak çalışan öğrencilerimizin yüzde 70’i aynı firmada istihdam ediliyor. Geri kalan yüzde 30 dilimdeki öğrencilerimiz de tecrübe kazanmış olarak diğer firmalara transfer ediliyor. İl sınırı koymuyoruz. Öğrenci isterse kendi memleketinde de intörn mühendislik yapabiliyor. Yeter ki eşleştirme doğru bir firmayla olsun. Bu şekilde de öğrencilerimiz tecrübe kazanarak hayata daha kısa sürede hazırlanmış oluyorlar. Sadece Mühendislik Fakültelerimizde değil, meslek yüksekokullarında da uygulanıyor” dedi.
 
Organize Sanayi Bölgesinin İçerisinde Meslek Yüksekokulu
Türkiye’de sayılı olan Üniversitemiz Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu hakkında da açıklamalarda bulunan Rektörümüz Prof. Dr. Cem Zorlu, “Meslek Yüksekokulumuzun binası bizzat OSB’nin içerisinde. CNC Operatörlüğü, Döküm, Kaynak ve Otomasyon olarak 4 bölümümüz, 146 öğrencimiz var. Birinci dönem 1, ikinci dönem 2, üçüncü dönem 3, dördüncü dönem ise 4 gün sanayinin içerisinde öğrencilerimiz yetişiyor ve büyük bir çoğunluğu da mezun olunca hemen işe başlıyor.  Hatta NEÜ Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Teknik Bilimler Meslek Yüksekokuluna gelen öğrencilerimizin puanları lisans bölümlerinin bazılarından daha yüksek” şeklinde konuştu.
 


Akreditasyon Öğrencileri Mezun Olduklarında Yurt İçi Veya Yurt Dışında Bir Adım Öne Geçiriyor
Akredite konusunda bilgiler veren Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Birekul ise, “Akreditasyon, verilen eğitimin ölçülebilir hale getirilmesidir. Yükseköğretim Kurulunun belirlediği akreditasyon kuruluşları var. Bu kuruluşlar bölüm veya fakültenin eğitim niteliğini, ölçme değerlendirme tekniklerini, öğrencinin kazanımlarını değerlendiriyorlar ve olumlu bir sonuç çıkarsa akredite onayı veriyorlar. Akreditasyon, öğrencilerimizi mezun olduklarında yurt içi veya yurt dışında bir adım öne geçiren bir durum. Özellikle yurt dışında, yüksek lisans ve doktora başvurularında akredite bir fakülte veya bölümden mezun olmaları çok ciddi bir avantaj sağlıyor. Bu nedenle tüm fakülte ve bölümlerimizde akreditasyon ile ilgili hızlı bir çalışmayı Rektörlük nezdinde denetleyen bir sistem içerisinde kurgulamaya çalışıyoruz. Bu bir süreç. Hemen başvurduğunuzda kabul edileceğiniz bir durum değil. Bunun içerisinde fiziki düzenlemeler dahi var. Çok fazla ve detaylı parametreler bulunuyor” ifadelerini kullandı.
 
Birkaç Yıl İçerisinde Fakültelerimizin ve Bölümlerimizin Büyük Bir Kısmı Akredite Olmuş Olacak
Öğrencilerin tercih yaparken akredite konusuna çok önem verdiğini aktaran Prof. Dr. Cem Zorlu, “Şuan Üniversitemiz Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, Fen Bilgisi Öğretmenliği, İlköğretim Matematik Öğretmenliği, Matematik Öğretmenliği, Özel Eğitim Öğretmenliği ve Sınıf Öğretmenliği lisans programları ile Üniversitemiz Hemşirelik Fakültemiz ve Tıp Fakültemiz akredite oldu. Diş Hekimliği Fakültemiz de akredite olmak için büyük bir gayret içerisinde. Büyük ihtimal birkaç yıl içerisinde fakültelerimizin ve bölümlerimizin büyük bir kısmı akredite olmuş olacak. Ben akreditasyonu çok önemsiyorum” şeklinde konuştu.
 
‘Öğrenim’ Kategorisinde Türkiye’de Bir Numarayız.
Tercih edilen üniversitenin eğitim-öğretim kalitesinin çok önemli olduğunu aktaran Prof. Dr. Cem Zorlu, “Dünyada uzun zamandır bulunan, ülkemizde de değeri yeni yeni anlaşılan bir durum olan ranking (sıralama) listelerinde eskiden Türkiye’den ilk 500, ilk 1000’lerde bir üniversitemizin bulunmasını hayal dahi edemezdik. 2018’de göreve geldiğimizde bu sıralamaların hiçbirine giremiyorduk. Şuan dünyanın en itibarlı sıralama kuruluşu olan Times Higher Education (THE) sıralamalarında 2 kategori var. Biri dünya genelindeki üniversitelerin sıralamaları, diğeri ise dünya üniversiteleri arasındaki genç üniversitelerin sıralamaları... Geçen yıl dünya üniversiteleri sıralamalarında 800-1000 bandındaydık. Bu yılın sonuçları daha açıklanmadı. Onun için bir şey söylemek daha erken. Genç üniversitelerin sıralamaları ise haziran ayında açıklandı. Necmettin Erbakan Üniversitesi olarak hamdolsun bir gurur tablosu ile karşı karşıyayız. Sürekli zirveye doğru tırmanıyoruz. Türkiye’de yer alan üniversitelerin yüzde 80-90’ı genç üniversite sıralaması kapsamının içerisinde yer alıyor. Ülkemizde yer alan 80 üniversite bu sıralamaya müracaat etmiş, 58’i kabul edilmiş. 58 üniversitenin 17’si vakıf, 41’i devlet üniversitesi.  Dünyada ise 673 üniversitenin müracaatı kabul edilmiş. Necmettin Erbakan Üniversitesi olarak THE Genç Üniversiteler Sıralaması’nda 300-350 bandındayız. Türkiye’de genel sıralamada 8’inci, devlet üniversiteleri sıralamasında ise ikinci sıradayız. Öğrencilerin ve akademisyenlerin yakinen takip ettiği ve THE Sıralamalarının en önemli kategorisi olan ‘Öğrenim’ kategorisinde ise Türkiye’de bir numarayız. Dünyada ise 43’üncü sıradayız. Kaliteli ve sürekli üreten bir ekiple çalışıyoruz. Ders içeriklerimiz, hocaları takibimiz, üniversite yöneticilerinin bu konudaki hassasiyeti, ilave ödevler gibi öğrencilerimizin yetişmesi konusunda biz 2 bin 500 akademisyen ve yönetim olarak el birliği içerisinde hareket ediyoruz. Öğrenci ilişkilerimiz çok iyi. Öğrencilerimiz bana her platformdan ulaşabilirler. Türkiye’de sosyal medyasını takip eden ve cevaplar veren nadir rektörlerden birisiyim. Bizzat kendim cevaplar veriyorum. Öğrencilerimiz sosyal medya haricinde üniversitemiz web ana sayfasında bulunan ‘Rektöre Yaz’ kısmından bana ulaşma imkanına sahipler. Bütün problemlerini benimle paylaşabilen bir öğrenci ağı var. Öğrencilerimiz problemini çözme konusunda hiç kimseyi bulamasa rektörünü bulur” ifadelerini kullandı.



Gecemizi Gündüzümüze Katarak Çalışıyoruz
“Necmettin Erbakan Üniversitesi ülkemizde ve dünyada iddialı üniversiteler arasına girecektir” diyerek sözlerine devam eden Rektörümüz Prof. Dr. Cem Zorlu, “Öğrencilerimiz her yerde rahatlıkla, gururla, onurla ve şerefle ‘Ben Necmettin Erbakan Üniversitesi’ mezunuyum diyebilecek. 2018’den bu yana gecemizi gündüzümüze katarak çalışıyoruz ve sürekli yukarılara tırmanıyoruz. Konya hem yerel yönetimleri itibariyle hem de akademisyeni cezbetme açısından da müsait. Üniversitemiz atama kriterleri açısından Türkiye’deki en sert, en kaliteli ve en fazla puan isteyen ilk 5 üniversite arasına girer. Şartları ağırlaştırdığımız dönemde akademisyen bulmakta zorlanacağımız düşüncelerine sahip olan arkadaşlarımız vardı. Şuan bize gelmek isteyen çok sayıda akademisyen var. Akademik çalışma ve barış ortamını sağlarsanız akademisyen de size gelmek ister” diye konuştu.

Üniversitemizde Gelenekler Başlatmak İstiyoruz
Üniversitemizde gelenekler başlatmak ve devam ettirmek istediklerini ifade eden Rektörümüz Prof. Dr. Cem Zorlu şu şekilde konuştu:  “Görevde geldiğimiz ilk günden bu yana üniversitemizde her zaman gelenekler başlatmak istedik. Bir kurumun tam anlamı ile kurum olabilmesi için geleneklerinin oluşması gerekir. Bugün bu gelenekleri biz başlatırız, bizden sonrakiler de yüzlerce yıl devam ettirir. Önemli olan gelenekleri başlatabilmek. Gelenekleri başlatabilmeniz için de finans kaynaklarına ihtiyacınız vardır.  Bu nedenle Necmettin Erbakan Üniversitesi Geliştirme Vakfı’nı (NEVA) kurduk. Başarı endeksli bir çalışma yürütüyoruz. İhtiyaç bursu bir şekilde bulunabiliyor ama başarı bursunu bulmak bir hayli güç. Biz başarıyı ödüllendirmek istedik. Çünkü bizi yukarılara taşıyacak olan başarılılar arasındaki yarıştır. Başarılı öğrencilere ciddi burslar veriyoruz. Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda ilk 20, 100, 500, 1000’e girip üniversitemizi tercih eden öğrencilerimize yüksek rakamlarda burs vermeye devam edeceğiz. Ayrıca akademisyenlerimizi teşvik ve takdir etmek amacıyla NEVA'nın ana sponsorluğunda Necmettin Erbakan ‘Üniversitesi Akademi Ödülleri’ programının dördüncüsünü bu yıl gerçekleştirdik. Her yıl sıralamalarda üniversite olarak eksik olduğumuz noktaları belirleyerek, Necmettin Erbakan Üniversitesi Akademi Ödülleri’nde kriterleri değiştiriyoruz. O kriterlerde başarılı çalışmalar gerçekleştiren akademisyenlerimize ödüller veriyoruz. Bir üniversitenin marka değeri kaliteli akademisyen ile ortaya çıkar. Uluslararası arenada tanınan akademisyen üniversitenizde bulunmaya başladığı andan itibaren üniversitenin marka değeri yükseliyor. Öğrencilerin diplomalarının da marka üniversiteden mezun olmanın verdiği avantajla gerçek hayatta bir karşılığı oluyor. Biz bunu sağlamaya çalışıyoruz. Bir taraftan başarılı akademisyenleri üniversitemize dahil etmek, bir taraftan da mevcut başarılı akademisyenlerimizi daha da teşvik ederek daha fazla üretmesini sağlamak amacıyla Necmettin Erbakan Üniversitesi Akademi Ödülleri’ni yapıyoruz. Akademisyenlerimiz arasında müthiş bir yarış var.”
 
Öğrencilerimizin Sosyal Etkinliklerini ve Sosyal Özgüvenlerini Artırıcı Çok Sayıda Faaliyet Yapıyoruz
Üniversitemizde 220 kadar öğrenci topluluğunun bulunduğunu söyleyen Rektör Zorlu, “Bu bir üniversite için büyük rakam. Öğrenci toplulukları herhangi bir faaliyet göstermezse kapatılıyor. Topluluklarımız çok hareketli. Her yıl UNI101FEST ile bütün toplulukların kendisini tanıtma ve yeni gelen öğrencilerden üye bulma konusunda müthiş yarış içerisinde olduğu bir festival yapıyoruz. Eğitim-öğretim bir bütündür. Öğrencilerimizin sosyal etkinliklerini ve sosyal özgüvenlerini artırıcı çok sayıda faaliyet yapıyoruz. Kar yağışının yoğun yaşandığı dönemlerde Kayak Festivali, her yıl düzenli olarak Şivlilik ve Hoş Geldin Pilavı Festivali etkinliklerimiz var” ifadelerini kullandı.
 
Soru ve Cevaplarla NEÜ Online Tanıtım Günleri’nin ilk canlı yayını Rektörümüz Prof. Dr. Cem Zorlu, Üniversitemiz Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Birekul ve Prof. Dr. Hidayet Oğuz’un aday öğrencilere yönelik mesajları ile sona erdi.
 
Üniversitemizi tercih edecek olan öğrencileri dört gözle beklediklerini ifade eden Prof. Dr. Hidayet Oğuz, “Elimizden gelen bütün gayreti göstererek öğrencilerimizin iyi yetişmeleri için her şeyi seferber edeceğimizden emin olsunlar” dedi.
 
Üniversitemizin köklü ve dinamik bir üniversite olduğunu aktaran Prof. Dr. Mehmet Birekul ise, “Dolayısıyla üniversitemizi tercih eden her öğrencimizi de bu kültürle karşılıyoruz. Tercih sürecinin tüm gençler için hayırlı olmasını temenni ediyorum. Üniversitemizi tercih edecek öğrencilerimizi de dört gözle bekliyoruz” diye konuştu.
 
Öğrencilere tercihlerini isabetli yapmaları temennisinde bulunan Rektörümüz Prof. Dr. Cem Zorlu da, “Mesleği icra ederken keyif alacağınız, mutlu olacağınız meslekleri seçmenizi tavsiye ediyorum. Gençlerimizin mutlu olacağı ve keyif alacağı şehirlerdeki üniversiteleri seçmelerini isterim” ifadelerini kullandı.