Konya'da Büyük Deprem Bekleniyor Mu?

02.03.2023
Mühendislik Fakültesi
 

Türkiye, Kahramanmaraş merkezli depremlerle sarsıldı ve bu depremlerin ardından farklı bölgelerdeki şehirlerde de hissedilen depremler meydana geldi. Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Özdemir, ‘Bu sarsıntılar büyük bir depremin habercisi mi?’, ‘Konya, olası bir depreme hazır mı?’ sorularına cevap verdi.

Konya Civarında 6 ila 6.5 Civarı Deprem Beklenebilir
Depremin yıkıcılığının sadece zeminin yapısıyla ilişkili olmadığına vurgu yapan Prof. Dr. Adnan Özdemir, yapı güvenliğine dikkat çekti. Özdemir, Konya fayının (Akşehir-Ilgın) "diri fay" olduğunu belirterek deprem tehlike haritasında yer alan Konya’daki fay için geçmişte büyük deprem üretmediklerini lakin bunun gelecekte üretmeyecekleri anlamına gelmediğini ifade etti. Prof. Dr. Özdemir, “Yakın civardaki faylara bağlı olarak 6 ila 6,5 büyüklüğünde deprem olabilir” dedi.

Yapı Stoğunun İncelenmesi Lazım
Konya’daki yapı stoğu durumunun incelenmesi gerektiğini söyleyen Özdemir, “Konya’nın zeminine bakarsak 0.5 kg santimetrekare taşıma gücü olan yerler olmakla birlikte 5 kg santimetrekare ve 10 kg santimetrekare taşıma gücü olan yerler de var”  diyerek Konya’nın zemininin değişken olduğunun altını çizdi.

Ovadan Uzak Durmak Gerek
Dağlık kesimlere yerleşilmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Özdemir, “Uzaktan gelecek olan depremler yüksek katlı yapılarda daha fazla hasar gösterir, bu yüzden yüksek katlı binalardan kaçmak gerekir” şeklinde konuştu.

KONTV’ye teşekkür ederiz.
Paylaş