Rektör Şeker, Gelecekle Yüzleşmek Geçmişle Dertleşmek Paneline Katıldı

29.03.2018

Konya Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle İlmi Etüdler Derneği (İLEM) tarafından hazırlanan “İslam Düşünce Atlası” (İDA) Büyükşehir Belediyesinin Konya Kitap Günleri kapsamında düzenlediği panelde tüm yönleriyle ele alındı. Moderatörlüğünü Süleyman Güder’in üstlendiği panelde Doç. Dr. Lütfi Sunar, Doç. Dr. İhsan Fazlıoğlu ve Dr. Halil İbrahim Üçer konuşmacı olarak yer aldı.

İslam Düşünce Atlası, Düşünce Hayatımızda Yeni Bir Dönem Başlattı

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek yaptığı konuşmada ülkemize kazandırılan eserle ilgili olarak, bugüne kadar hayata geçirdikleri hiçbir hizmetin İslam Düşünce Atlası kadar teşekkür almadığını dile getirerek, “Gerçekten kültürümüze bu eseri kazandıran hocalarımıza şükranlarımızı arz ediyoruz. Medeniyetimizin İslam düşüncesinin ve İslam medeniyetinin kaynaklarının ortaya konması, okuyanlarda bizde adeta bir özgüven ve yeni bir bakış açısı getirdi. İslam Düşünce Atlası’nın yayınlanması aslında, düşünce hayatımızda yeni bir dönem başlattı. Bundan sonra da bunun etkilerinin artarak devam edeceğini düşünüyorum” dedi.

Konya Gelenek ve Geleceği Birleştirerek Yükselişe Geçti

Konya’nın Türkiye’nin yükselişi ile birlikte yeniden özüne dönerek gelecekle geleneği birleştirerek kendine yakışır bir şekilde yükselişe geçmiş durumda olduğunu kaydeden Başkan Akyürek, “Konya, sadece fiziki açıdan değil, kültürel ve sosyal yönden de büyük bir kalkınma hamlesini gerçekleştiriyor” dedi. Konya’nın UNESCO 2020 Dünya Kitap Başkentliği adaylığı ile ilgili yoğun bir çalışma içinde olduğunu hatırlatan Akyürek, Büyükşehir Belediyesi olarak yürüttükleri kültürel ve eğitim alanındaki çalışmalar hakkında da bilgiler verdi.

Bu Eser Bütün Dünyaya Ulaşmalı

Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker ise konuşmasında, İslam Düşünce Atlası Projesi’nin hayata geçirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederek, eserin İstanbul'da yapılan tanıtım toplantısında bu çalışmanın Türk İslam düşünce hayatında önemli bir viraj olduğunu ve o günün tarihe geçecek bir gün olduğu vurgulamıştık. Bu çalışmanın önemi önümüzdeki günlerde ve yıllarda daha da iyi anlaşılacaktır.” dedi. Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker şöyle devam etti: “Kayıp halka ya da başkaları tarafından bir şekilde görünmemeye çalışılan, üstü örtülmek istenen dönemlerin açığa çıkarılmasını, gelecek kuşaklar için bir vazife, bir borç olarak düşünen hocalarımızın bu konuda yapmış oldukları gayret öbür dünyada karşılığını bulacaktır. Ama marifet iltifata tabidir. Bu dünyada da biz kendilerine şükranlarımızı arz ediyoruz. Büyükşehir Belediyesine de desteklerinden ötürü teşekkür ediyoruz. Bu eserin sadece Türkçe kalmaması gerekiyor. Farklı dillere çevrilerek çoklu dillerde tüm dünyaya yayılması gerekiyor. Bu konuda üzerimize düşen görev olursa elimizden gelen desteği vereceğimizi belirtmiştim.”

Rektörümüz son olarak gençlere, eserin mutlaka görülmesi incelenmesi ve değerlendirilmesi gereken bir eser olduğu yönünde tavsiyelerde bulunarak, “Son dönemde Konya'dan yurt dışına giderken yanımızda götürdüğümüz en prestijli eser bu eser. Eseri ulaştırdığımız kıymetini bilen kişiler, bize dönüş yaparak, “Bizim masadan aldılar” ya da “Kütüphanemizden aldılar” şeklinde eseri yeniden talep ediyorlar.” şeklinde konuştu.

İslam Düşünce Atlası Milat Bir Çalışmadır

İlmi Etüdler Derneği Başkanı Dr. Süleyman Güder, İslam Düşünce Atlası’nın tarih ve düşünce araştırmaları için milat niteliğinde bir çalışma olduğunu dile getirerek, “Bugün oryantalistlerin büyük çoğunluğunun ideolojik kaygılarla savundukları İslam düşüncesine dair çöküş ve gerileme iddialarının ne kadar mesnetsiz olduğu, bu çalışma ile bir kez daha ortaya çıkmaktadır. İslam Düşünce Atlası’nı kendimizi yeniden anlama ve düşünmeye imkân sağlaması açısından milat olarak addediyoruz.” şeklinde konuştu.

İslam Düşüncesi Bütün İnsanlık İçin Önemli

Konuşmaların ardından “Gelecekle Yüzleşmek Geçmişle Dertleşmek” paneline geçildi. Moderatörlüğünü Süleyman Güder’in üstlendiği panelde konuşan İstanbul Medeniyet Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Proje Danışmanı Doç. Dr. Lütfi Sunar, İslam düşüncesinin sadece Müslümanlar için değil bütün insanlık için önemli olduğunu dile getirerek, “İslam düşüncesinin eskimesi, ortadan kalkması veya artık hayata geçirilememesi sadece Müslümanların mağduriyeti ile sonuçlanmıyor, bütün insanların pusulalarını kaybetmeleriyle neticeleniyor” dedi. İstanbul Medeniyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi ve Proje Danışmanı Doç. Dr. İhsan Fazlıoğlu, İslam Düşünce Atlası Projesi’nin çok önemli bir çalışma olduğunun altını çizerek, “Biz şimdiye kadar başkalarının yazdığı hikâyelerde yaşamaktan ve o hikâyelerde rol almaktan zevk alır hale gelmişiz. Artık bunu aşmamız lazım. Başkalarının yazdığı hikâyelerde rol almayı bırakmamız lazım.” ifadelerini kullandı. İstanbul Medeniyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Halil İbrahim Üçer de “İslam Düşünce Atlası’nın Konya’da yapılmasının hususi bir tarafı var. 13.üncü yüzyılın sonunda Anadolu’nun İslamlaşma sürecine en önemli katkı, nazari ve irfani seviyede Konya tarafından gerçekleştirilmiştir. Anadolu’nun ruhu mayası Konya’da karılmıştır. Bu yönüyle de İslam Düşünce Atlası çok önemlidir.” diye konuştu. Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, programın sonunda panelistlere çini sikke ve hat tablo hediye etti.

Paylaş