Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker 6. Uluslararası Öğrenciler Mezuniyet Törenine Katıldı

11.06.2017

Uluslararası Öğrenciler Mezuniyet Töreni’nin bu yıl altıncısı büyük bir coşku içinde TOBB Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Türkiye’nin 81 ilindeki üniversitelerden mezun olan dünyanın 116 ülkesinden Türkiye Burslusu uluslararası öğrenciler, Türkiye’ye veda etti. Düzenlenen törene Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ve Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker ile mezun uluslararası öğrenciler katıldı.

Törende konuşan Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, Türkiye’nin iç politikada attığı demokratik adımlara, dış politikada çizdiği yepyeni ufuklara, ülkede öğrenim gören uluslararası öğrencilerin de şahit olduğuna işaret etti.  Dünyanın çeşitli ülkelerinden öğrencilerin aynı çatı altında mezuniyet heyecanı yaşadığına dikkat çeken Türkeş,  “Türkiye’nin son yıllardaki bu atılımları sayesindedir ki bugün burada, sayısız ülkeden gelen öğrenciler, aynı çatı altında mezuniyet törenlerini kutluyorlar. Dünyada çok az ülkeye nasip olacak bu rengarenk tablo karşısında, Türkiye olarak bizim de gurur duymamamız elde değil. Sizlerin hayatınız boyunca unutamayacağınız anılarınızda bu şekilde yer alabilmek, Türkiye'nin en değerli kazanımıdır” diye konuştu.

Ülkelerinizin İhtiyaçları İçin Hizmet Vereceksiniz

Türkiye Burslarının, ülkelerin ihtiyaçlarının göz önünde bulundurularak planlandığını anlatan Türkeş, “Şimdi sizlerin de aldığınız eğitimin sonucunda, geriye dönüp ülkelerinizin ihtiyaç alanlarında yetişmiş insanlar olarak kendi vatanınıza en güzel şekilde hizmet etmek için can attığınızı görebiliyorum. Bugün bütün ülkelerin, üstesinden gelmeye çalıştıkları çeşit çeşit sorunları mevcut. İşte bu sorunların çözümü için artık önünüzde bir fırsat var. Ülkelerinizin mühendis, doktor, iktisatçı, tarihçi, muhasebeci, sanatçı ve daha birçok kadrolarını sizler teşkil edeceksiniz” dedi.

Türkiye Burslusu Öğrencilerimizle Dünya İle Dostluk Köprülerini Kuruyoruz

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz da Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının yeni Türkiye vizyonuyla ortaya koyduğu çalışmaların gerek yurt dışında yaşayan vatandaşlar gerekse soydaşlarla ilişkileri güçlendirdiğini, ekonomik ve sosyal ilişkileri tesis ettiğini bildirdi. Yılmaz, “Bu çalışmaların katkısıyla bugüne kadar 160 ülkeden 60 bin öğrenci misafir oldu. Dünyanın dört bir yanında gönüllü elçilerimiz olan Türkiye burslusu öğrencilerimizle dünya ile dostluk köprülerini kuruyoruz. Her geçen yıl bu köprülerin sayısını da artırıyoruz. Birlikte herkes için daha iyi bir dünya inşa edeceğiz” dedi.

Ülkelerinizde Daha Avantajlı Konumdasınız

Yılmaz, mezun olan öğrencilerin eğitim öğretim hayatına kendi ülkesinde devam eden öğrencilere kıyasla, daha avantajlı olduklarını işaret ederek, şunları söyledi: “Bir kişinin eğitime kendi ülkesinde devam etmesi için birçok kolaylık var. Siz zoru seçerek, avantajlı oldunuz. Ömer Muhtar’ın ‘İnsanı öldürmeyen darbeler onu güçlendirir’ diye bir sözü vardır. Bu zorluklar sizi güçlendirdi. Ancak bir başka ülkede dilini, kültürünü hiç tanımadığınız insanlarla eğitim almak zordur. Bu zorluk sizi daha güçlü ve hayata hazır kıldı. Ayaklarınızın üzerinde durabilmenin ne olduğunu herkese gösterdiniz. Yeni başlangıçlar, bambaşka umutlarla hayata farklı bir pencereden bakabilme açısını kazandınız. 15 Temmuz’u gördünüz. Sizler burada akademik eğitimin yanında sizleri geliştirecek yeni bilgilerle donanınız. Okuduğunuz üniversitelerde farklı arkadaşlar edindiniz.”

Türkiye Yüzbinlerce Gence Işık Tutuyor

6. Uluslararası Öğrenciler Mezuniyet Töreninde mezun olan öğrenciler adına konuşmalar gerçekleştirildi. Zimbabveli Timoty, “Biz Afrika’nın yoksul olmadığını Türkçede öğrendiğimiz gibi adaleti tutup kaldırmayı ve savunmayı Türk milletinden öğrendik” diye konuşurken, Kırgızistanlı İzmira ise “Arkadaşlar, gururla diyorum ki, en büyük kazancım sizlersiniz ve hepimizin ortak paydası olan Türkiye’dir” dedi. Hindistanlı Nawaz da, “Bugün Türkiye, Orta doğudan uzak Asya’ya, Avrupa’dan Hint alt kıtasına kadar yüzbinlerce gence ışık tutuyor” şeklinde konuştu.

Programın ardından, Başbakan Yardımcısı Yıldırım Tuğrul Türkeş ve Millî Eğitim Bakanlığı Bakanı İsmet Yılmaz okullarını derece ile tamamlayan mezun öğrencilere hediyeleri takdim etti.

Paylaş