Proje Koordinatörlüğünü Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Önder Kutlu’nun Yaptığı Evlad-ı Fatihan Kardeşlik Köprüsü Konya Buluşması Gerçekleşti

02.10.2015

Konya’daki 126 sivil toplum kuruluşu tarafından oluşturulan Konya Sivil Toplum Kuruluşları İcra Heyetinin Öncülüğünde, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı desteğiyle, Selçuklu Belediyesi, Hikmet İlim ve Sanat Derneği ve Sosyal Araştırmalar ve Dayanışma Vakfı tarafından yürütülen Türkiye ile Balkan Ülkeleri arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla düzenlenmiş Evlad-ı Fatihan Kardeşlik Köprüsü Projesi Balkan Sivil Toplum Kuruluşları Çalıştayı Dedeman Otelde başladı. Düzenlenen programa Konya Milletvekili Hacı Ahmet Özdemir, Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Proje Koordinatörü olarak Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Önder Kutlu, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Tahir Yüksek, sivil toplum kuruluşu yetkilileri, yerli ve yabancı misafirler katıldı.

Evlad-ı Fatihan Kardeşlik Köprüsü Proje Koordinatörü olan Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Önder Kutlu konuşmasına projeye sağlamış olduğu maddi ve manevi katkılardan ötürü Selçuklu Belediyesine, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığına da sağladıkları finansal destek için teşekkür ederek başladı.

Balkan ülkelerinden Bosna Hersek, Karadağ, Kosova, Makedonya ve Sırbistan ile projenin uygulama alanını oluşturduklarını ifade eden Kutlu: “Projenin amacı Konya’da faaliyet gösteren 126 sivil toplum kuruluşu ile bu beş balkan ülkesinin başlıca şehirlerinde bulunan sivil toplum kuruluşları arasında kardeşlik köprüsü kurulması. Türkiye’de bazı resmi kuruluşlar Balkanlarda çok önemli faaliyetler sürdürüyorlar. Önemli olan bu faaliyetlerin içerisine sivil toplumları ve halkı da dâhil ederek sürecin işlerliğini daha sağlıklı kılmak.  Bu proje ile bu önemli buluşmayı gerçekleştirmiş ve ilerleyen zamanda Türkiye’deki bütün sivil toplum kuruluşları ile Balkanlardaki sivil toplum kuruluşları arasında güçlü bir dayanışmayı sağlamış olacağız. Günümüzde Müslümanlar bölünmüş ve maalesef aralarında ortak çalışma ve hareket kültürü geliştirilememiş durumda. Konya’daki sivil toplum kuruluşlarının kendi içlerinde sağlamış oldukları beraberliği biz bu çalışma ile balkanlardaki kardeşlerimiz arasına da taşımayı istiyoruz.”

Proje kapsamında yaptıkları çalışmalara değinen Kutlu: “Projemiz için öncelikli olarak doğru bir veri tabanı oluşturacağız. Envanter çalışması yaparak Balkanlardaki sivil toplum kuruluşlarının kurumsal kapasitelerinin gelişmesi için neler yapabileceğimizi belirleyeceğiz. İlişkilerin sağlıklı ve kalıcı olması için bu çalışma son derece önemli” diyerek bunun içinde ilk olarak Ahmet Keleşoğlu Kültür Merkezinde daimi bir sekreterya oluşturulduğunu ve envanter çalışmaları için gerekli bilgilerin bu sekreterya üzerinden yapılacak irtibatlarla sağlanacağını belirtti. Kutlu ayrıca işbirliği zemini için de bir web sitesi oluşturduklarını ifade etti.

Son olarak projenin farkındalığını artırmak adına yaptıkları etkinliklerden de bahseden Kutlu, Balkan ülkelerini yerinde incelediklerini, hem Balkanlarda hem de Konya’da çeşitli faaliyetler yapmaya devam edeceklerini ve bu faaliyetler kapsamında da Balkanlardaki sivil toplum kuruluşlarına kurumsal kapasiteyi geliştirilmesi amacıyla proje yazma ve proje döngüsü eğitimi de vereceklerinin altını çizdi.

Güçlenmenin Yolu Gönüldaşları Bir Arada Tutabilmekten Geçer

Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker ise düzenlenen bu programı çok anlamlı bulduğunu, programın tarihi bilgilerimizi anmamıza vesile olduğunu söyleyerek sözlerine başladı. TİKA, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Yunus Emre Enstitüsü gibi kurumların küreselleşen dünyada hem soydaşlarımıza hem de ülkemizle gönül bağı olan dostlara ulaşmak için önemli çalışmalara imza attığı söyleyen Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker, sözlerini şöyle sürdürdü: “Üniversitemizin de dünyaya hizmet edecek bireyler yetiştirmek gibi bir sorumluluğu var. Bizler de milli değerlerine bağlı bir yeni jenerasyon yetiştirmeye çalışıyoruz. Ülkelerin nitelikli insan gücü yoksa bunun bir anlamı olmaz. Bizim üzerimize büyük görevler düşmekte, komşularımızı, gönüldaşlarımızı da benzer şekilde desteklemek ve dayanışma içerisinde onlara da fırsat sunmak zorundayız. Büyümenin, güçlenmenin yolu gönüldaşları bir arada tutabilmekten geçer. Bugün buna vesile olan bu toplantıda arzu ederiz ki hayırlara vesile olur.”

Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay da Konya’nın birlikte iş yapabilme yeteneğine değinerek bu projenin Balkanlardaki kardeşlerimizle birlik beraberliğin artmasına vesile olacağını dile getirdi. Altay sivil toplum kuruluşlarına, Üniversitemize, proje sorumlularına, destek veren bütün kurumlara teşekkür etti.

Müslüman Olmayan Coğrafyaları İslam’ı Yayma Görevini Bizler Üstlenmeliyiz

Konya Milletvekili Hacı Ahmet Özdemir ise Avrupa’ya çok erken girdiğimizi ve İslam’ı Balkanlara çok erken götürdüğümüzün altını çizerek başladığı konuşmasında, birlik ve beraberliğe ihtiyacımız olduğu vurgusunu yaptı. Müslüman olmayan coğrafyaları İslam’ı yayma görevini üstlendiğimizi hatırlatan Özdemir sözlerini şöyle sürdürdü: “Kardeş Türkleri ayağa kaldırmayı biz üstlenmeliyiz. Balkanların sorunların çözümü de çözüm anahtarı da bizdedir. Bizim Balkanlarla gönül inanç ve akrabalık bağımız vardır. Evladı Fatihan sadece balkanlarda değildir. Başka yerlerde de Evladı Fatihan yaşamaktadır ve onlarla İşbirliğine gitmemiz gerekir. Bu sınırları aşan bir iş birliği olmalı. Dünyanın dört bir yanındaki Müslümanlar bizden destek ve güç alacaklar. Bu programlar artarak devam edecek ve her bir toplantı hayırlara vesile olacaktır.”

Çalıştay iki gün boyunca Dedeman Otelde devam edecek. 

Paylaş