NEVA Ofisi’nin Açılışı, İlim Yayma Vakfı Başkanı Bilal Erdoğan’ın Katılımlarıyla Gerçekleştirildi

18.05.2022

Necmettin Erbakan Üniversitesi Geliştirme Vakfı (NEVA) Ofisi’nin açılışı, İlim Yayma Vakfı Başkanı Bilal Erdoğan, Rektörümüz Prof. Dr. Cem Zorlu, Konya Valisi Vahdettin Özkan ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’ın katıldığı törenle gerçekleşti.



Açılış töreninde konuşan Konya Valisi Vahdettin Özkan; ilmin, irfanın merkezi Konya’da böyle bir açılışı gerçekleştirmenin öneminden bahsederek, “Vakıf denilince akla medeniyet tarihimizde, medeniyetimizin inşasında en önemli kurumlar akla geliyor. Tarihimize baktığımız zaman bütün amme hizmetleriyle ilgili en yaygın, en etkin hizmetler, vakıflar vasıtasıyla yürütülmüştür. Hele konu ilim olunca, irfan olunca alimlerin, ariflerin, müderrislerin yetişmesi bu iklim ve atmosferde oluşmuştur. Bunun en önemli mümessillerinden, şehirlerden birisi de Konya'dır. Konya'nın alimleri, arifleri bu vakıf atmosferi içinde, vakfın ruhu içinde yetişmişlerdir. Günümüzde de bunu sürdürülebilir kılmak önümüzdeki imkanlarla bunu buluşturmak elbette ki en önemli misyon alanlarımızdan birisidir. Elhamdülillah bugün devletimiz, hükümetimiz, 81 ilimize fiziki altyapısıyla, üniversiteleriyle, kurumsal anlamda her türlü desteği vermektedir. Ama bu destek başka bir destektir. Gönül desteği, marifet isteği, meccani olarak verilen halkın kalbinden, gönlünden sudur edip gelen bu dokunuş ayrı bir şeydir. Kalıcılığı ayrıdır. Bu da Konya'ya yakışıyor. İlim Yayma Vakfı gibi sivil kurumlarla beraber bunun yapılması çok daha anlamlı, önemlidir. Meccanilik, gönüllülük ve kamunun dışında bu faaliyetin icra ediliyor olması bütün Konyalı gençlerin misyonudur. Hayırlı uğurlu olsun. Üniversitemize bereket ve marifet getirsin” şeklinde konuştu.



Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ise, “Konya bir payitaht şehir. Bu geleneğini eğitimde de sürdüren bir şehir. Beş üniversitesinde 120 bin öğrencisiyle Türkiye'nin önemli öğrenci şehirlerinden birisi. Üniversitelerimizin hepsiyle gurur duyuyoruz. Bir taraftan binalar yapılırken, özellikle NEVA ile öğrencilerimizin ve akademisyenlerimizin burslandırılması eğitim kalitesine çok ciddi bir katkı sağlayacak. Konyalı hayırseverlere teşekkür ediyoruz. İnşallah bu verdikleri paralar üniversitelerimizin eğitim seviyesinin, uluslararası başarının arttırılmasına önemli bir katkı sağlayacaktır. Ben vakfımızın açılışının hayırlı olmasını temenni ediyorum. Açılışımızı onurlandıran, bugün kendisini Konya'da ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduğumuz Bilal Erdoğan’a da tekrar hoş geldiniz diyor, hepinizi saygıyla, muhabbetle selamlıyorum” diye konuştu.



Rektörümüz Prof. Dr. Cem Zorlu, Üniversitemizin, kalitesiyle Türkiye ve dünyada tanınan bir üniversite olması için çabaladıklarını belirterek, “Türkiye’de ve dünyada önemli başarılara imza atan pek çok üniversitenin vakıfları var. Bunun için arkadaşlarımızla harekete geçtik, bir vakıf kurmaya karar verdik ve vakfımızı kurduk. Temel hedefimiz şu; akademik anlamda öğrencilerimize ve öğretim üyelerimize birtakım destekler sağlamak suretiyle eğitimin kalitesini arttırmak. Bu çerçevede bu sene faaliyetlerimize başladık; ödüller verdik, burslar vermeye başladık. İhtiyaç bursu vermeye başladık ama bizim bu konudaki temel hedefimiz başarı bursu, tematik burslar. Yurt dışı bursları vererek, yurt dışından yabancı öğrenciler getiriyoruz. Akademik anlamda başarılı olan akademisyenlerimize yurt dışı imkanları, proje imkanları sunuyoruz. Vakfımızın açılışıyla, Konya’nın da desteğiyle birlikte Necmettin Erbakan Üniversitesi çok iyi noktalara gelecek. Vakfımız da bu konuda en büyük destekçi olacak inşallah. Ben tekrar Bilal Erdoğan Bey'e ve tüm katılımcılara teşriflerinden dolayı teşekkür ediyorum. Açılışın hayırlara vesile olmasını Rabbimden niyaz ediyorum” dedi.



Türkiye’deki vakıf geleneğinin geliştirilerek devam ettirilmesi gerektiğini vurgulayan İlim Yayma Vakfı Başkanı Bilal Erdoğan, “Konya'da olduğumuz için, her gelişimizde olduğu gibi yine çok mutluyuz. Bizim vakıf geleneğimiz bugün Amerika başta olmak üzere Batı'nın aslında üst düzeyde, özellikle bu tür eğitim faaliyetlerine destek için devam ettirdiği bir müessese. Bizler yeniden bu müesseseyi artık tevarüs ettirip, devam ettirmek, daha ötesine geçmek durumundayız. Batı’da büyük maddi imkanları olan vakıfların gelirleriyle devam ettirilen üniversiteler olduğu gibi kamu üniversitesi olmasına rağmen bunun ötesinde, bir yandan sektörel çalışmaları, firmaların destekleriyle yapan bir yandan da kendi vakıfları, kendi birikimlerinin getirileriyle üniversitenin ek hizmetlerini yapan üniversiteler var. Üst düzeyde, çok büyük meblağlara sahip bu üniversite vakıfları... Aslında bizim vakıf dediğimiz şey bu. Ülkemizde, medeniyet nöbetini devralma iddiasındaysak, bu hedefe yürümenin merkezinde üniversitelerimiz yer alacaksa, o zaman üniversitelerimizin bu tür maddi imkanlarını, cari harcamaların dışarısında kalan araştırmaya yönelik, özellikle de ihtiyaç sahibi başarılı öğrencilerin desteklenmesine yönelik imkanları bu büyük vakıflar vasıtasıyla sağlayabiliyoruz” ifadelerini kullandı.

Erdoğan, “İnşallah Necmettin Erbakan Üniversitesi Geliştirme Vakfı; Necmettin Erbakan Üniversitesinin, Konya gibi gerçekten güzel bir eğitim şehrinin, dünya çapında işler yapmasına katkı sağlayacaktır. Bütün katkı sağlayanlara, destek verenlere teşekkür ediyorum. Üniversite rektörümüze ön ayak olduğu için teşekkür ediyorum. Aslında bizim üniversitelerimizden, bu eğitim kurumlarımızdan beklenti içerisine girmemiz, onları adeta yormamız, zorlamamız, sıkıştırmamız lazım. İşte bu vakıflar da bunun aracısı olacak. Bu, vakfa gelip de körü körüne destek olmak değil. Bu vakfa ne destek vereceğiz? Sonunda bu üniversite topluma, ümmete, ülkeye ne tür katkılar sağlayacak? Bunu da görmek kaydıyla inşallah üniversitemizi ve gençliğimizi, nesillerimizi NEVA da destekleyecek. Bütün emeği geçenlere tekrar teşekkür ediyorum. Hayırlı uğurlu olsun diyorum” dedi.

Konuşmaların ardından Necmettin Erbakan Üniversitesi Geliştirme Vakfı Ofisi’nin açılışı dua edilerek kurdele kesimiyle yapıldı. Açılışın ardından vakfın mütevelli heyeti toplantısı gerçekleştirildi.




Paylaş