R.A.C. of Science and Technology (BİTAM)

TÜBİTAK-BİDEB/2237-B Programı “Sağlık Bilimleri Alanları” Araştırma Projeleri Hazırlama Eğitimi

TÜBİTAK 2237-B Proje Eğitimi Etkinliklerini Destekleme Programı kapsamında “Sağlık Bilimleri Alanında Uygulamalı TÜBİTAK Araştırma Proje Önerisi Hazırlama Eğitimi: Konya 2019” başlıklı etkinlik ücretsiz olarak 4-6 Ekim 2019 tarihlerinde Konya’da gerçekleştirilecektir.

 

ETKİNLİK HAKKINDA

Etkinliğin Amacı

Etkinlik kapsamında; sağlık bilimleri alanında çalışan ve eğitim gören genç bilim insanı ve araştırmacıların özellikle TÜBİTAK araştırma proje programları hakkında farkındalığın oluşturulması, teşvik edilmesi ve etkili proje yazımı konularında akademik katkı sağlanması hedeflenmiştir.

Proje hazırlama sürecinde kriterlerin yeterince karşılanmaması ve yapılan küçük teknik yanlışlıklardan dolayı destek alınamamakta ve motivasyon kaybı yaşanmaktadır. Bu durum, araştırmacıların kurum dışı proje destek programları konusunda yeterince farkındalığın oluşmasında bir engel olarak karşımıza çıkmaktadır.

TÜBİTAK proje destekleri ve kriterleri ulusal ve uluslararası diğer destek programlarının da temelini oluşturmaktadır. Dolayısıyla, proje yazma ve yürütme kültürünün gelişmesine büyük katkı sağlamaktadır. Proje önerisi hazırlama sürecinde özgün değer, yaygın etki, yöntem ve yapılabilirlik kriterleri ile sistematik ve etkin proje yazımı becerisinin geliştirilmesi bu etkinlik programının amaçları arasında yer almaktadır.

Etkinlik kapsamında kursiyerlerin bireysel ve/veya ekip çalışması ile uygulamalı olarak pilot bir proje önerisi hazırlamaları istenecektir. Proje hazırlama, değerlendirme ve yürütme süreçlerinde deneyimli danışman öğretim üyeleri tarafından proje öneri taslaklarının değerlendirilmesi ve iyileştirilmesi konularında destek verilecektir.

Etkinliğin Kapsamı

Etkinlik kapsamında, ARDEB programlarının (1001, 1002, 1003, 1007, 3501 vs) tanıtımı yapılacaktır. 1001 önerisi örneğinde proje yazım süreci detaylı olarak açıklanacaktır. Başlık seçimi, özet yazımı, amaç, özgün değer, konu-kapsam-literatür yazımı, sistematik yöntem tasarımı ve sunumu, B-planı, yaygın etki, bütçe hazırlama konularında teknik bilgi, dikkat edilmesi gereken noktalar, etik ve TÜBİTAK usul ve yönetmeliklerine uygunluğu hakkında bilgiler verilecektir.

Etkinlik kapsamında, uygulamalı olarak adayların bireysel veya gruplar halinde taslak bir proje önerisi hazırlamaları istenecektir. Proje önerilerinin hazırlanmasında danışman öğretim üyeleri katkıda bulunacak ve potansiyel aksaklıklar katılımcılar ile paylaşılacaktır. Bu sayede, proje önerisi hazırlık sürecinde bulunan adayların proje önerilerinin ön değerlendirilmesi gerçekleştirilmiş olacak ve sürecin en kısa sürede tamamlanması konusunda katkı ve motivasyon sağlanacaktır.

TÜBİTAK proje değerlendirme süreci hakkında da bilgi verilecektir. Bu sayede adayların, değerlendirme kriterleri ve dikkat edilmesi gereken konular hakkında bilgi sahibi olmaları sağlanacaktır. Dolayısıyla, adayların proje önerilerini değerlendirme sürecine uygun bir biçimde hazırlamaları konusunda farkındalık oluşturulacaktır. Ayrıca, henüz panelist tecrübesi olmayan öğretim elamanlarının konu hakkında bilgi sahibi olmalarına imkân sağlanacaktır. Etkinlik sonunda bir panel simülasyonu gerçekleştirilecek, hazırlanan bazı projeler bu panelde temsili olarak değerlendirilecektir.

Başvuru ve Katılımcı Seçim Kriterleri

Katılımcılar TÜBİTAK tarafından öngörülen yükümlülükleri kabul ederler. Katılımcıların etkinliğe kişisel bilgisayarları ve proje fikirleriyle katılmaları beklenmektedir. Katılımcıların;

  • ►Herhangi bir kurumda çalışan öğretim üyesi, doktora veya tıpta/diş hekimliğinde uzmanlık derecesine sahip araştırmacı, tez aşamasında doktora veya uzmanlık öğrencisi olması,
  • ►Herhangi bir TÜBİTAK araştırma projesi yürütmüyor/yürütmemiş olması,
  • ►Etkinliğe bir proje önerisiyle katılıyor olması,
  • ►Tercihen TÜBİTAK araştırma projesi önerisi olumsuz sonuçlanmış olması (zorunlu değildir),
  • ►Daha önce 2237 programı kapsamında herhangi bir proje eğitimi etkinliğine katılmamış olması,
  • ►Katılımcıların TÜBİTAK-Araştırmacı Bilgi Sistemi (ARBİS) Veri Tabanına kayıtlı olması,
  • ►İntihalden ceza almamış olması beklenmektedir.
  • ►Katılımcıların tercihen kurum, disiplin, vb. olarak dengeli dağılımlı seçimine dikkat edilecektir.

Etkinlik Yeri

  • ►N.E.Ü. Tıp Fakültesi, Morfoloji Binası Toplantı Salonu, 42080, Meram, KONYA

Etkinlik Destek Durumu

Hedef kitle olarak programa katılması planlanan 30 araştırmacının kırtasiye ve iaşe ücretleri, şehir dışından katılan kursiyerlerin ulaşım, konaklama ve iaşe bedelleri ilgili destek programı tarafından tanımlanan yönetmelik ve usuller kapsamında TÜBİTAK tarafından onaylandıktan sonra karşılanacaktır. Konaklama ve şehir içi ulaşım organizasyonlarının katılımcılar tarafından sağlanması beklenmektedir.

Etkinlik Programı

Önemli Tarihler

  • Son Başvuru Tarihi: 21 Eylül 2019
  • Başvuruların Değerlendirilip İlan Edilmesi: 23 Eylül 2019
  • Etkinlik Tarihi: 4-6 Ekim 2019

 

BAŞVURU

Adayların aşağıdaki başvuru formunu doldurup özgeçmişleri ile birlikte [email protected] adresine iletmeleri gerekmektedir. Başvurusu kabul edilen adaylara kabul bilgisi e-posta ile gönderilecektir.

Detaylı bilgi için Prof.Dr. Ercan KURAR ile e-posta ([email protected]) veya telefon (+332 223-7976, +542 557-1366) yoluyla iletişime geçebilirsiniz.

 

KURUL ÜYELERİ

Koordinatör

Prof.Dr. Ercan KURAR

(Necmettin Erbakan Üniversitesi)

Eğitmenler

Prof.Dr. Bayram YILMAZ

(Yeditepe Üniversitesi)

Prof.Dr. Ahmet AYAR

(Karadeniz Teknik Üniversitesi)

Prof.Dr. Nurettin AYDOĞDU

(Trakya Üniversitesi)

Prof.Dr. Mete ÖZCAN

(Fırat Üniversitesi)

Prof.Dr. Sinan CANPOLAT

(Fırat Üniversitesi)

Prof.Dr. Selim KUTLU

(Necmettin Erbakan Üniversitesi)

Prof.Dr. Ercan KURAR

(Necmettin Erbakan Üniversitesi)