Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının paydaşı olduğu Ortadoğu Yaz Okulları Seminer Programı Üniversitemiz Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesinde gerçekleştirildi. Programın açılış töreninde bir konuşma yapan Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker; ülkemizin ihtiyaç duyduğu verileri bu tarz programlarla güncelleyerek ülkemizin yoluna daha emin adımlarla ilerleyeceğini belirtti. Ortadoğu üzerine ülkemizde yetişmiş insan gücünün her daim önem arz ettiğini kaydeden Şeker, geçmişte bazı korkuların oluşturduğu durumlarla ilgili şunları söyledi: “Türkiye’de Arapça bir kitap taşımak bir dönem yasaktı. İnsanlar babalarından, atalarından kalan yazma eserleri korurken bile başlarına iş geleceğini düşünüp toplu halde bu eserleri çöplere atıyorlardı. Türkiye böyle bir süreçten gelse de o dönemlerden kademeli olarak çıktık.”
Yabancı Dille İlgili Sıkıntılarımızı Tez Zamanda Çözmemiz Gerek
Ortadoğu’yu Batı kaynaklı analizcilerden, arşivlerden öğrenmek yerine bu alanda daha yoğun çalışıp, alanında uzman insan yetiştirmek gerektiğini kaydeden Şeker, bu anlamda bu tarz organizasyonların önemli olduğunun altını çizdi. Türkiye’nin dil öğrenimi konusunda da kendisini geliştirmesi gerektiğini dile getiren Rektör Şeker, yabancı dille ilgili sıkıntılarımızı tez zamanda çözmemiz gerektiğine dair tavsiyelerde bulundu.
Olayların arka planlarını yazarken veya araştırırken doğru okumak gerektiğini hatırlatan Şeker, bu programında bu anlamda önemli bir görev üstlendiğini söyleyerek programın başarılı geçmesini diledi.
Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdülkadir Buluş bu programa ev sahipliği yapmaktan memnun olduklarını söylerken düzenlenen programın da faydalı olacağını umduğunu belirtti. Ortadoğu'da hiçbir şeyin önceden kestirilemediğini kaydeden Buluş, Ortadoğu'da olanı biteni anlamanın, ekonomisini, politik hareketliliğin geçmişini bilmenin orada hâkim olan dilleri iyi bilmekten geçtiğini söyledi. Programın, Ortadoğu’yla ilişkiler, AB Politikaları gibi konulara değineceğini dile getiren Buluş, bunları bilmenin önem arz ettiğini söylerken katılımcılara da teşekkür etti.
Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM) Genel Koordinatörü Hakan Taşçı ORSAM’la ilgili detaylı bilgi vererek başladığı konuşmasında ORSAM’ın akademik dünya ile siyasi hayat arasında bir köprü görevi gördüğünü söyledi. Düzenledikleri yaz okullarıyla lisans 3 ve 4. sınıf, lisansüstü ve doktora öğrencilerine dersler verildiğini hatırlatan Taşçı, derslerin Ortadoğu uzmanları, akademisyenlerce verildiğini de sözlerine ekledi. Eğitimlerin katılımcılar için faydalı olacağını bu anlamda kendilerine her türlü desteği sağlayan Üniversitemize de teşekkür etti.
Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Murat Çemrek de programın hangi süreçlerden geçerek Üniversitemizde yapılmasına karar verildiğini anlatırken programın içeriğiyle ilgili olarak da bilgiler verdi. Programın, doğru bilinenlerin sınanması açısından önemli olduğunu söyleyen Çemrek şunları söyledi: “Yaz okullarını cazibeli hale getirmek gibi bir derdimiz var. Bu programlarla uluslararası öğrencilere ne katabiliriz, nasıl bir faydamız dokunur diye düşünüyoruz. Eminim bu tarz seminerler katılımcıları için faydalı olacaktır üniversitenin öğrenci profil kalitesini de yükseltecektir. Emek veren ve bize yardımcı olan herkese gösterdikleri hassasiyet için ayrı ayrı teşekkür ediyorum.”
Beş gün süren Yaz Okulu programına Türkiye’deki üniversitelerden lisans düzeyinde 3. ve 4. Sınıf öğrencileri, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinden seksen kişi katıldı.
Üniversitemiz ağırlıklı olmak üzere Çankaya, Sakarya ve Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ile; Dışişleri Bakanlığı, Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezinden akademisyenler seminer programında eğitimci olarak görev aldılar.
Seminerlerde; Türk Dış Politikasını Dönüştürücü Bir Faktör Olarak Ortadoğu, Ortadoğu’da Türkmenler ve Türkiye, AB’nin Ortadoğu Politikaları, Türkiye’deki Suriyelilerin Durumu, Ortadoğu'da 'Nükleer Sorunu' ve İran-Batı Antlaşması, Ortadoğu Halklarının Oluşumu: Ön Asya’dan Ortadoğu’ya, Ortadoğu ve Yabancılaşma, Ortadoğu’da Çatışma Analizi, Ortadoğu’da Değişen Güvenlik Ortadoğu Ekonomilerinin Genel Yapıları Ortadoğu’da Bölgesel Dönüşüm ve Türk Dış Politikası, Türkiye’nin Suriye Politikası, İsrail-Filistin Uyuşmazlığında AB’nin Tutumu, Ortadoğu'da Su Sorunu Filistin Sorunu: Ortaya Çıkışı ve Gelişimi, Ortadoğu’da İslam ve Yönetim, İran’ın Türkiye ve Ortadoğu Politikası konularında eğitimler gerçekleştirildi.