Rektörümüz Organik Tarım Projesi Alanında İncelemelerde Bulundu

03.08.2022
Ereğli Ziraat Fakültesi

Rektörümüz Prof. Dr. Cem Zorlu, Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Oprukçu ile Üniversitemiz Ereğli Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Önder Türkmen, Üniversitemiz ve Ereğli Belediyesi iş birliğiyle yürütülen Organik Tarım Projesi uygulama alanında incelemeler yaparak istişarelerde bulundu.


Üniversitemiz ve Ereğli Belediyesinden Örnek İş Birliği

İncelemeler sırasında açıklamalarda bulunan Rektörümüz Prof. Dr. Cem Zorlu, “Üniversitemiz ile Ereğli Belediyemizin ortak gerçekleştirdiği bir proje alanındayız şu anda, bu Türkiye’de ilk. Bu kadar geniş bir alanda iki kurumun birlikte hareket ederek gerçekleştirdikleri bir tarım faaliyeti ilk kez gerçekleşiyor. Tabi uzun bir süreçten sonra bu noktaya gelebildik. Yaklaşık 2 Milyon 700 Bin metrekarelik bir arazi, burada ilk deneme ürünleri bu sene başlatıldı. Ayçiçek, domates, biber, kavun, karpuz vs. her çeşitten ürünler var. Bir sonraki sene inşallah Organik Tarım Sertifikası alınacak ve Türkiye’de ilk kez organik bir tarım gerçekleştirmiş olacağız. Tabi bu sadece iki devlet kurumunun gerçekleştirdiği bir faaliyet değil, Ereğlimiz açısından da büyük bir kazanç. Çünkü biz üniversite olarak sertifikasyon noktasında burada işe başladıktan sonra büyük ihtimalle Ereğlili tarımla uğraşan vatandaşlarımız da bu konuda bir teveccüh gösterecekler. Bundan sonra yapacakları her işi ki burada kiralık alanlar da mümkün olabilecek ya da kendi alanlarında bizim rehberliğimizde katma değeri çok yüksek ürünler elde edilecek, biz de bu konuda sertifikasyonu gerçekleştireceğiz” dedi.

Projenin toplumsal anlamda büyük katkı sağlayacağını söyleyen Rektörümüz Prof. Dr. Cem Zorlu, “Sadece bu toplumsal anlamda katkı değil, gerçekten Ereğlimize de katkı sağlayacak. Ereğlimiz tarım ve hayvancılık konusunda ilçe olarak Türkiye’nin sayılı ilçelerinden birisi. Zaten bu çerçevede Ereğli’nin gelecek projeksiyonuna katkı sağlamak adına üniversitemizde Veteriner ve Ziraat Fakültemizi de buraya kurduk. Bu, Ereğlimizdeki tarım ve hayvancılığı bilimsel anlamda da çok ileriye taşıyacak olan bir katkı, bunun da altını çizmek istiyorum. Bu noktada, Sayın Belediye Başkanımız Hüseyin Oprukçu ve ekibine, Ziraat Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Önder Türkmen hocama ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Her Şey Ereğli İçin

Ereğli açısından projenin önemine vurgu yapan Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Oprukçu ise, “Ereğli Belediyesi olarak iş birliği halinde örnek bir proje geliştirdiğimiz, desteklerini her daim hissettiğimiz Necmettin Erbakan Üniversitesine müteşekkiriz. Tabi her şey Ereğli’nin kalkınması, gelişmesi, istihdamın artması için. Bunların da ötesinde insanlarımızın genetiği bozulmamış gıda ürünleriyle çok sağlıklı beslenmesi için bu proje çok önemli. NEÜ Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu ve Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Önder Türkmen hocamdan da Allah razı olsun. Atıl olarak duran çok büyük bir alanı tarıma ve ekonomiye kazandırarak önemli bir gelişme kaydettik. Tüm emeği geçenlere teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Üniversitemiz Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Önder Türkmen de, “Günümüzde gıda arz güvenliğinin ne kadar önemli olduğunu artık hepimiz çok iyi anladık. Aslında orada altının çizilmesi gereken hususlardan bir tanesi de sağlıklı gıda arz güvenliğinin son derece önemli olduğu ve önümüzdeki süreçte bu önemin artarak gündeme geleceğini biliyoruz. Bu bağlamda özellikle marjinal bir alan olan, bugüne kadar tamamen tarım dışı olan ve etraftaki tarım alanlarına da rüzgar erozyonu vs. gibi nedenlerden dolayı olumsuz etkisi olan bir alanda böyle bir çalışmayı başlattık. Burada tabi ki her iki yöneticinin de liderliğinde biz bu işi yaptık. Ereğli’nin tarım potansiyeline yeni bir nefes vermek, yeni bir çeşitlilik kazandırmak adına önemli bir proje ve örnek proje… Böyle geniş bir alanda belediye-üniversite iş birliği Türkiye’de örneği olmayan bir proje bunun altının çizilmesi gerekiyor. Diğer taraftan da bölgeye örnek olacağımızı düşünüyoruz. Nitelikli mühendislerin yetiştirilmesi açısından da önemli bir proje olduğuna inanıyoruz” şeklinde konuştu.

Paylaş