Rektör Şeker, “Bir Medeniyetin Yol Hikayesi" Belgeselinin Tanıtım Programına Katıldı

01.05.2016

Tarihi İpek Yolu'nun yeniden canlandırılması amacıyla hazırlanan “Kervan; Bir Medeniyetin Yol Hikâyesi” belgeselinin tanıtımı, Konya'da gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen programa Konya Milletvekilleri Ahmet Sorgun, Mehmet Babaoğlu, Hacı Ahmet Özdemir, Vali Muammer Erol, Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, Eskişehir Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan ve film ekibi katıldı.

Belgeselin Genel Koordinatörü İbrahim Dıvarcı, Anadolu Selçuklu döneminde yaptırılan Konya-Aksaray karayolundaki Zazadin Han'da gerçekleştirilen tanıtım programında, Iğdır'dan yola çıkan kervanın Konya'ya ulaştığını söyledi.

13. asır Anadolu Selçuklu döneminin canlandırılacağı belgesel için, otantik ögelerin kullanıldığı kervanın yürüyüşünü, Iğdır Harmandöven Şerafettin Ejder Han'dan başlattığını belirten Dıvarcı, sözlerine şöyle devam etti: "Antalya'ya kadar olan bin 920 kilometrelik Anadolu Selçuklu döneminde kullanılan ana İpek Yolu'nu kat ediyoruz. Buralarda ayakta kalan tarihi kervansarayları ziyaret ediyoruz. Kadim bir medeniyetin yol hikâyesinin anlatıldığı belgeselimizin çekimleri, Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Başbakanlık desteğiyle sürdürülüyor."

Belgeselin yapımcılığını üstlenen Tamer Yiğit ise belgeselin maliyetinin 1 milyon dolar olduğunu ifade etti. Ekipte 80 kişi bulunduğu aktaran Yiğit, galayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katılımıyla yapmayı planladıklarını söyledi.

Medeniyetimiz Açısından Önemli Bir Hizmet

Çalışmalara her daim destek veren Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker de programdaki konuşmasında şunları söyledi: “Bizlerden uzak tutulmuş olan bu kervansaraylarla yeniden buluşmak, devletimizin en üst makamından gelen destekle beraber ciddi bir süreç kazanmıştır. Tarihimiz ve medeniyetimiz açısından önemli bir hizmet olduğu kanaatindeyim. Emeği geçen tüm ekibe teşekkür ederim.”

Her Beldenin Hikâyesi Aktarılacak

Filmin Yönetmeni Fatih Sezgin de belgeselin 12 bölümden oluştuğunu belirterek şöyle konuştu: “Her bir bölüm yarım saat şeklinde tasarlandı. Filmin her aşamasında klişe metotlardan ziyade yenilikçi bir anlayışla çekim yaptık. Film yönetmenin gibi gözükse de kalabalık bir ekiple çalışıyoruz. Bu bir hayaldi, yavaş yavaş gerçeği dönüşüyor. Galada ne denli büyük bir iş yaptığımız ortaya çıkacak.”

Oyuncuları temsilen konuşan Yılmaz Şerif de belgesel filmin bir medeniyetin yol hikâyesini anlattığını belirterek, “Böyle büyük bir proje içinde yer almaktan mutluluk duyuyoruz. Bizim anlayışımızda kervan demek birkaç at ve deve ile yük ile yürümek demek değildir. Kervan medeniyetimizi taşıyan, İslam ve Türk medeniyetini farklı coğrafyalara taşıyan manevi yönü olan bir araçtır. Amaç ise kervan metaforu ile medeniyetimizin kadimliğini artırmak. Ben belgeselde masalcı rolünü üstlendim. Kervan yolundaki her şehrin bir hikâyesi var. Tüm kervansarayların köprülerin bir hikâyesi var. Kervan, tüm bu hikâyeleri izleyiciye aktaracak. Emeği geçenlere teşekkür ederim” dedi.

 

Paylaş