Konya Üniversiteleri ve Çelikel Arasında İşbirliği Protokolü İmzalandı

05.02.2018

Üniversitemiz, Selçuk Üniversitesi, Gıda ve Tarım Üniversitesi, KTO Karatay Üniversitesi ve tarım makineleri üretimi yapan Çelikel firması arasında işbirliği protokolü imzalandı. Protokolle, üniversite öğrencileri için staj imkanı sağlanacak, üniversiteler ürettikleri bilgiyi firmayla paylaşarak AR-GE (araştırma-geliştirme) ve inovasyon çalışmalarına katkı sağlayacak ve taraflar karşılıklı olarak birbirlerinin teknik imkanlarından uygun şartlarda faydalanabilecek.

Her vatandaşın sorumlu olduğu alanda en iyi hizmeti vermesi gerektiğinin altını çizen Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker, “Bizler geçmişimizden aldığımız medeniyet kodlarıyla insanlığa paylaşmayı, dayanışmayı, sevgiyi yeniden hatırlatarak üretim yapmaya gayret ediyoruz. Üniversitelerimiz, sanayimiz ve devletimiz bu minval üzere ortak akılda buluşmuş durumda. Bilginin araç olarak, insanların refahının ve sosyal hayatlarının rahatlatılması noktasında kullanılması önem arz ediyor. Tarım aletleri alanında ailesel olarak bir birikime sahip olan Çelikel firması güncel bilgiyle, geleceğe yönelik AR-GE temelli gelişmeler göstermek üzere kararlılık içerisinde. Bizlerden de bu faaliyetlerine destek talep ettiler. Üniversiteler olarak bunu seve seve kabullenmiş durumdayız. Beraberce bereketli bir sonuç elde edilmesi için çaba sarf edeceğiz.” dedi.

Konya Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Birol Dağ, “Bölgemizde Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarını geliştirmeyi hedefliyoruz. Ar-Ge ve tasarım merkezleri sürdürülebilir yönetimi hizmeti paketini faaliyete geçirmiş bulunmaktayız. Bu sürdürülebilirlik paketinde Ar-Ge ve tasarım merkezlerinde sürdürülebilirdik analizi, teknik danışmanlık, mali danışmanlık konularında düzenli danışmanlık hizmetleri vermeyi amaçlıyoruz.” şeklinde konuştu.

Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk ise, "Gelecek yıllarda daha fazla tarım ürününe ihtiyaç duyacak olmamız Çelikel firmasıyla Teknokent arasındaki bu geleceğe bir hazırlık anlamına geliyor. Bize düşen daha fazla üretmek ve mümkün olduğunca üreticilere düşen de bunu adaletli bir şekilde tüm dünyaya dağıtmak. Eğer biz bunları yapabilirsek dünya nüfusu kaç olursa olsun önemi yok herkes refah içinde yaşayabilecektir. Bize düşen daha çok çalışmak, daha çok vergi vermek, daha çok ihracat yapmak ve ekonomik anlamda desteklemek. Üniversitelerimizi bilimsel yeterlilikle desteklemek zorundayız." diye konuştu.

Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü üretim yapılırken bilimin kullanılmasının önemine değinerek, "Gıda sektörü stratejik bir sektör. Tarım arazilerimiz altın madeni değerinde kıymetli alanlarımız. Konya bu bakımından diğer illerden pozitif olarak ayrışan bir ilimiz. Hamdolsun biz bir karış tarım arazimizi bile, sanayi arazisi olarak kullanmıyoruz. Tüm sanayi alanlarımızı tarım dışı arazilere konuşlandırmış durumdayız. Dolayısıyla bu durumu onurla ifade ediyorum. Çelikel gibi bilim üreten ve bu bilimi sanayiye ve ürüne dönüştüren firmalarımızla birlikte tarımdaki verimliliği maksimum oranında sağlamak ve tarım arazilerimizden en verimli şekilde istifade etmek zorundayız. Üretim bilimden beslenir eğer üretim bilimden beslenmezse rekabet gücünü koruyamaz. Üretilen bilimin ürüne dönüşmesi son derece önemli." ifadelerini kullandı.

Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, “Böyle bir birliktelik çok sık karşılaştığımız bir durum değil. Daha sık bir araya gelmeye devam edeceğiz. Bu ülkeden ne aldıysak bir sonraki seneye bunun daha fazlasını vermemiz gerekir. Ülke bu şekilde kalkınabilir.” şeklinde görüş belirtti.

KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Bayram Sade ise, “Üniversite sektör iş birliğinin en üst düzey görüntüsünü görüyoruz. Artık üniversitenin ürettiği herhangi bilginin ürüne dönüşümü değil Ar-Ge merkezleriyle üniversitelerin ortak bilgi üretimi ve o bilgiyi ürüne dönüştürme gayreti söz konusu olacak.” değerlendirmesinde bulundu

Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cumhur Çökmüş de, “İnsan refahının yükselmesi için bilim ve teknolojinin insan hizmetine sunulması gerekiyor. Ürettiğimiz bilginin kısa sürede sektörle buluşturulması gerekiyor.” dedi.

Çelikel Tarım Makineleri Genel Müdürü Adnan Karaer, sanayi ve üniversiteler arasındaki işbirliğinden ülkenin kazançlı çıkacağını belirterek, "Bilimi, teknolojiyi kullanmak, akılcı çalışmak lazım. Biz bunları uygulayabilmek için bir taraftan kendi tecrübemizi kullanırken bir taraftan da okullarımızın geliştirmiş olduğu bilgileri almak istiyoruz. Bu açılardan bakınca AR-GE merkezi olmamızın getirdiği bir avantajı burada bir protokolle daha büyük bir avantaj haline getirmek düşüncesindeyiz. Hem Çelikel olarak biz kazanalım, ileriye gidelim hem okullarımızdaki öğrencilerimiz bizdeki imkanları kullanarak bir adım öteye gitsin hem de bizim vasıtamızla ülkemiz daha da ileriye gitsin diye düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından protokollerin imzalanması ve toplu fotoğraf çekimi ile toplantı sona erdi.

Paylaş