Kan Verin ve Dünya Yaşamaya Devam Etsin!

14.06.2021
Tıp Fakültesi

'Kan Acil Değil, Sürekli İhtiyaçtır'

Bazı hastaların hayatların sürdürebilmeleri için mutlaka kan nakline ihtiyacı vardır. Kan ise tek kaynağı insan olan ve başka hiç bir yolla üretilemeyen biyolojik bir maddedir ve bütün dünyada güvenli kan ve kan bileşenleri ancak düzenli, gönüllü ve karşılık beklemeyen kan bağışçıları aracılığıyla sağlanmaktadır.

14 Haziran, ABO kan grubu sistemini bulan Nobel ödülü sahibi bilim insanı Karl Landsteiner'ın doğum günü olması sebebiyle her yıl tüm dünyada “14 Haziran Dünya Gönüllü Kan Bağışçıları Günü” olarak kutlanmaktadır.
Bu gün çerçevesinde gönüllü, karşılıksız kan bağışı yapanlara yaşam kurtaran hediyeleri için teşekkür etmek ve hastaların ihtiyaç duyduğu kan ve kan ürünlerinin kalite, güvenliliği ve mevcudiyetini sağlamak için düzenli kan bağışı gerekliliği bilincini artırmak hedeflenir.

Dünya Sağlık Örgütünün bu seneki sloganı  ‘Kan verin ve dünya yaşamaya devam etsin’  olarak belirlenmiştir. Özellikle genç insanların bu bilince kavuşması, ihtiyaç sahibi insanların yaşam kalitelerinin arttırılması, yaşamlarının düzenli ve gönüllü kan bağışları ile sağlanması hedeflenmiştir.

Bağış yapmak isteyenler, Süreli Bölge Kan Merkezi olarak belirlenen NEÜ Tıp Fakültesi Hastanemizin internet sitesinden randevu alarak veya Kızılay şubelerine giderek bağışta bulunabilirler.

14 Haziran Dünya Gönüllü Kan Bağışçıları Günümüz kutlu olsun. Tüm gönüllü bağışçılarımıza sonsuz teşekkürlerimizi sunarız.
Paylaş