5. Türk Tıp Dünyası Kurultayı Gerçekleştirildi

02.11.2018

Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Sağlık Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) iş birliğinde, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı'nın (TÜSEB) öncülüğünde organize edilen 5. Türk Tıp Dünyası Kurultayı gerçekleştirildi.

Türkiye'den ve dünyanın birçok ülkesinde sağlık alanında küresel ve ulusal düzeyde başarılı çalışmalarda yer almış, patent ve ödül sahibi, üniversite, hastane ve teknoparklarda araştırmacı olarak çalışan katılımcılar ile bilim insanları, sağlık bakanları, akademisyenler ve sağlık sektörü paydaşlarını bir araya getiren kurultayda, "Kronik Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar" teması işlendi.

Kurultaya Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker de katıldı. Azerbaycan, Kırgızistan, Romanya, Rusya, Moldova, Karadağ, Sırbistan, Bulgaristan, Malta ve Küba'dan sağlık bakan ve bakan yardımcıları da olmak üzere yaklaşık 500 katılımcının yer aldığı kurultayda,   obezite, diyabet, kalp damar hastalıkları, solunum yolu hastalıkları, kanser gibi dünyada artış gösteren kronik bulaşıcı olmayan hastalıkların önlenmesi, risk faktörleriyle mücadele, mevcut hastaların tedavi edilmesi ve hastalıklardan kaynaklanan komplikasyonların engellenmesi için DSÖ ile birlikte yapılabileceklerin tespiti ve uygulamaya konulması hususundaki hedefler konuşularak atılacak adımlar belirlendi.

Yeni bilimsel araştırmalar ışığında şekillenecek değerlendirmeler ve yol haritasının bildiri olarak yayınlandığı kurultayın sonuç bildirgesinde bulaşıcı olmayan hastalıkların bölgesel ve küresel çapta önlenmesinin önemi vurgulandı.2006 yılında Türkiye'de imzalanan "Obezite ile Mücadele Avrupa Sözleşmesi"nden sonra pek çok gelişmenin yaşandığına işaret edildi. Bildirgede, bulaşıcı olmayan hastalıklar küresel eylem planı ve 2016-2025 DSÖ Avrupa Bölgesinde Bulaşıcı Olmayan Hastalıkların Önlenmesi ve Kontrolüne Yönelik Eylem Planı'nda vurgulandığı üzere, bulaşıcı olmayan hastalıklara karşı yeterli ve sürdürülebilir müdahaleler geliştirmek için farklı sektörlerin iş birliği için küresel hareketlerin farkında olunduğu aktarıldı.

Paylaş