Rektörümüz KOP Veri Merkezleri Bölgesi Uygunluk Araştırması Projesi Tanıtım Toplantısına Katıldı

27.10.2015

KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından fizibilitesi yürütülen ve Konya’da 50 bin metrekare alana kurulması planlanan Türkiye’nin ilk Veri Merkezleri Bölgesi Uygunluk Araştırması Projesi tanıtım toplantısı yapıldı. Toplantıya Konya Milletvekilleri Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu ve Mustafa Kalaycı, Vali Muammer Erol, Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, KOP İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, Kalkınma Bakanlığı İktisadi Sektörler ve Koordinasyon Genel Müdürü Emin Sadık Aydın, Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker ve çok sayıda davetli katıldı.

Programın açılışında konuşan KOP Başkanı İhsan Bostancı, “Gerek hazırlamış olduğumuz KOP Eylem Planı gerekse de yıllık yatırım programı için sunduğumuz projeler ile bölgemize vizyon katacak, yeni yaklaşımların yaygınlaşmasını sağlayacak ve ekonomik anlamda yatırımcıların bölgemize gelişini hızlandıracak projeler üretmeye çalışıyoruz. Bu kapsamda KOP Eylem Planını da bu Bölge’nin bir gün Yeni bir Marmara olabileceği vizyonu ile hazırladık. Bu süreçte gördük ki hayal edilen Yeni Marmara’yı gerçekleştirebilmek için KOP Bölgesinin orta yüksek teknoloji yatırımları başta olmak üzere farklı sektörlerde öncü rolünün olması ve lokomotif rolü üstlenmesi gerekiyor.” dedi.

Veri Merkezleri Pazarı Büyüyor

Ülkemizde de Veri Merkezleri Pazarı’nın hızla geliştiğini ifade eden Bostancı, “Bu alanda Özellikle Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunun mevzuatında yaptığı düzenleme ile ülkemizde faaliyet gösteren Bankaların tüm verilerinin yurt içinde, depolamaları yönünde getirdiği zorunluluk ve telekomünikasyon sektöründeki artan veri merkezi gereksinimleri ülkemizde veri merkezlerine olan ilginin ve ihtiyacın giderek artmasını sağlamaktadır. Ülkemizde yaygın bir şekilde kullanılan Twitter, Facebook gibi sosyal medya sitelerinin ve Youtube gibi video paylaşım sitelerinin Türkiye kaynaklı verilerinin ülkemizde depolanmasına yönelik yapılacak olası düzenlemelerin de yurtiçi veri merkezleri pazarının gelişmesinde önemli katkıları olabileceğini düşünmekteyiz.” diye konuştu. Gelinen aşamada, sadece felaket anında devreye girecek nitelikteki veri merkezlerinin doğru bir tercih olmadığının anlaşıldığını vurgulayan Bostancı, projenin aktif şekilde çalışacak bir veri merkezi olacak şekilde yürütülmesinin planlandığını söyleyerek, “KOP Eylem Planında da yer alan bu projenin yakın zamanda hayata geçirilmesi beklenmektedir.” dedi.

3. Uluslararası KOP Bölgesel Kalkınma Sempozyumu Aksaray’da Gerçekleşti

Aksaray Üniversitesi’nin (ASÜ) ev sahipliğini yaptığı “Uluslararası 3. KOP Bölgesel Kalkınma Sempozyumu” ASÜ Konferans Salonunda düzenlenen açılış töreniyle başladı. Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker’in de katıldığı etkinlikte KOP Bölgesi Üniversitelerinin Rektörleri, Kamu Kurumlarının Müdürleri, Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler yer aldı.

ASÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin yaptığı konuşmada; Ulus ölçeğindeki bölgenin ülkeden küçük, şehirlerden büyük yerler olarak, dünya ölçeğindeki bölgenin ise kıtalardan daha büyük, dünyadan küçük yerler olarak tarif edildiğini belirterek :“KOP Bölgesi dendiğinde, dört şehirden oluşan bir bölgeyi ifade ediyoruz.” dedi. Kalkınmış bölgelerin tanımından da söz eden ASÜ Rektörü: “Hayatta en çok istediğimiz ve en az istediğimiz şeyleri sıraladığımızda, bir insanın en çok istediği şeylerin olduğu yerler kalkınmış yerlerdir. Daha fazla eğitim, daha fazla sağlık, daha fazla kütüphane, daha temiz çevre, daha uzun yaşamak, daha fazla sosyal imkân, daha kaliteli yollar ve daha güvenli yaşam. Tüm bunların olduğu yerler kalkınmış bölgelerdir. Tersi olan yerler ise az gelişmiş veya gelişmemiş yerlerdir.” dedi.

Bölgesel kalkınmanın son derece önemli bir kavram olduğunu söyleyen ve bu hususun çokça tartışıldığından bahseden Prof. Dr. Şahin: “İki tabiat var ve bunlar eşit olmadığı sürece bölgesel kalkınma tartışmalarını biz her zaman yapacağız. İnsanın tabiatı ile coğrafi anlamda tabiat eşitsizdir.” dedi. KOP Bölgesi’nin son derece güzel bir coğrafyaya sahip olduğunu ve buralarda çeşitli yatırımlar yapmanın, coğrafi şartların ağır olduğu bölgelere kıyasla çok daha kolay olduğunu belirten ASÜ Rektörü: “Bu sempozyum neler yapabileceğimiz konusunda bizlere fikir verecek. Bu etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

Bölgeyi “Kapalı Havza” Durumundan Kurtarmak İstiyoruz

Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı İhsan Bostancı ise, KOP Bölgesi’nin çok eski tarihlerden bu yana önemli bir merkez olduğunu, özellikle Selçuklular döneminde bölgenin siyaset, ekonomi, eğitim, kültür ve sanat gibi geniş bir alanda altın çağını yaşadığını ifade etti. “Tarihimizde bu dönem kadar, evrensel seviyede üretim yapabildiğimiz bir başka dönem yoktur” diyen Bostancı: “Zaman içinde bu coğrafya ilim ve irfan yuvası niteliklerini kaybederek bir tarım bölgesine dönüşmüş ve yaşanan kuraklıklarla mücadele etmek durumunda kalan bir bölge olmuştur. Bu noktada, KOP İdaresi Başkanlığı olarak misyonumuz; diğer paydaşlarımızla işbirliği içerisinde Konya Kapalı Havzası’nı, her alanda “kapalı bir havza” durumundan kurtararak, bölgemizi “Yeni Marmara” haline getirmektir.” dedi.

Daha sonra kürsüye gelen Aksaray Valisi Şeref Ataklı, Aksaray hakkında genel bilgiler verdi. Aksaray’ın 8 bin yıla kadar uzanan bir tarihe sahip olduğunu ve pek çok medeniyetin beşiği konumunda bulunduğunu kaydeden Vali Ataklı: “Şehrimiz günümüzde de tüm yönleri birbirine bağlayan önemli bir kavşak görevini üstlenmektedir. Bu özelliği ile Aksaray bir cazibe merkezidir ve önemli yatırımlar almıştır. Şehirde 482 sanayi tesisinde binlerce kişi istihdam ediliyor. Yatırımlar arttıkça istihdam sayısı da artacaktır. Gelişen sanayinin yanında Aksaray, bir tarım ve hayvancılık şehridir.” dedi.

Sempozyumun açılış töreninde yapılan konuşmalarda, KOP Bölgesi’nin ekonomi, sanayi, kültür, sanat, turizm gibi pek çok konuda önemli potansiyelleri bünyesinde barındırdığı ve bölgeyi “Yeni Marmara” haline getirmek için çeşitli çalışmalar ve projeler üretildiği vurgulandı.

Programın sonunda sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçenlere plaket takdim edildi.

Paylaş