Rektör Zorlu ve Başkan Pekyatırmacı Gevale Kalesi’nde İncelemelerde Bulundu

17.07.2020

 


 

Rektörümüz Prof. Dr. Cem Zorlu ve Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, beraberindeki heyet ile birlikte Gevale Kalesi’nde incelemelerde bulundu.

Kazı çalışmalarını yerinde inceleyen Rektör Zorlu ve Başkan Pekyatırmacı’ya, Üniversitemiz Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı ve Gevale Kalesi Kazısı Bilimsel Danışmanı Prof. Dr. Ahmet Çaycı, Gevale Kalesi Kazı Ekibinden Dr. Öğr. Üyesi Zekeriya Şimşir, Öğr. Gör. Ahmet Yavuzyılmaz, Uzman Sanat Tarihçi Hasan Hüseyin Özdeniz eşlik etti. Zorlu ve Pekyatırmacı, arkeolojik kazı çalışmaları ve restorasyon ihalesi kapsamında yapılacak yenileme çalışmalarını yerinde inceleyerek yetkililerden bilgi aldı.

İnceleme esnasında bilgilendirmede bulunan Prof. Dr. Ahmet Çaycı, “Gevale Kalesi, Konya Ovası’na ve bütün yollara hakim noktada oldukça stratejik bir konumdadır. İlk çağlardan itibaren kullanılan kale, Roma, Bizans, Selçuklu ve Karamanoğulları döneminde kale olarak kullanılmıştır. Selçuklu döneminde sultanların av ve eğlence için uğradıkları bir sarayı da bulunan kale, Haçlı ve Bizans akınlarında Selçuklu sultanları tarafından kullanılmıştır. Fatih döneminde Karamanoğulları ile Osmanlı mücadelesinde önemli bir hedef haline gelen eser, Gedik Ahmet Paşa tarafından yıktırılmıştır. 2012 yılında ekibimiz Gevale, Büyük Gevale, Sarayköy ve çevresinde Kültür ve Turizm Bakanlığının izni ile yüzey araştırması yapmış ve önemli bulgulara ulaşmıştır.” dedi.

Çalışmaların arka planında ciddi bir emek olduğunu vurgulayan Rektörümüz Prof. Dr. Cem Zorlu, “Bilimsel danışmanlığı Prof. Dr. Ahmet Çaycı başkanlığındaki bir ekip tarafından 2013 yılından itibaren yürütülen çalışmalarda çokça mesafe alındı. Burada yapılan kazı çalışmalarında kalenin gizli kalmış birçok alanı ortaya çıkarıldı. Bundan sonra da titiz bir şekilde çalışmalar devam edecek.” şeklinde konuştu.

Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı ise, “Gevale kalesinde bu yıl sekizinci dönemini geçiren kazılara belediye olarak her türlü maddi desteği sağlamaktayız. Üniversitemiz işbirliğinde çok verimli sonuçlar aldık. Burada emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Paylaş