Department of Physiology

Tarihçe

  1. Tarihçe
1982 yılında Fizyoloji ve Biyofizik Anabilim dalı olarak Doç. Dr. İlhami DEMİREL’in başkanlığında kurulmuştur.Anabilim dalında 1983 yılında ilk fizyolog olarak Yrd. Doç. Dr. Yıldız DİVANLI ve 1987’de Doç. Dr. Z. Erdoğan ÖZKAL göreve başlamıştır. 1988 yılında Fizyoloji ve Biyofizik Anabilim dalları ayrılmış ve Fizyoloji Anabilim dalı Başkanlığına Doç. Dr. Z. Erdoğan ÖZKAL atanmıştır. Aynı yıl Prof. Dr. Neyhan ERGENE atanınca Anabilim dalıBaşkanlığı da kendisine geçmiştir. 1990 yılında Yrd. Doç. Dr. Hakkı GÖKBEL ve Doç. Dr. Sadettin ÇALIŞKAN, 1991’de Yrd. Doç. Dr. Hüseyin UYSAL, 1997’de Yrd. Doç. Dr. Cem Şeref BEDİZ, 1998’de Yrd. Doç. Dr. A. Kasım BALTACI, 2000’de Yrd. Doç. Dr. Rasim MOĞULKOÇ, 2004’te Yrd. Doç. Dr. Nilsel OKUDAN, 2006’da Yrd. Doç. Dr. H. Serdar GERGERLİOĞLU ve 2009’da Yrd. Doç. Dr. Muaz BELVİRANLI Fizyoloji Anabilim dalına öğretim üyesi olarak atanmışlardır. Anabilim dalında eğitim faaliyetlerinin yanı sıra endokrinoloji, immün sistem fizyolojisi, solunum ve egzersiz fizyolojisi konularında bilimsel araştırmalar gerçekleştirilmiştir. 2012 yılında Doç. Dr. Z. Işık Solak GÖRMÜŞ ve Prof. Dr. Selim KUTLU göreve başlamışlardır.2018 yılında itibaren Dr. Öğr. Üyesi Faik ÖZDENGÜL ve Dr. Öğr. Üyesi Leyla AYDIN öğretim üyesi olarak atanmışlardır. 2014-2020yıllları arasında AD başkanlığını Prof. Dr. Selim KUTLU yürütmüştür.2020 yılından itibaren Dr. Öğr. Üyesi Faik ÖZDENGÜL tarafından Anabilim dalı başkanlığı yürütülmektedir. Anabilim dalında halen nöroendokrinoloji, davranış fizyolojisi ve düz kas fizyolojisi konularında bilimsel araştırılmalar gerçekleştirilmektedir.
Fizyoloji Anabilim Dalında Önceki Yıllarda Görev Yapmış Öğretim Üyeleri
Adı ve Soyadı Görev Tarihleri
Yrd. Doç. Dr. Yıldız DİVANLI 1983-1996
Doç. Dr. Z. Erdoğan ÖZKAL 1987-1989
Prof. Dr. Neyhan ERGENE 1988-2014
Doç. Dr. Sadettin ÇALIŞKAN 1990-1994
Prof. Dr. Hakkı GÖKBEL 1990-2012
Prof. Dr. Hüseyin UYSAL 1991-2017
Doç. Dr. Cem Şeref BEDİZ 1997-2000
Doç. Dr. A. Kasım BALTACI 1998-2009
Doç. Dr. Rasim MOĞULKOÇ 2000-2010
Prof. Dr. Nilsel OKUDAN 2004-2012
Doç. Dr. H. Serdar GERGERLİOĞLU 2006-2010
Yrd. Doç. Dr. Muaz BELVİRANLI 2009-2012
Doç. Dr. Leyla AYDIN 2018-2019
 
 
 
 
Kuruluşundan Günümüze Fizyoloji Anabilim Dalı Başkanları
Adı ve Soyadı Tarih
Doç. Dr. İlhami DEMİREL 1982-1988
Doç. Dr. Z. Erdoğan ÖZKAL 1988-1988
Prof. Dr. Neyhan ERGENE 1988-2009
Prof. Dr. Hakkı GÖKBEL 2009-2012
Prof. Dr. Neyhan ERGENE 2012-2014
Prof. Dr. Selim KUTLU 2014-2020
Doç. Dr. Z. Işık Solak GÖRMÜŞ 2020-2020
Dr. Öğr. Üyesi Faik ÖZDENGÜL 2020-Halen
 
Fizyoloji Anabilim Dalında Halen Görev Alan Öğretim Üyeleri ve Öğretim Elemanları
Adı ve Soyadı
Dr. Öğr. Üyesi Faik ÖZDENGÜL (Anabilim dalı başkanı)
Prof. Dr. Selim KUTLU
Doç. Dr. Z. Işık Solak GÖRMÜŞ
Öğr. Gör. Dr. Ayşe ÖZDEMİR
Uzm. Dr. Aysu ŞEN
Arş. Gör. Dr. Raviye ÖZEN KOCA
 
2. Yer ve Kapasite
Fizyoloji Anabilim dalı, Dekanlık Binası 1. katta, 2 bilimsel araştırma laboratuvarı 1 seminer ve toplantı odası ile eğitim vermektedir.
 
3. Anabilim Dalı Çalışma Konuları
 
EĞİTİM FAALİYETLERİ
Fizyoloji Anabilim dalı 5 ayrı fakültede lisans ve Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde lisansüstü eğitime katkı yapmaktadır:
Tıp Fakültesi: Lisans eğitiminde Tıp Fakültesi Dönem 1 “Fizyolojiye Giriş”, Dönem 2 “Sistemler Fizyolojisi” dersleri ve Dönem 1-2 Seçmeli dersler yürütülmektedir.
Diş Hekimliği Fakültesi: 2. sınıf öğrencilerine 2 dönem boyunca “Fizyoloji” dersleri anlatılmaktadır.
Fen Fakültesi: Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nde “Fizyoloji” dersleri tek dönem olarak yürütülmektedir.
Sağlık Bilimleri Fakültesi: Hemşirelik Bölümü, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü ile Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nde “Fizyoloji” dersleri tek dönem olarak yürütülmektedir.
Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi: Eğitim Bilimleri Bölümü Psikolojik Danışma ve Rehberlik AD 1. sınıfta 4 sınıfa “Fizyolojik Psikoloji” dersi anlatılmaktadır.
Sağlık Bilimleri Enstitüsü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü Fizyoloji AD’nda 14 yüksek lisans ve 16 doktora öğrencisine teorik, uygulama dersleri ve tez döneminden oluşan lisansüstü eğitim verilmektedir.
ARAŞTIRMA FAALİYETLERİ
Bilimsel araştırma faaliyetleri 3 laboratuvar ortamında gerçekleştirilmektedir:
Sinir ve Kas Fizyolojisi Laboratuvarı
Bu laboratuvarımızda 4 kanallı izole organ (doku) banyosu ve kayıt ünitesi yer almaktadır. Bu sistemde düz kas kasılmaları kaydedilerek hormon, ilaç, sitokin vb. maddelerin kontraksiyonlar üzerindeki etkileri incelenmektedir. İzole organ banyosu ve kayıt sistemi kullanılarak, insan ve deney hayvanlarından elde edilen uterus, damar ve mesane dokularındaki izometrik kasılmalar üzerinde hormon, ilaç, sitokinvb moleküllerin olası etkileri araştırılmaktadır. Kadın Hastalıkları ve Doğum, Üroloji ve Kalp Damar Cerrahi Anabilim dalı ile kas kontraksiyonlarınıkonu alan ortak araştırmalar devam etmektedir.
Nöroendokrinoloji Laboratuvarı
Özellikle deney hayvanlarında in vivo araştırmaların ön planda olduğu Nöroendokrinoloji Laboratuvarı’nda intraserebroventrikülerinfüzyonlar ve beyin mikrodiyalizi yöntemi uygulanmaktadır. Bu laboratuvarımızda sıçan ve fareler için uygun 2 adet sterotaksik cihaz ve 2 kanallı mikrodiyaliz pompasıyla birlikte analitik olarak yüksek performanslı sıvı kromatografi ve elektrokimyasal dedektör (HPLC-ECD) sistemi yer almaktadır. Sterotaksik cihazlar ve özel aparatlar kullanılarak mikroenjektörler aracılığıyla ICV enjeksiyonlar ve ozmotikminipompalar aracılığıyla beyin içi infüzyonlar gerçekleştirilmektedir. Ekstrakte edilmiş beyin dokularında ve mikrodiyaliz örneklerinde HPLC-ECD ile katekolaminerjiknörotransmitterkonsantrasyonları analiz edilmektedir.
Nörogörüntüleme Laboratuvarı
Laboratuvarımızda floresan mikroskop ve kriyostatmikrotom bulunmaktadır. Nörogörüntüleme laboratuvarımız halen kuruluş aşamasındadır.
 
Kriyostatmikrotom, soğuk alan içerisinde ince ve seri kesit verir. Bu mikrotom sayesinde alınan doku kesitleri ile araştırmalar planlanmaktadır. Floresan mikroskobu ile incelenecek numune, floroforlar tarafından emilen ve bu sayede daha uzun dalga boylarında yani, emilen ışıktan farklı bir renkte ışık yaymalarına neden olan belirli bir dalga boyuna sahip ışıkla aydınlatılır. Filtreler ve dikroik ışın ayırıcı floroforun spektral uyarım ve emisyon özelliklerine uyacak şekilde seçilir. Bu şekilde, bir seferde tek bir floroforun (renk) dağılımı görüntülenir. Birkaç tür floroforun çok renkli görüntüleri, birkaç tek renkli görüntünün birleştirilmesiyle oluşturulur. Her bir florofor farklı filtreler kullanılarak görüntülenebildiğinden görüntü mavi, yeşil, kırmızı boyamalar için 3 ayrı seferde, 3 ayrı filtre ile görüntüleme yapılır. Ardından çeşitli görüntü analiz yazılımlarıyla elde edilen görseller üst üste konulup hücrenin bütün hal görseli elde edilir.
 
4. Anabilim DalıÖzel Ekipmanları
Anabilim dalımızda bilimsel araştırmalarda kullanılan yüksek performanslı sıvı kromatografi ve elektrokimyasal dedektör sistemi, beyin mikrodiyaliz sistemi, izole organ banyosu ve kayıt sistemi, floresan mikroskop ve kriyostatmikrotom bulunmaktadır.
5. Anabilim Dalı Alt Birimleri
Beyin Araştırmaları Ünitesi
Sinirbilim alanıyla ilgili temel ve klinik bilimlerin ortak bilimsel araştırmalar gerçekleştirebilmesi amacıyla 2012 yılında kurulmuştur. KONÜDAM Deneysel Tıp Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde bulunan Davranış ve Öğrenme ve Bellek Laboratuvarları imkânları da dâhil edilerek Psikiyatri, Nöroloji, Beyin Cerrahi ve Tıbbi Biyoloji Anabilim dalı ile işbirliği içinde sinirbilim alanındaki bazı hastalıkların deneysel hayvan modelleri oluşturulmuş, bu hastalıkların fizyopatolojik süreçleri ve tedavi seçeneklerinin araştırılmasına yönelik projeler hazırlanmaktadır. Bu kapsamda, depresyon, anksiyete, Alzheimer hastalığı, serebralstrokvb hastalıklarla ilgili çalışmalar yürütülmektedir.