Rektör Şeker, “İslam Düşünce Atlası” Tanıtım Toplantısına Katıldı

17.11.2017

Konya Büyükşehir Belediyesinin katkılarıyla İlmi Etüdler Derneği tarafından hazırlanan “İslam Düşünce Atlası” kitap ve proje tanıtım toplantısı yoğun katılımla İstanbul’da yapıldı. Toplantıya Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker de katıldı.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Ahmet Sorgun, toplantının önemine değinerek; “Hem ufku kaybetmemeli hem önümüze bakmalıyız. Bugün burada bir kez daha umutlandım” dedi. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, “Dünyanın ve insanlığın iyiliği için Türkiye ve İslam düşüncesi lazım.” diye konuştu.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman projede emeği geçenlere teşekkür ederek; “Hikmet Müslüman’ın yitiğidir. Ve bizim muhakkak yeniden tarihin şanlı dönemlerinde olduğu gibi Türkiye İslam düşüncesini yüceltmemiz lazım. Batı merkezli düşünce tarihi yazıcılığına karşı bizim yeni bir uyanış, arayış, yeni bir fikir ifade etmemiz lazım. Dünyanın ve insanlığın iyiliği için Türkiye ve İslam düşüncesi lazım.” diye konuştu.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, İslam kültürü açısından çok önemli bir eserin meydana geldiğini, eserin aynı zamanda çağımıza ve karşı karşıya bulunduğumuz sorunlara karşı bir meydan okuma olduğunu belirtti. Akyürek; “Projenin Konya ile anılmasının tesadüf olmadığını düşünüyorum. Çünkü her medeniyet bir şehirden doğar. Şehirlerin medeniyetimizin oluşumuna çok büyük katkıları olmuştur.” dedi.

İlmi Etüdler Derneği Başkanı Süleyman Güder; “Düşünce tasavvurumuzdaki boşlukları doldurmak amacıyla bu projeyi İslam iddialarımızın hayata geçmesi açısından önemli kılmaktadır.” diye konuştu.

Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker; “İslam dünyasının ihtiyacı olan terminolojisi, metodolojisi, hafızası elinden alınmış olan bir toplumun yeniden ayağa kalkması için bu çalışmaya ihtiyaç vardı ve bu çalışma inşallah diğer dillere de çevrilerek tüm dünyaya yayılmış olur.” dedi.

Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, günümüzde İslam dünyasının çok ciddi manada inanç ve düşünce sorunları yaşadığını paylaşarak, bir bütüncüllük içerisinde böyle bir eserin ortaya çıkmasının çok büyük bir önem arz ettiğini kaydetti. Prof. Dr. Şahin, projenin bundan sonraki yapılacak birçok çalışmaya da çıkış noktası olarak katkıda bulunacağını söyledi.

Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Duman; “Bizim 100-200 yıldır umudumuzu bile kaybettiğimiz dönemlerden sonra kıyıda köşede küçük parçalar halinde birtakım bütünlük arz etmeyen çalışmalar yapılıyor. İLEM 10 yıldan fazla bir süre sonra önemli bir merhale kat ederek umudumuzu yeşerten bir sonuca varmışlar. Konya Büyükşehir Belediyesi’nin de desteğiyle önemli bir kaynak eser ortaya koymuşlar.” diye konuştu.

Proje Koordinatörü İbrahim Halil Üçer, İslam Düşünce Atlasının Müslümanları inşa ederek asli hüviyetlerini kazandıracağını, hafızalarına yeniden dönerek kendi hikâyesini yazmaya başlama noktasında herkes için cesaret kaynağı olacağı yönündeki bir inançtan doğduğunu söyledi.

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi ve Proje Danışmanı Doç. Dr. İhsan Fazlıoğlu, İslam Düşünce Atlasının başarısının verdiği bilgilerle alakalı olmadığını ifade ederek; “Her kültür kendi semasına bakar. Kendi semamıza bakarak kendimi anlamlandırma konusunda bize bir girizgâh sağlayacak.” şeklinde konuştu.

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Proje Danışmanı Doç. Dr. Lütfi Sunar; “Bugün çokça sorunlardan yakınabiliriz. Bu sorunların en önemli sebeplerinden birisi Müslümanların tarihten çekilmiş olmalarıdır. Müslümanların güncel düşünce üretimine, ilim ve fikir üretimine katkılarının azalmış olmasıdır. Dolayısıyla İslam Düşünce Atlası bize İslam Düşüncesini her şeyden önce evrensel düşüncenin ana aksı olarak gösterdiği için bunu yapmak açısından çok daha fazla imkân sağlıyor.” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından İslam Düşünce Atlasının www.islamdusunceatlasi.org isimli internet sitesinin açılışı gerçekleştirildi.

İslam Düşünce Atlası Nedir?

İslam Düşünce Atlası, İslam düşünce geleneğini başlangıcından günümüze kadar zaman-mekân-öğreti-ekol değişkenleri etrafında tanıtmayı amaçlayan kitap ve web tabanlı programlar geliştirme projesidir. Yapımına akademisyenler, araştırmacılar, tasarım uzmanları, yazılımcılar ve harita mühendislerinin eşlik ettiği proje, interaktif programlar taşıyan açık erişimli bir web sitesi ve İslam Düşünce Atlası başlıklı 3 ciltlik kitaptan oluşuyor. Projeyle, İslam düşünce tarihiyle ilgili oluşmuş yüksek seviyeli ilmi birikimin kolaylıkla takip edilebilir hale getirilmesi ve İslam düşünce tarihi yazımına yeni bir bakış açısı kazandırılması amaçlanıyor.

Paylaş