Dental Services

Hakkımızda

Yüksekokulumuzda Dişçilik Hizmetleri Bölümü’ne bağlı “Diş Protez Teknolojisi Programı” ile “Ağız ve Diş Sağlığı Programı” bulunmaktadır.
 
Ülkemizde ağız ve diş sağlığı ile ilgili hastalık problemleri giderek artarken, toplumun ağız ve diş sağlığına verdiğine önem ve farkındalık düzeyi de artmaktadır. Bu sebeple, diş çürükleri, diş eti hastalıkları ve diş kayıpları gibi problemlerin önlenmesi, erken tanı ve tedaviye yönelik ağız ve diş sağlığı hizmetleri hızla gelişmekte, kamu ve özel sektörde hissedilen diş hekimi ihtiyacı da giderek artmaktadır. Buna bağlık olarak artan diş hekimi sayısı ile dişçilik hizmetlerinde yeterli teknik bilgi, donanım ve beceriyle yetişmiş “Ağız ve Diş Sağlığı Teknikeri’ne olan gereksinim de artmaktadır. Bunun yanında, ağız ve diş sağlığı hizmetleri kapsamında hastalara uygulanan sabit protezler, hareketli protezler, implantüstü protezler, ortodontik apareyler, interoklüzal apareyler, çene ve yüz protezi gibi tedavilerin etkin bir şekilde yapılabilmesi için “Diş Protez Teknikeri”ne ihtiyaç vardır. Dolayısıyla, diş hekimleri ile orgazine bir şekilde görev yapan diş protez teknikerleri ve ağız diş sağlığı teknikerleri dişçilik hizmetlerinin başarıyla sunulmasında tamamlayıcı bir rol üstlenmektedir. Dişçilik Hizmetleri Bölümümüz, gerek teorik ve gerekse uygulama alanındaki nitelikli akademik kadrosu, ileri düzeyde teknik imkanlar ve laboratuvar ortamları ile seçkin “Ağız ve Diş Sağlığı Teknikeri” ve “Diş Protez Teknikeri” yetiştirilmesini amaçlamaktadır.
 
Yüksekokulumuz Dişcilik Hizmetleri Bölümü'nde öğrenci kabulu yapılan Ağız ve Diş Sağlığı programın eğitim süresi 2 (iki) yıldır. Bu programı başarı ile tamamlayan öğrencilere önlisans diplaması verilir ve mezunlar “Ağız ve Diş Sağlığı Teknikeri” ünvanı kazanırlar.

Programın amacı, diş hekimine tanı, tedavi, poliklinik, klinik hizmetlerinin yürütülmesi ile düzen ve işleyişinin sağlanmasına yönelik her durumda yardımcı olmak üzere, hem kamu sektöründe hem de özel sektörde sağlık alanında ihtiyaç duyulan nitelikli ara elemanları yetiştirmektir.

Ağız ve diş sağlığı teknikerinin çalışma alanı ile ilgili resmi görev, yetki ve sorumlulukları şunlardır;
a) Diş ünitelerini muayene ve diğer işlemlere hazır hale getirir, kullanılan malzemelerin ön yıkamasını, yüzey dezenfeksiyonunu ve sterilizasyonunu yapar.
b) Hasta muayenesinde hekime yardımcı olur.
c) Hekimin uygulayacağı tedavi şekline göre gerekli malzemeleri temin eder, hazırlar, tedavi işlemleri esnasında tedaviyi yürüten hekime yardım eder.
ç) Klinikteki tedavi ve sarf malzemelerinin tedarik ve kontrolünde görev alır.
d) Koruyucu diş hekimliği uygulamalarında diş hekimine yardımcı olur.
 
Öğrencilerin mezun olması ve önlisans diploması alabilmesi için gerekli not ortalaması şartı ile her yarıyılda 30 AKTS kredisi almak üzere toplam 120 krediyi tamamlamaları gerekmektedir.  Birinci ve ikinci yarıyılda alana özgü teorik dersleri alan öğrenciler, üçüncü ve dördüncü yarıyılın tamamını üniversitemiz Diş Hekimliği Fakültesi bünyesinde uygulama yaparak geçirmektedir.

Programa, Yükseköğretim Kurulu ÖSYM tarafından yapılan sınav sonucunda TYT puan türünde yeterli puanı almış olan öğrenciler alınmaktadır. Programa ayrıca, yatay geçiş yoluyla da öğrenci kabul edilmektedir. Programda okuyan öğrenciler, eşdeğer programlara Yatay Geçiş yapabileceği gibi, DGS şartları ile ÖSYM kılavuzunda belirtilen lisans programlarına da Dikey Geçiş yapabilmeleri mümkündür.