Konya İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğinin Dedeman Otelde düzenlediği Malpraktis ve Küçük Ev Kazalarına Acil Müdahale Sempozyumuna; Vali Muammer Erol, Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker, İl Sağlık Müdürü Hasan Küçükkendirci, İl Halk Sağlığı Müdürü H. Murat Kaya, hastane yöneticileri, sağlık personeli ve basın mensupları katıldı.
Malpraktisin, sağlık çalışanları tarafından sevilmeyen kalite ve verimliliğin azalmasına neden olan bir kavram olduğunu söyleyen Konya İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. Gökhan Darılmaz: “ Bizler değişen yasa ve yönetmeliklere karşı sürekli haberdar edilmeliyiz. Öyle basit hatalarla sıkıntılı süreçler oluşuyor ki… Bizler daha dikkatli olup hata yapmamaya çalışmalıyız. Bizim basit hatalarımızla gelişecek olan sonuçları, kendi içimizde halledebilecekken hukukun devreye girmesi ise olumsuz bir durum. Böyle durumlarla karşılaşmak moral ve çalışma motivasyonu açısından olumsuz sonuçlar ortaya çıkarıyor. Her 6 ayda bir kamu hastaneleri ciddi bir sınavdan geçiyor. Bizler de farkındalık oluşturmak için toplantılar düzenliyoruz. Bu sempozyum da bu amaçla yapılıyor.”dedi.
Kurunun yanında yaşı da yakmamalıyız. Etik ve hikmet sahibi hekimlerimizi de yakmayalım diyen İl Sağlık Müdürü Hasan Küçükkendirci: “ Malpraktis nedeniyle artık doktorlar risk alacakları alanları tercih etmemeye başladılar. Avukatlarımız büyük bir özveriyle çalışıyorlar. Kazandığımız davalar olduğu gibi kaybettiğimiz davalar da oldu.” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. İsmail Hamit Hancı: “ Basında bilimsel çalışmalardan ziyade hatalarla anılıyoruz. Sizden bütün kanunları öğrenmenizi istemiyorum. Tek bir kanunun tek bir maddesini çok iyi öğrenmenizi istiyorum. Hastanenin olduğu yerde adli olaylar da kaçınılmazdır. Hekimlerin çok yüksek özen değil orta özen göstermesini istiyorum. Her şey sorumluluk, bir eylemin yapılması suç olabileceği gibi yapılmaması da suç olabilir. Acile gelen her vakayı önemsemeliyiz. Yapılan araştırmalar sonucunda acilden önemsenmeden gönderilen hastaların %20’sinin durumunun gerçekten acil olduğu ortaya çıktı.” diyerek; sağlık personelinin kusurları, hekimin ilaç kullanımlarındaki sorumluluğu, hekimin uyarı görevini yapmaması, hekimlerin her şeyi kayıt defterlerine yazmaları gerektiği, görevi savsama, görevi kötüye kullanma, çapraz sorgu, sağlık hukuku, sır saklama yükümlülüğü vb. konularda örnekler vererek katılımcıları bilgilendirdi.
Üniversitemiz Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Acil Tıp Anabilim Dalı Prof. Dr. Başar Cander küçük ev kazalarına acil müdahale konulu sunumu ile açıklayıcı bilgiler verdi.
Programın sonunda Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Prof. Dr. İsmail Hamit Hancı’ya Plaket takdim etti.