Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in Katılımıyla II. Uluslararası İslam Ticaret Hukuku Kongresi Başladı

15.10.2015

Necmettin Erbakan Üniversitesi, Konya Ticaret Odası (KTO) ve KTO Karatay Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen ve 15-18 Ekim tarihlerinde devam edecek olan II. Uluslararası İslam ve Ticaret Hukuku Kongresi yapılan açılış toplantısıyla başladı.

Toplantıya; Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Vali Muammer Erol ve Konya protokolünün yanı sıra yurtiçi ve yurtdışından gelen akademisyenler, dünyanın dört bir tarafından gelen İslam âlimleri, öğrenciler ve çok sayıda misafir katıldı. 

İş âleminin her geçen gün daha da çeşitlenen problemlerine, İslam hukukunun ilke, hüküm ve amaçları çerçevesinde çözümler üretmeyi ve bu alanda araştırmacıların bir araya getirilmesini amaçlayan kongrede ilk konuşmayı Kongre Genel Sekreteri Prof. Dr. Mehmet Bayyiğit yaptı. Bayyiğit konuşmasında; emeksiz kazançların, faizin, zekâtı ödenmeyen paranın zararlarına ve bunlarla nasıl mücadele edilmesi gerektiğini anlattı. Bu kongrenin Müslümanlar arasındaki bir geleneği yeniden başlatarak, daha iyi toplantılara vesile olacağını kaydeden Bayyiğit şunları söyledi: “Farklı ülkelerdeki İslam bilim adamlarının bir araya gelerek ümmetin ortak problemlerine birlikte çözüm arayacak olmaları önemlidir. Kongremizin büyük bir toplumsal karşılığı olduğunu gördük. Kongremiz inşallah daha kısa aralıklarla yapılacak ve geleneksel hale gelecektir.”

Konya Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Öztürk de kongrenin büyük âlimlerin şehri Konya’da yapılıyor olmasından fevkalade memnun olduklarını dile getirip Konya, İslam ülkeleri ve dünyadaki ticari sayısal verileri paylaşarak konukları bilgilendirdi. İslam ülkeleri dünya topraklarının 6’da 1’ine, dünya petrol rezervlerinin yüzde altmış beşine sahip diyen Öztürk, İslam ülkelerinin Avrupa ile yapılan ticaretleri kendi aralarında yapmaları gerektiğinin altını çizdi. Öztürk: “Bugün 21 İslam ülkesi en az gelişmiş ülkeler arasında. Müslüman ülkelerin birbirleriyle ticareti artırmaları bir zorunluluktur. Türkiye ekonomisinde ikinci Marmara olarak adlandırdığımız Konya 128 ülkeye ihracat yapıyor. Türkiye ihracat ortalaması 5 kat artarken Konya ortalaması 15 kat artmıştır. Türkiye ortalamasının yarısının altında bir işsizlik oranına sahibiz. Konya yeni hassasiyetlere uygun olarak çalışıyor. Helal çerçevede kalarak ülkemizi büyütmek için sizden alacağımız birikimlere ihtiyacımız var. Kongremizin hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.” dedi.

KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Sade yaptığı konuşmada böyle bir toplantının parçası olmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi. Ülkemizin hızla ilerlerken önemli sorunlarla da karşılaştığını söyleyen Sade, sorun çözümüne yönelik çalışmalara ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Necmettin Erbakan Üniversitesine, Konya Ticaret Odasına ve emeği geçen herkese teşekkür eden Rektör Sade, ortak kararların alınacağı, iş ve ticaret dünyasına yol gösterecek sonuçları heyecanla beklediklerinin de altını çizdi.

Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker dünyada ağır bir kapitalizm çarkı döndüğünü bu çarkın da zengini daha zengin fakiri daha fakir yapan bir yapıyı beraberinde getirdiğini belirtti. Şeker: “Sosyal adaleti, paylaşmayı, kardeşliği öne çıkaran İslam dinine mensup İslam ülkeleri, maalesef önemli kaynaklara sahip olmasına karşın gelir dağılımı veya ticari anlamda işbirliği noktasında yan yana olamamanın sıkıntılarını yaşıyor. İslam Ticaret Hukuku birçok konuyu ele alan bir başlık, keşke bu konu daha önce çalışılsaydı ve bu kadar uzun bir ara verilmemiş olsaydı diyorum, ancak bugün gerçekleştirilecek olmasından da memnunuz.” dedi.

Üreterek, Paylaşarak ve Tasarruf Ederek Daha Huzurlu Bir Toplum Olabiliriz

Konya Ticaret Odasına, KTO Karatay Üniversitesine ve katılımcı bilim insanlarına teşekkür eden Rektör Şeker, hep birlikte üreterek, paylaşarak ve tasarruf ederek daha huzurlu bir toplum olabileceğimizi de hatırlattı. Global dünyada çok farklı şekilde yürütülen ticari hayatın sorunlarının konuşulacağı kongrenin başarılı geçmesini dileyen Şeker, önümüzdeki yıllarda da bu toplantıların yürütülmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Cemal, Celal, İzzet sahibi Konya’ya Selam Olsun

İslam Fıkıh Akademisi, İslam Âlemi Cemiyeti, Uluslararası İslam Fıkıh Akademisi, İslam Konferansı Örgütü, Avrupa Uluslararası Fetva ve Araştırma Konseyi gibi birçok İslâmî kuruluşa da sürekli olarak katılımda bulunan ve kongreye katılan hocalar adına konuşan Prof. Dr. Ali Muhyiddin Karadaği ise yaptığı konuşmada; “Cemal, Celal, İzzet sahibi Konya’ya selam olsun” ifadelerini kullandı ve toplantının tüm İslam âlemi için hayırlara vesile olmasını diledi.

Karadaği, Türkiye’ye mazlum halklara yaptıkları yardımlardan dolayı teşekkür ederken Türkiye’ye sürekli olarak geldiğini ve Türkiye’nin gelişmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Konya’nın da 20 yıl önceki toplantıya nazaran gelişmiş olduğunu kaydeden Karadaği konuşmasında İslam Finans ve Bankacılık sektörünün gittikçe geliştiğine vurgu yaptı.

İnsanın Sadece Ekonomik Mahlûkat Olarak Görülmesi Sorundur

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de konuşmasında İslami değerlerin aslında insani değerler olduğuna ve bu ortak değerlere vurgu yaptı. Küresel finansal krizlerin ana motorunun hırs, açgözlülük gibi kavramlar olduğunu dile getiren Şimşek: “İnsanların sadece ekonomik mahlûkat olarak görülmesi bence bir sorundur. İnsanlar sadece ekonomik mahlûkat değildir. Modelin tabiatında bir sıkıntı var. Gelecek nesillere nasıl bir dünya bırakacağız? Değerler hususunu ön plana çıkartamazsak, sadece fiziki büyümeyi, refah artışını o çerçevede gören bir anlayışla onlara ancak kötü bir gezegen bırakabiliriz.” dedi.

Coğrafyamız Kalkınacaksa Konya’dan Daha Doğru Bir Merkez Düşünülemez

19 yıl sonra kongrenin ikincisinin yapılıyor olmasının anlamlı olduğunu kaydeden Şimşek bu tür birlikteliklerin çok daha sık yapılması gerektiğine vurgu yaptı. Konya’yı tebrik eden Şimsek, “Eğer bu coğrafya ayağa kalkacaksa ve bunu daha İslami, daha insani değerlerle başaracaksa Konya’dan daha doğru bir merkez düşünemiyorum.” ifadelerini kullandı.

Önemli Olan İttifak Etmek Değil Müzakerecilerin Ehliyetidir

Prof. Dr. Hayreddin Karaman’ın Ticaret ve Faiz konulu açılış konferansı ile devam eden programda Karaman: “Önemli olan; ittifak etmek değil, müzakere edilen konunun önemi ve müzakerecilerin ehliyetidir.” dedi. Karaman şunları söyledi: “Faizsiz bir finansmandan söz ediyorsak çözümü bilmediğimizden, bulamıyor olmamızdan dolayı değildir. Başka engellerle karşı karşıyayız. Biz kendimiz olmak için çalışmak zorundayız. Bu kongrelerin yanında bizim insanımızın kendisini İslam’a teslim etmesi gerek.”

Prof. Dr. Hayreddin Karaman İslami ticareti hayata geçirmenin önemli olduğunu, bilgiden ziyade eğitim ve siyaset engellerine çözüm aranması gerektiğini belirtti.

II. Uluslararası İslam Ticaret Hukuku Kongresi oturum başkanlıkları; Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, Prof. Dr. Raşit Küçük, Prof. Dr. Salih Tuğ, Prof. Dr. Yusuf Ziya Kavakçı, Prof. Dr. Sabri Orman tarafından yürütülecektir. Kongre oturumlarında tebliğ sunan kişiler yirmi dakikada sunumlarını gerçekleştirecek ve o tebliğle ilgili müzakereci olan kişiler de 10 dakikalık eleştiri ve değerlendirmelerde bulunacaklardır. Günün sonunda sunulan tebliğler, müzakerecilerin açıklamaları, gelen soru ve değerlendirmelerle beraber bir genel değerlendirme yapılacaktır. Her günün akşamında sonuç bildirgesinde yer almak üzere konularla ilgili kesin hüküm ve nihai kararların ön çalışması için toplantı düzenlenecektir.  

Paylaş