III. Tıbbi Aromatik Bitkiler (TAB) Çalıştayı Yapıldı

23.03.2018

Üniversitemizin de paydaşı olduğu Tıbbi Aromatik Bitkiler Çalıştayının üçüncüsü Afyonkarahisar'da yapıldı.

Çalıştayın açılışına Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı AK Parti Adana Milletvekili Prof. Dr. Necdet Ünüvar, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekilleri Hatice Dudu Özkal, Ali Özkaya ile Kütahya Milletvekili Vural Koyuncu, Malezya Büyükelçisi Abd Razak Abdul Wahab, Meksika Büyükelçisi Bernardo Cordova Tello, bakanlık üst düzey yetkilileri, Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker ile farklı üniversitelerden rektörler, dekanlar, öğretim üyeleri, daire başkanları ve çok sayıda davetli katıldı.

Çalıştay, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü’nün faaliyetlerinin yer aldığı sinevizyon gösterisiyle başladı. Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey’in yaptığı selamlama konuşmasının ardından çalıştaya ilişkin yapılan açılış konuşmalarında Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker de bir konuşma yaptı.

Açılışta, Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkan Yardımcısı Ali Alkan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Şevket Tekin, Meksika’nın Ankara Büyükelçisi Bernardo Cordova Tello, Malezya Büyükelçisi Abd Razak Abdul Wahab, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Adana Milletvekili Prof. Dr. Necdet Ünüvar da çalıştayla ilgili konuşmalar yaptılar.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu konuşmasında, özellikle yeşil bir dünya için harekete geçtiklerini dile getirerek Tıbbi Aromatik bitkilerde hedefin 5 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşmak olduğunu açıkladı. Bakan Eroğlu şöyle konuştu: “Tıbbi aromatik bitkiler konusunda araştırma yapmak isteyen herkese kapımız açık. Yeşil bir Türkiye'yi inşa edelim diye seferberlik başlattık. Yeni bir seferberlik başlattık, 2023 yılına kadar dünyada her insan için bir fidan seferberliği ile, yani 7 milyar fidan toprakla buluşacak. Bunu hep birlikte yapacağız. 3 bin 600 endemik bitki var. Bu tıbbi aromatik bitkiler çok önemli. Biz çok geri kalmışız. Kocakarı ilacı demişiz. Tıbbi ve aromatik bitkilerin dünyada 115 milyar dolarlık pazarı var. Türkiye sadece 600 milyon dolarlık ihracat yapıyor. İlaç sanayinde tıbbi bitkilerin önünü açmak için her türlü desteği veriyoruz. Hedefimiz 5 milyar dolarlık ihracat rakamını yakalamak.”

Sağlık Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile kendi bakanlığının tıbbi ve aromatik bitkiler konusunda birlikte hareket ettiğini ifade eden Bakan Eroğlu, tıbbi ve aromatik bitkilerde ufkun genişletilmesi gerektiğini söyledi. Veysel Eroğlu, "Tıbbi denilince bunun başında Sağlık Bakanlığı var. Biz bu işin sağ ve sol kollarıyız. Birbirimizin rakibi değil birbirimizin tamamlayıcısıyız. İlk defa Sağlık Bakanlığımız bununla ilgili Daire Başkanlığı kurdu. Artık ufkumuzu genişletmemiz gerekiyor. Malezya'da çok büyük pazar var. Bu alanda da işbirliği geliştirmek istiyoruz. Meksika ile de bu işleri daha da geliştirmek istiyoruz. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğüne de görev vermiştik. Potansiyel çok, bunları değerlendirmek çok önemli." dedi.

Bakan Eroğlu'ndan Üniversitemize Övgü

Bakan Veysel Eroğlu konuşmasında Üniversitemiz tarafından gerçekleştirilen Tıbbi Aromatik Bitkiler Kongresi’nden (TABKON) bahsederek şöyle konuştu: "Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü ve katkıda bulunanlara teşekkür ediyorum. Özellikle burada çok güzel bir çalışma yapıldı ve kitap halinde basıldı. Basılan kitaplara bakarsanız çok faydalı olacağını göreceksiniz. Kısa sürede mükemmel bir şekilde bastılar."

Açılış konuşmalarının ardından oturumlara geçildi. İki gün süren çalıştay boyunca yapılan, üç farklı oturumun oturum başkanlıklarını Adana Milletvekili Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker ve Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektör Danışmanı Prof. Dr. Tuğrul Kandemir yaptı.

Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker’in oturum başkanlığını yaptığı ikinci oturumda Sağlık Bakanlığı Daire Başkanı Dr. M. Zafer Kalaycı “Sağlık Bakanlığınca TAB Konusunda Dünden Bugüne Yapılan Çalışmalar”; Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Ercan Türktemel “GTH Bakanlığınca TAB Konusunda Dünden Bugüne Yapılan Çalışmalar”; Şube Müdürü Umut Adıgüzel ve CBS Yazılım Uzmanı Hasan Binboğa “Biyolojik Çeşitliliğin Kayıt Altına Alınması Çalışmaları – (Nuh’un Gemisi Veri Tabanı)”; OSİB, Orman Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Emin Şimdi “Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nca TAB Konusunda Dünden Bugüne Yapılan Çalışmalar” başlıklı sunumlar gerçekleştirdiler.

Çalıştayın ikinci gününde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba’nın katılımıyla, Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak’ın oturum başkanlığını yaptığı değerlendirme oturumu gerçekleştirildi. Çalıştayın sonunda Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba birer değerlendirme konuşması yaptı.

Çalıştaya üniversitemizden Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Selman Türker, TİBAM Müdürü Doç. Dr. Murat Ertekin, Yrd. Doç. Dr. Ahmet Ünver, Yrd. Doç. Dr. Turan Akdağ, Yrd. Doç. Dr. Süleyman Doğu ile Uzman Hasan İbrahim Kozan da katıldı. 

Yaklaşık 150 uzmanın katılımyla gerçekleşen çalıştayda;

TAB'da Tohum Tedariki, Ürün Deseninin ve Ekim Havzalarının Belirlenmesi,

TAB Ürünlerinin Kamu ya da Özel Sektör Desteği Kapsamında, Alınması ve Desteklenmesi, Aile ve Orta Ölçekli İşletmelerin ve Tekrnolojilerin Geliştirilmesi,

TAB'da  Pazarlama İmkanlarının Geliştirilmesi, Özel Sektör ve İşletme Sorunları,

TAB'da Sağlıklı Tüketim, Ruhsat ve Mevzuat Çalışmaları olmak üzere 4 konu başlığı belirlenerek, bu başlıklar neticesinde hazırlanan raporlar tüm taraf ve paydaşlar ile paylaşılmak üzere rapora dönüştürüldü.

Geniş bir katılımla son derece verimli geçtiği belirtilen çalıştayda; dünyada 110 milyar üzerinde pazarı olan bu sektörden ülkemizin yeteri kadar pay alması ve 2023 hedefi olarak en az 5 milyar dolarlık ihracaat kapasitesine ulaşılabilmesi için başta TC. Sağlık Bakanlığı, T.C. Orman Bakanlığı ve T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve üniversiteler ile sektör temsilcileri olmak üzere, tüm kurum ve kuruluşlarca izlenmesi gereken yol haritaları belirlendi.

Paylaş